Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '09

     
    Kategori
    Siyaset
     

    Erdoğan ve enkaz edebiyatının geçerliliği

    Erdoğan ve enkaz edebiyatının geçerliliği
     

    60. Hükümet Bakanlar Kurulu


    Türkiye, 29 Mart Pazar günü yapılacak olan Mahalli İdareler Seçimleri'ne hazırlanıyor. Adaylar çalışmalarını son sürat sürdürürlerken, parti genel başkanları da düzenledikleri açık hava meydan toplantılarıyla vatandaşlara sesleniyorlar ve oy istiyorlar. 2002 yılından bu yana son 7 sene içerisinde yapılmış olan 2'si genel, 1'i yerel olmak üzere toplam 3 seçimden de 1. parti olarak çıkan AK Parti'nin Genel Başkanı ve aynı zamanda ülkemizin Başbakan'ı Recep Tayyip Erdoğan, bu seçimlerdeki politikasını "Geçmiş hükümetlerden devralınan bir enkaz" söylemine oturtmuş gözüküyor. Kendisinden önceki hükümetlere sürekli olarak gerçekten ciddi eleştiriler yönelten Erdoğan, yaşanmakta olan sıkıntıları da kabul ederek bir nevi "Enkazın üstüne bu kadar oluyor, buna da şükür" şeklinde bir tavır belirlemiş durumda.

    Başbakanımız Tayyip Erdoğan enkaz edebiyatına ve geçmiş hükümetleri karalamaktan vazgeçecek gibi de görünmüyor. Fakat kendi hükümette ve partisinde kritik pozisyonlarda görev vererek birlikte çalışmayı tercih ettiği isimlerin özgeçmişlerini mercek altına aldığımızda ortaya Erdoğan'ın tavrıyla taban tabana zıt bir görüntü çıkıyor. Şimdi, bugün AK Parti içerisinde yer alan bazı isimlere şöyle bir göz atalım ve durumu hepbirlikte görelim.

    CEMİL ÇİÇEK

    2002 seçimleri sonrası AK Parti iktidarının 1. döneminde Adalet Bakanı'ydı, şuan Başbakan Yardımcısı. Fakat Cemil Çiçek aslında Türk siyasi arenasına AK Parti'yle girmiş birisi değil. Hem de ANAP'ın kurucu üyelerindendi, hem de daha önceki Turgut Özal, Yıldırım Aktuna ve Mesut Yılmaz hükümetlerinde Devlet Bakanlığı yapmış bir isimdi.

    MURAT BAŞESGİOĞLU

    AK Parti iktidarının ilk döneminde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'ydı, şuan da Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı. Başesgioğlu da yeni bir isim değil. 1984 yılında ANAP'la başlayan sayın bakan, ANAP'ın grup başkanvekilliği yapmış bir isim. Ve daha da önemlisi 28 Şubat sürecinden sonra kurulan ANASOL-D hükümetinde de İçişleri Bakanı'ydı.

    VECDİ GÖNÜL

    2002 yılından bu yana Milli Savunma Bakanı olarak görev yapan Vecdi Gönül'ün aktif siyaset yaşamı AK Parti'yle başladı. Önemli bir bürokratik geçmişi olan Vecdi Gönül, Ankara-İzmir-Kocaeli gibi çok önemli illerde Valilik, ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü, Sayıştay Başkanlığı gibi görevlerde de bulundu. Varlığı oldukça tartışmalı bir kurum olan YÖK'ün de kurucu üyelerinden olan Gönül de diğer isimler gibi ANAP'la ilişkili. ANAP'ın iktidarda, Özal'ın başbakan olduğu 1988 yılında İçişleri Bakanlığı'na müstaşar olarak atandı. Müsteşarlık, bir bakanlıkta bakandan sonra gelen ikinci adam pozisyonu.

    ERTUĞRUL GÜNAY

    2007'den bu yana Kültür ve Turizm Bakanı fakat 1974 yılından bu yana siyasetin içinde. Daha öncekiler gibi ANAP kökenli değil, ondan daha da enteresanı CHP-SHP patentli bir siyasetçi. Bu partilerde il başkanlıkları, milletvekilliği, genel sekreterlik gibi görevlerde bulunan Günay, genel başkan adayı dahi olmuş bir isim yani eskinin keskin ve hızlı solcularından. Şimdi ise AK Partili...

    ABDÜLKADİR AKSU

    AK Parti'nin 1. iktidar dönemi olan 2002-2007 arasında İçişleri Bakanı'ydı, şuan Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı... O da ANAP patentli. 1987 yılında ANAP'tan milletvekili oldu. 1989-91 arasında İçişleri Bakanlığı, Mesut Yılmaz'ın kurduğu 53. hükümette de Devlet Bakanlığı yaptı. ANAP'ın Grup Başkanvekilliği görevini de yürütmüştü.

    ERKAN MUMCU

    AK Parti'nin 1. iktidar döneminde kısa bir süre Milli Eğitim Bakanlığı, 2 yıl da Kültür ve Turizm Bakanlığı yapmıştı. Fakat Mumcu da ANAP kökenli. 1995'te ANAP'tan milletvekili seçildi, 1995-96'da ANAP'ta Genel Başkan Danışmanlığı, 1997-98'de de Genel Sekreterlik, 1998-99'da da Genel Başkan Yardımcılığı yaptı. 1999'da Ecevit'in Başbakanlığı'nda kurulan DSP-ANAP-MHP 3'lü koalisyonunda da Turizm Bakanı'ydı.

    ALİ COŞKUN

    2002-2007 arasında Sanayi ve Ticaret Bakanı'ydı. Ali Coşkun'un siyasi kariyeri de ANAP'ta başladı, 1995 yılında ANAP'tan İstanbul milletvekili seçildi.

    KÖKSAL TOPTAN - TBMM Başkanı

    2002 ve 2007'de AK Parti Zonguldak milletvekili seçilmişti. 2002'de TBMM Adalet Komisyonu Başkanı, 2007'de de TBMM Başkanı oldu. Fakat siyasi kariyeri Adalet Partisi'nde başladı. 1979'da S.Demirel hükümetinde Devlet Bakanı'ydı. Demirel'le beraber DYP'den devam eden Toptan, 1991-93 arasında Milli Eğitim Bakanlığı, 1995 yılında da Kültür Bakanlığı yaptı.

    MEHMET NECATİ ÇETİNKAYA - Genel Başkan Yardımcısı

    DYP patentli... 1995 yılında DYP'den Konya Milletvekili, 1999'da yine DYP'den Manisa Milletvekili seçildi. Şuan AK Parti'de genel başkan yardımcısı ve seçim işleri başkanı.

    BÜLENT AKARCALI - Ankara Çankaya Adayı

    Yine ANAP patentli bir isim. ANAP hükümetlerinde Sağlık Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı görevlerinde bulunmuştu.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 468
    Kayıt tarihi
    : 12.03.09
     
     

    İsmim Gökhan Çakır. İktisat bölümü mezunuyum, yüksek lisans yapmaktayım. Ayrıca inşaat sektöründe fa..