Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Ocak '13

 
Kategori
Güncel
 

Erdoğan, ‘Kürt kardeşlerimizi değil teröristi bombalıyoruz’

Erdoğan, ‘Kürt kardeşlerimizi değil teröristi bombalıyoruz’
 

Başbakan Recep Tayyip ERDOĞAN


Uluslararası bir örgüt yine uluslararası dayanışma ile çökertilemez mi?

Osmanlı’dan bize miras kalan Kürt Sorunu yine kördüğüm.

Özellikle Cumhuriyetin kuruluşundan beri doğuda beliren Terör Sorunu da hiç bitmedi.

O yıllarda olduğu gibi bugün de tedhiş ya da terör sadırıları için yürütülen eylemler eleştiriliyor.

O yıllarda olduğu gibi bugün de Terörle Mücadele adı altında 'Kürtlerin öldürüldüğü' iddiası var.

Yıllar içerisinde içiçe giren bu soruna bağlı olarak 1984’ten beri gizli terör örgütü on binlerce can aldı.

İç güvenlik kadar dış güvenlik bakımından da diken üstünde yaşar olduk.

Osmanlı'da yaşanan Ermeni Terörü'nün peşinden PKK Terörü de kardeşin kardeşe kırdırılması değil de nedir?

Kurulduğundan beri başta Suriye, Yunanistan, Irak  ile İsrailin güdümünde olduğu bilinen örgüt yıldan yıla güçlendi.

Geçmişte de söylendiği gibi Başbakan Erdoğan’a göre de ‘uluslararsı bir terör örgütü’ ile yüz yüzeyiz.

Sürekli olarak ‘bitti bitecek, kökü kazındı, artık bıçak kemiğe dayandı’ denilen terör örgütü bir türlü dağıtılamadı.

İktidarlar dağıldı, biri gitti üçü beşi geldi ancak terör örgütü saldırıları da ayrılıkçı siyasi etkinlikleri hiç durmadı.

Kurucusu Apo’nun müebbet hapse atılmasındna sonra dağılır gibi olan örgüt çok geçmeden toparlanıverdi.

Yeni terör saldırıları, yeni örgütlenmeler, örgüte yeni katılımlar derken siyasi örgütlenmeleri de ayağa kalktı.

HEP, DEP gibi partilerden sonra şimdi BDP var siyaset meydanlarında.

Peki ‘terör örgütü’ olarak uluslararası damga yiyen silahlı bir örgüt yine uluslararası dayanışma ile çökertilemez mi?

Sanırım AKP İktidarı OECD’nin sunduğu ‘terörün finansmanı’ yasası  bağlamda bu tür bir aşamaya gelmiş bulunuyor.

Silahlı dayatmalar karşısında iyi niyet yeterli olabilir mi?

Türkiye’nin en önemli sorunları olarak Terör Sorunu ile Kürt Sorunu diğer iktidarlar gibi AKP iktidarının da baş ağrısıdır. Bu amaçla başlatılan Ankara- İmralı-Oslo gizli görüşmelerine göre ulaşılmak istenen ‘barışın içeriği’ nedir ne değildir, bilemiyoruz. Açılım ya da Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’nde olduğu gibi her şey yine sürüncemeye bırakılacak gibi. İktidarın çok önem verdiği İmralı Süreci de içerisinden kolay kolay çıkılabilecek bir sarmala benzemiyor.

Gelinen son aşamaya göre İmralı Süreci bütün geçmişe bir sünger çekerek anaların ağlamasını, ayrılıkçılıkları ve kardeş kanı dökülmesini durdurabilecek tek çıkar y o l olaral görülüyor. AK Parti iktidarı bu konuda yeni yeni çıkışlar yanında yeni tedbiler de almaya başlıyor. İktidarın bugün erişmiş olduğu aşamaya göre Türk toplumunda artık terör saldırıları korkusu altında bulunsun istenmediği çok açık. İktidar yetkilileri belki bu konuda da çaba harcayalım; inceldiği yerden koparsa kopsun. Yeter ki biz yine sabırla iyi niyetimizi göstermeye çalışalım, diye düşünmektedirler.

Erdoğan, ‘Ben Kürtçülüğe, Türkçülüğe ve Lazcılığa da karşıyım’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın on gün kadar önce Gaziantep'teki konuşmasında, 'Kürt kardeşimi seviyorum ama Kürtçülüğü reddediyorum’ açıklamasının ardından dün akşam bir canlı yayındaki açıklamaları da sanırım içine girilen süreçte Başbakan’ın hiç bir pazarlığa yanaşmayacağı da düşünülebilir. Erdoğan’a göre, ‘Adına isterseniz Güneydoğu, isterseniz terör, isterseniz Kürt sorunu deyin böyle bir sorun var diye girdik. Ben bunu 2005'te bu şekilde işledim. Şimdi geldiğimiz nokta ortada biz buraları düzelttik, geride bıraktık. Şimdi biz iktidar olarak Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplu olarak yaklaşık 30 milyar dolar yatırım yapmış. Bu yatırımlar içerisinde kültürel yatırımlardan tutun eğitim, sağlık, altyapı, üst yapı, aklınıza ne gelirse... Yani batı ile doğu arasında ayrımcılığı yıkmışız. Yola çıkarken de biz 'etnik milliyetçiliğe hayır' demişiz.

Özel bir canlı yayında dün akşam konuşan Başbakan Erdoğan’ın, 'Bizler, bu çözüm sürecinin içerisinde her türlü enstrümanı kullanmaya hazırız. Bu süreçte en ufak bir kesinti düşünmüyoruz'diyen Erdoğan, 'Şimdi Kürt, Türk, Laz, Çerkez sorunu... Bunları çoğaltabilirsiniz. Bu bizi ayrımcılığa götürür. Burada ayrım yapmam mümkün değil. Kimse yaratılırken ne olduğunu bilmiyor ki. Hepsini biz yaratandan ötürü seviyoruz. Onlara hizmette bizim görevimiz. Bu artık sadece terör sorunu. Biz bölgesel milliyetçiliğe hayır dedik. Biz öldürmeye değil, yaşatmaya mecburuz. Biz elimizden geleni yapmaya hazırız. Ben Kürt kardeşim diyorum. Kürt sorunu tabiri bizi ayrımcılığa düşürür. Her unsurumun bir sorunu var. Bunları çözmekle mükellefiz. Ben Kürt kardeşimi seviyorum. Ben Kürtçülüğe, Türkçülüğe ve Lazcılığa da karşıyım. Çünkü yaratılırken kimse seçmemiş. Biz bu ayrımcı çizgiye düşeriz diye çekiniriz. İster terör ister Kürt sorunu deyin. Biz bunları çözmek niyetindeyiz’ sözleri özellikle Terör Sorunu’nun çözümü  için ne kadar kararlı olduğunu göstermiş bulunuyor.

Erdoğan, ‘Kürt kardeşlerimizi değil teröristi bombalıyoruz’

Sansürsüz Özel adlı canlı yayında Paris'te öldürülen 3 PKK'lının Diyarbakır’daki cenaze töreninde söylenen 'Barışı savunduğunu iddia eden Başbakan benim Kürt kardeşlerimi bombalıyor' sözüne de değinen Erdoğan’ın, ‘Ben Kürt kardeşlerimi nasıl bombalarım? Biz teröristi bombalıyoruz. İnlerindeki teröristi bombalıyoruz. Biz, inlerindeki teröristi bombalarız. Niye?  O geliyor polisimi arkasından şehit ediyor, kızlarımızı arabasında giderken tarayarak öldürüyor. Bir çok yerde bakıyorsunuz 20 tane 30 tane vatandaşımı tarayarak öldürüyor. Yeri geliyor askerimi, polisimi öldürüyor. Silahların bırakılması demek operasyonların bitmesi demektir. Buna da biz varız. Diyorlar ki 'farklı bir ülkeye gidilse ne olur. Burada bize teminat verilir mi? 'Evet, buna da hazırız' diyoruz. Elimizden geleni sonuna kadar yaparız’ açıklaması sanırım iki yıl önce Ankara’da açıklamış olduğu, ‘Artık bıçak kemiğe dayanmıştır’ sözünün dayanılmaz acılarının da bir ifadesi olmalı.

Gelecek yazı: İmralı süreci bir oyun olmasın?

 
Toplam blog
: 570
: 1034
Kayıt tarihi
: 14.09.08
 
 

1974'te H.Ü. Sosyoloji ve İdare Bölümü'nü yüksek lisans tezi ile bitirdim. 1976 yılında yapımcı y..