Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '11

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Ergene ölüm akıyor

Ergene ölüm akıyor
 

Binlerce ÇEVRE DOSTU ölüm nehri ERGENE'NİN kıyısında ÇIĞLIK ATTI!


10 Nisan 2011 Pazar günü Lüleburgaz’ın Karamusul Köyünde büyük bir çevre gösterisi yapıldı. Bu gösteri sırasında konuşmacılar çok şeyler söyledi. Çok önemli konular ele alındı. Ergene kıyılarında yaşanan felaket anlatıldı. Çok geniş katılım ile gerçekleştirilen gösteride ele alınmayan tek konu NE YAPILMASI GEREKTİĞİ idi! İşte bu eksiklik, yani: ‘Anlatılan sorunu nasıl çözeceğimiz’ konusu en az sorunun kendisi kadar önemlidir. Asıl mesele “çözüm” dür. İşte, çözüm ile ilgili şöyle bir konuşma hayal ederdim: 

BU CENNET ÜLKEMİN DUYARLI İNSANLARI,
Burada, ülkemizin en önemli can damarlarından birinin, Ergene’nin kıyısında son nefesini vermeye hazırlanan toprak ananın çığlığına kulak vermeye geldik! 

Milyarlarca yılda oluşan canlı kültürü, bizler sayesinde çok kısa bir zaman sonra tamamen ölecek. Bu cinayetlerin ve intiharın tek sorumlusu: Yarattığımız çevre kirliliği sebebi ile bizleriz. 

ÇEVRE KİRLİLİĞİNİN TEMEL NEDENİ AŞIRILIKLARIMIZDIR!
Aşırı ÜRETİM, aşırı TÜKETİM, aşırı büyük tüketim tesisleri; yani: KENTLER! (Kalabalıklaşan ve göç ile büyüyen kentler!)
Aşırı büyük endüstri tesisleri; yani: FABRİKALAR! 

Burada gördüğünüz kirliliğin iki sebebi var! Birincisi: “KENTLER”, ikincisi: “FABRİKALAR”! Her ikisinin de arkasında insan var! Biz varız, sizler varsınız! 

ÇÖZÜM; DOĞAYA DÖNMEKTİR! Doğa bize her türlü ihtiyacımızı verdi! Bu gün de vermeye devam ediyor. Ama yarın? Yarın vermeyecek. Doğanın can alma vakti geldi! Bunu gördüğümüz için buradayız! Bunu gördüğümüz için bu İHANETE DUR demeye geldik! 

ÇÖZÜM: DOĞAYA DÖNMEKTİR. Doğada, aşırılıklara yer yoktur! Toplumda, endüstride ve günlük hayatta aşırılıklara DUR DEMELİYİZ! Büyük kentler ve büyük üretim kapasitelerine dur demeden bu kirlilik durmaz! Endüstride büyük üretim tesislerine sınırlama gelmeden bu kirlilik durmaz! Günlük hayatta aşırılıklara dur demeden bu kirlilik durmaz! 

ÇÖZÜM: ARITMAK DEĞİLDİR! Çözüm aşırı üretmemektir. Kirlilik AŞIRILIK kültürünün yan etkilerinden biridir. AŞIRILIK hastalığına yakalanmış toplumlara “TÜKETİM TOPLUMU” denir! “TÜKETİM TOPLUMU” demek; -aslında- TOPLUMU TÜKETİN demektir! Tükenen; benim! Tükenen; sizsiniz! Tükenen; sizin çocuklarınız ve onların gelecek hayalleridir. 

ÇÖZÜM: İMKANSIZ DEĞİLDİR! Çözüm, ancak büyük bir “DUR” diyerek olur. Bu haykırış, öyle ufak tefek bir DUR deyiş değildir. Bir toplumun ölmeden önceki son “dur” deyişidir! Kendi katline engel olmak isteyen bir dur deyişin çığlığıdır! Ölmüş bir nehrin, ölmüş insanlığın, ölmek üzere olan hayatların çığlığıdır! 

* * * 

Bu gün yaşanan sorunun tek sebebi mühendislik eksikliktir. İyi planlanmamış, iyi konumlanmamış, beceriksiz, yetkisiz, yetersiz ellerde, baştan savma büyümeyi BAŞARI zanneden çarpık politikalardır. Çarpık politikalar, siyasetçiler elinde iyice çarpıtılarak bu gün önümüzde duran HİLKAT ortaya çıkarılmıştır. 

Yeterli mühendislik (strateji, planlama, proje ve işletme) şartlar kullanılmadığı için ortaya çıkan SORUNLARI ortadan kaldırmanın tek yolu KALİTELİ MÜHENDİSLİK sayesinde; doğru strateji, gerçekçi planlama, planlanana uygun projelendirme ve dürüst işletmeciliktir. 

Hep sevgi ile kalın. 

Murat SEVGİ 

"Ergene Hayata Dönsün-2" - 10 Nisan 2010 Pazar
http://www.facebook.com/album.php?aid=304887&id=679942416&l=c819d3b30e 

 
Toplam blog
: 370
: 1092
Kayıt tarihi
: 10.07.08
 
 

1969 doğumlu. Tasarımcı, endüstriyel otomasyon sistemleri için yazılım geliştiriyor. Yüksek öğren..