Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Nisan '10

 
Kategori
Anılar
 

Ergen olmak

Ergen olmak
 

Uzmanlar şöyle diyor: çocukluktan yetişkinliğe geçiş sorunsuz yaşanmaz. Önemli olan yanlış yaklaşımlarla bu dönemi kabusa döndürmemek..

Oğlumla birbirimizi çok sevmemize karşın uzun bir süredir hiç bir konuda hem fikir olamıyoruz hiç bir konunun sonunda uzlaşamıyoruz.. Sanırım o artık bir ergen…

Bir arkadaşımın bana kendinde yaşadığı bir olayı anlattı .’’13-14 yaşlarındayken dayısının annesine yurtdışından bir el robotunu (mikserini) annesiyle kavga ettiği bir gün yere atıp kırmış. Annesi çok üzülmüş zaten amacıda annesinin üzülmesini sağlamakmış daha sonra dediği ‘’ ben ergenlik dönemi yaşıyormuşum’’ ‘’

Ergenlik dönemi pek çok sorunla birlikte geliyor. Uzmanlara göre de bu dönemde sorun yaşamayan yok. Üstelik sorunsuz ergenliğe sağlıklı bir gelişme olarakta bakılmıyor. Ancak son derece doğal olan bu süreç yanlış yaklaşımlarla hem aile hem de ergen için kabusa dönüşebiliyor. Aile içi çatışmalar, intiharlar, evden kaçmalar, kötü alışkanlıklara en çok bu dönemde rastlanıyor.

Oğlumda içindeki büyümenin farkındalığını yaşıyor.. Yeri geliyor oğlumla anne oğul oluyoruz yeri geliyor iyi iki arkadaş, yeri geliyor sesimiz yükseliyor şu dönemlerde yaşadığımız en çok sesimizin daha yüksek çıkması ama yinede bu dönemi sağlıklı bir şekilde geçirmek amacımız… Ergenlikte yaşanan olumsuzluklar, öfke, yalan söyleme, okulda başarısızlığı, iletişim kuramama, bunları yaşıyoruz şu sıralar… Bazen bende çok bunalıyorum ama geçici ve iyi bir birey yetiştirmeliyim… O artık çocuk değil bir ergen…

Bazen nasıl davranacağımı şaşırdığım oluyor tabi. Onunla nasıl iletişim kuracağımı bilemediğim takıldığım anlar…. Destek babadan geliyor.. Bir evlat yetişecekse anne ve babanın içlerinde ne yaşadıkları önemli olmuyor en önemli olay yeni bir bireyi daha iyi yetiştirme arzusu ön plana çıkıyor… Mutlu paylaşımla yaşanan mutlu bireylerin yetişmesi ayrılmış çiftlerin çocuklarından çok farklı olduğunu hepimiz biliriz.. Evlilik sadece evli olmak olmamalı evlilik büyük bir sorumluluk…

Çocuklukla yetişkinlik arasındaki çok önemli dönem 12-21 yaş arası olduğunu bilirim. Hem fiziksel hem de psikolojik değişimler yaşanır..

Kimlik arayışı içinde olması yaşamına düzensizlik dengesizlik getireceğini de bilirim. Kendi içinde sürekli kavga halinde olacağını da… Kendini, çevresini anlamaya çalışacak pek çok sorun yaşayacak…

Bunları yaşayan ergenin ailesi de değişecek sabır etmeyi öğrenecek …

Ergen arkadaşlarıyla daha fazla zaman geçirmek isteyecek evle ilişkisini sınırlayacak evdeyken de odasından fazla çıkmayacak bilgisayarına yapışacak ve biz sabırla bekleyeceğiz ..

Kişilik arayışı içinde olan ergen, sorumluluk ve eğlence dengesini kuramamaya başlayacak; başarısızlık ortaya çıkacak gergin birey yeteri kadar iyi öğrenemeyecek, yoğun baskıyı kontrol edemeyecek, bu da başarısızlıkla beraber içe dönüklük, sosyal ilişki kuramama çekingenliği getirecek veya tam tersi saldırgan anlayışsız bir insan ortaya çıkacak. Hem ailede tepki çekmemek için hem de arkadaşlarının isteklerini yerine getirmek için yalan söyleyecek. Aile ders çalışmasını isteyecek ama o arkadaşlarıyla internet cafeye gidecek. Bu durumda ‘’ders çalışmaya gidiyorum’’ deyip internet cafe ye gidecek.. Olan bize olacak… Sabırla bu dönemin geçmesini bekleyeceğiz..

Ne olursa olsun çocuğumuzun her zaman arkasında olduğumuzu hissetmesi bizi biraz daha olgunlaştıracak ve o ergenliğini yaşarken bizler daha olgun davranmasını öğreneceğiz. Bizde yeni evrimler yaşamaya başlayacağız; düşüncelerimiz değişecek, bakış açımız farklılaşacak değişmeyen tek şey değişim olacak..

İyiki oğlum var ve iyiki bu dünyaya geldi.. Onu yetiştirirken bende kendimi geliştirip eksikliklerimi tamamlayıp, olgun bir anne oluyorum. Hayat hep yenilenmek değil mi?.. Bu yenilikleri siz can dostlarımla paylaşmakta benim için bir yenilik.

Sevgiyle can dostum…

 
Toplam blog
: 63
: 1955
Kayıt tarihi
: 15.01.10
 
 

Emine Zaimoğlu 21/12/1971 doğumlu. Nişantaşı Rüştü Uzel Kız Meslek Lisesi resim bölümünü okudu. R..