Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Aralık '11

 
Kategori
Tarih
 

Erdal Eren'i hatırlamak

Erdal Eren'i hatırlamak
 

Hala 17


Erdal Eren, henüz 17 yaşından gün almış bir lise öğrencisi. Yaşadığı dönemin karanlığına ışık tutabilmek amacıyla var olduğu bir gösteride gözaltına alındı. Ve o karanlıkta boğulup kaldı. 68 kuşağı öğrenci topluluğunun lider kişiliği Deniz Gezmiş ilham kaynağıydı. ODTÜ öğrencisi Sinan Soner'in, bir bakan koruması tarafından öldürülmesini protesto ediyordu. Ve onun gibi liseliler henüz o yaşta önlerindeki dağları görebiliyordu. Protesto, o dönemlerde özgürlük dileği değil de, anarşizm ve terör olarak görülüyordu. En azından öyle görülmek isteniyordu. Ne yazıktır ki, işlense altın olacak çocuklar gençler, öğrenciler, gazeteciler birer birer paslandı. Kimileri idam edildi. Kimileri sokak ortasında can verdi kimileri hapiste.

Peki şimdi farklı mı ?

Bu olay tekrar yaşandı. Başbakan, seçim öncesi vaatlerde bulunmak için gittiği Hopa'da protesto edildi. Yumurta atıldı polis karşılık verdi. Emekli öğretmenimiz Metin Lokumcu, bu olaylar sırasında kalp krizi geçirerek vefat etti. Artvin, okur yazar oranı en yüksek olan ildir. Hopa, modern ve özgürlükçü bir ilçedir. Bu yaşantının bir gün özgürlüklerini ellerinden alacağını düşünemediler. Kimler ? Metin Lokumcu için yürüyen gençler. Protestocu öğrenciler hakkında konuşma yapan başbakan, öğrencilere ''eşkiya'' diye damga vurdu. Kimileri 6 ay yattı, kimileri kelepçelerle vizelere, finallere girdi. Kimi gözaltından çıkıp üniversite sınavına girdi. GEçtiğimiz haftasonu davayı saniye saniye takip ettim. Gençlerin açıklamalarını duyunca ürperdim. İşkence, taciz, aşağılanma ve bunun gibi birçok şey. En nihayetinde tahliye geldi. Zaten başka bir seçenek yoktu. Çünkü ortada bir suç yoktu. Tutuklamalar esnasında bir komiserin cümlereri şöyleydi '' 15 kişi tutuklanacak, 3 - 5 ay yatacak, akıllanıp çıkacaksınız.'' Bu kadar net. Yaklaşık olarak böyle oldu. Peki ya çektikleri acılar. Erdal acılarından asılarak kurtuldu. Yine aynı çareye mi başvurmalı ? Ömürleri boyunca yollarındaki iz olarak kalacak hapishanedeki hayatları. 5 dakikalık yolun 5 saate uzaması esnasında yaşadıkları. Ya Metin Lokumcu? Ya onun yaşama dair hayalleri? kimsenin düşündüğü yok. sosyal Devlet cümlesi malesef ve malesef SSK ile başlayan cümle dışında hiç bir cümleye konu olmuyor. Tahlıyelerin gerçekleşmesini sağlayan bir geç arkadaşım vardı sanık sandalyesinde. Tek bir cümleyle hakimi, savcıyı ve adalet sistemini işletti. 

Hikmet Tanıl : ''Başbakan Erdal Eren için çıkıp ağladı. Benim içinde ağlamasın diye tahliyemi talep diyorum '' Ve bu cümle 22 tahliye getirdi. Neden mi ? Başbakan'ın gözyaşı çok değerli.

 

 
Toplam blog
: 3
: 965
Kayıt tarihi
: 30.10.11
 
 

Ocak 1985'te Trabzon - Of ilçesinin Uluağaç Köyü'nde başlayan hayatım, eğitimimle paralel olarak ..