Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '09

 
Kategori
Dünya
 

Erdoğan Ermenistan`ı karıştırarak, Ermeni muhalefetin elini güçlendirdi

Erdoğan Ermenistan`ı karıştırarak, Ermeni muhalefetin elini güçlendirdi
 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Bakü`de “Ermenistan işkal altındaki Azeri topraklarını boşaltmayınca sınır açılmayacak” söyledikten sonra Polonya`dan Erivana daha bir gözdağı verdi: “Türkiye`de çalışan 40 bin ermenini geri göndere biliriz”.

Ermenistan yönetiminden bir tık bile yok.

Türkiye`de çalışan 40 bin kişi Ermenistan`da yaklaşık 200-250 bin ermeninin hayatta durması demektir. Sefalet içinde olan ve işsizlik oranını bir türlü azaltamayan Ermenistan bu kadar kişinin karnını nasıl doyuracak ki? Ona göre de Erivan`da Erdoğan`ın bu sözlerine bir yanıt bulamıyorlar.

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan Erdoğan`ın sadece Bakü`deki açıklamasına atıfta bulunarak, “Türkiye Karabağ konusuna karışmasın” söylemekle yetindi. Bunu söylerken de kendisine zamanında “Kafkaysa İstikrar Paktını ileri süren Ankara`nın bu teşebbüsünü destekliyoruz” açıklamasını da hatılatıyorlar. “Türkiye Karabağ sorununa karışmasın” söylemek nere, Kafkasya İstikrar Paktını desteklemek nere?

Serj Sarkisyan`ın bu acı durumu onun en büyük rakibinin dikkatinden kaçmadı.

Muhalefet konumundaki Ermeni Milli Kongresi Erivan Belediyye Meclisine seçimlerle ilgili 15 Mayısta Erivanda bir miting düzenledi. Mitingte konuşma yapan Milli Kongre lideri, Eski Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan`ın seçimleri bir yana burakarak, Serj Sarkisyan`ın dış politikasına odaklandı.

Serj Sarkisyan`ın dış politikada beceriksizliğine dikkat çeken Ter-Petrosyan Rusya`nın baskısı sonucunda Ermenistan`ın Gürcistan`daki NATO talimlerine katılmadığını hatırlattı. Muhalefet lideri bunun ardından Sarkisyan`ın Yukarı Karabağ sorununun çözümüyle ilgili Prag`daki görüşmede tutumunu daha da sertleştirdiğini ve gelecek görüşmeleri çıkılmaz duruma sürüklediğini sözlerine ekledi.

Levon Ter-Petrosyan Sarkisyan`ın Türkiye ile sürdürdüğü diyalogdan da bir sonuc alamadığını bu sözlerle anlattı: “Ankara daha önce Ermenistan`la sınırın açılması için soykırımın tanınmasından vaz geçilmesini istiyordusa, şimdi Yukarı Karabağ sorununun çözümünü de önkoşul gibi ileri sürüyor. Böylece Serj Sarkisyan dış politikanın tüm alanlarında dalana direnmiş. Ermenistan`da Cumhurbaşkanı buna kadar benzeri bir kötü durumda olmamış. Batı Serj Sarkisyan`ı iyice cezalandırıyor. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Ermenistan`daki demokratik ve insan hakları durumunu inceliyor, rapor sözkonusu, ABD ise 2010 yılı için Ermenistan`a ayırmağı planladığı mali yardımın yüzde 40 oranını kesme kararı almış, ayrıca Yukarı Karabağ`a yardımdan vazgeçiyor, Azerbaycana ise aksine yardımı artırıyor. Bu arada, Türkiye Başbakanı Erdoğan ülkesinin Birleşmiş Milletler`deki Güvenlik Konseyi üyeliğinden yararlanarak Ermenistan`ı işkalçı devlet adlandırmağa çağırıyor”.

Levon Ter-Petrosyan bu durumda Serj Sarkisyan için iki yolun gözüktüğünü söylüyor: “Birinci yol – Sarkisyan tüm siyasi mehpusları serbest bırakıyor, demokratik reformlara başlıyor, muhalefetle diyalog kuruyor ve böylece hakla bütünleşiyor. İkinci yol – Sarkisyan beceriksizliğini kabul ederek, ülke karşısındaki sorunları çözebilmeyeceğini anlayarak istifa veriyor”.

Levon Ter-Petrosyan Cumhurbaşkanı için ikinci yolun daha uygun olduğunu dile getirerek, ”Sarkisyan siyasetle uğraşacak biri değil” ilavesini de unutmuyor.

Böylece, Erdoğan son açıklamalarıyla Ermenistanda karmaşa oluşturarak, ermeni muhalefetin elini güclendirmiş oldu.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..