Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '07

 
Kategori
Güncel
 

Erdal çabuk yetiş

Erdal çabuk yetiş
 

''Erdaal çabuk yetiş !
-Ne var, neden bağırıyorsun?
Fare var, koş.
-Neden geleyim ben kedi miyim?''

İnce espirileri, nazik üslubu, beyefendiliği, siyasetçi ve BİLİM ADAMI olarak saygınlığı, savunduğu fikirlerden ödün vermeyen yönü, babası İsmet İnönü'nün gölgesinde kalmadan adıyla önemli bir konumu olan Erdal İnönü'de vefat etti. Yıl 2007, aylardan yine Kasım.

Türk siyasetindeki üslubunun, teorik ve fazla etkili olmadığı söylense de, yenilikleri, siyasete kazandırdığı isimler, mütevazılığı, kazanmak kadar kaybetmenin geri çekilmenin de onurlu bir davranış olduğunu göstererek koltuğundan ve siyasetten çekilmesi ile hafızalarda yeri olan önemli bir insan. Özellikle siyasete atılmak isteyen gençlere hatıralarında politika hakkında çok önemli ve değerli tespitler yapan, önerilerde bulunan araştırmacı, akılcı bir siyaset adamı.

Bilim adamı olarak, ''kendi dalında ilk 10 arasında''sayılacak derecede konuma sahip bir profesör. Fizik dünyasının nobeli sayılan Wigner madalyası sahibi. Öğrencileri, meslektaşları arasında sevgi ve saygı ölçüsü eş olan bir fizikçi. Hastalığı süresince test aşamasında olan bir ilacın üzerinde denenmesine izin vererek, bilimsel çalışmalara ve insanlığa katkıda bulunmaya devam eden bir bilim adamı.

Politikadaki ilk yıllarında çok yakından gördüğüm ilk siyasetçi olarak zihnimde ayrı bir yeri olmuştur. Belediye Başkanlığı seçimlerinde başkan adayını tanıtırken, ''siyasette gençlere fırsat verilmeli, çalışkanlıkları değerlendirilmeli. İnşaat Mühendisi İskender Bey'in referansıyım, desteklerinizi bekliyorum'' demişti miting alanındaki konuşmasında. İsteğini yerine getirmişti İnşaat Mühendisi İskender Bey'i Belediye Başkanı seçerek Osmaniye'liler.

Yine ortaokul yıllarımda yan tarafımda oturan iki arkadaşım vardı. Biri ailece de görüştüğümüz çocukluk arkadaşım İsmet İnönü, diğeri lise sonrası hiç haberleşemediğim Erdal İnönü. İkisi de çalışkan, saygılı, sessizdi. ''Baba oğul yan yana özellikle mi oturdunuz ?'' dediğinde, ''öğretmenim, ben doğduğumda ailem İnönü ailesine telgraf çekip izin alarak adımı koymuş'' derdi İsmet İnönü. Erdal'da ''bizimkiler telgraf çekmemiş ama babasını sevdikleri için oğlu da ona benzer diyerek bu adı vermişler'' derdi. Aklıma geldikçe gülümsetir İnönü ailesinin konusu geçtiğinde aklıma gelen bu hatıra.

Aylardan Kasım...Siyasetin temiz sayfalarından bir kayıp daha.... Gençlik arkadaşı Bülent Ecevit'ten bir yıl sonra, yine Kasım'ın ilk günlerinde gelen veda..Ve onlar gibi dönüşü olmayan yola uğurladığımız, siyasetin saygın isimleri İsmail Cem, Aydın Güven Gürkan.

Nur içinde yatın fizik Profesörü Sayın Erdal İnönü... Güle güle siyasetin zarif, ilkeli, saygın ismi...Güle güle Sayın Erdal İnönü.

 
Toplam blog
: 126
: 2338
Kayıt tarihi
: 01.08.06
 
 

Kompozisyon derslerini biraz daha fazla önemsediğim, uzun cümleler kurmaya başladığımdan bu yana sev..