Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Mart '09

 
Kategori
Seçim
 

Erdoğan’ın kredi kartı söylemi seçim sonuçlarını nasıl etkiler?

Erdoğan’ın kredi kartı söylemi seçim sonuçlarını nasıl etkiler?
 

14 Mart 2009 günü, Erdoğan, bir konuşmasında aynen şöyle dedi:

“(...) Kredi kartı mağdurları ifadesi kullanılıyor, kusura bakmasınlar kredi kartının mağduru olmaz. Kredi kartı nedeniyle borçlananlara ayrı yere koyuyorum ve dürüst bakmıyorum. Fazlasını kullanma hakkın yok, fazlasını kullanırsan bedelini de ödemelisin.(...)”

Burada 3 cümle var:

3. cümledekiler doğrudur.
1. cümledekiler için doğru denilebilir.
2. cümledekiler ise söylenecek sözler değildir. Bunu söyleyen bedelini öder.

“Kredi kartı nedeniyle borçlananlara ayrı yere koyuyorum ve dürüst bakmıyorum.” demek ülkemizdeki büyük bir kitleyi doğrudan “dürüst değilsiniz” diye suçlamaktır. Bunun bedeli nedir.

Bu sözden alınmış olması gerekenlerin sayısı en az birbuçuk milyondur, yani en az birbuçuk milyon kişi “bana dürüst değilsin dedi” şeklinde alınmıştır. Bu söz en az bir milyon ailede konuşulmuştur. Kolay bir hesapla 3 milyon seçmen bu sözün muhatabı olmuştur.

Dürüst değil suçlamasını üzerine alınan 3 milyon seçmenin, bu sözün söylediği gün bu kişilerin oy vereceği partilere göre dağılımı partilerin ülke çapındaki oy oranlarıyla aynıdır.

Seçmen, kendisine “sen dürüst değilsin” diyen partiye oy verir mi?

Dürüst değil suçlamasını üzerine alınan 3 milyon seçmenin, bu söz söylendikten sonra oy vereceği partilere göre dağılımı artık çok farklı olmuştur.

AKP başkanını söylediği “Kredi kartı nedeniyle borçlananlara ayrı yere koyuyorum ve dürüst bakmıyorum.” Sözlerini diğer parti liderleri o günden buyana her meydandan dile getirirken, AKP bunu unutturmak için çaba gösteriyorsa, yandaş medya bu konuyu tabu kabul edip hiç gündeme getirmiyorsa bu durum bir gerçeği ortaya koyuyor: Bu sözün seçim sonuçlarını etkileyeceği ortadadır.

Bu sözün doğrudan muhatabı olan 3 milyon seçmenden hala bu sözleri söyleyen partiye oy verecek çıkar mı? Normal bir ülke olsak çıkmaması gerekir, ancak ülkemizde çıkacağından emin olabilirsiniz. Bir şeyden daha emin olmak gerekir, hala oy vereceklerin sayısı o 3 milyon seçmen içinden çok olmayacaktır. Yani bu sözü söyleyenler bedelini ağır ödeyecektir.

3 milyon diye hesapladığımız “alıngan” seçmen sayısı 6 milyon olursa ne olur?

Kıssadan hisse: Bir düşünüp on konuşanlar, seçim döneminde on düşünüp bir konuşmalıdır.

(1) Erdoğan: Kredi kartının mağduru olmaz... (Milliyet, 14-3-2009): http://www.milliyet.com.tr/Siyaset/SonDakika.aspx?aType=SonDakika&Kategori=siyaset&KategoriID=12&ArticleID=1071020&Date=14.03.2009

Ankara, 22 Mart 2009

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..