Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Ocak '08

 
Kategori
Kitap
 

Ergenekon

Ergenekon
 

http://www.candundar.com.tr/index.php?Did=2023


Yıllar önce kaleme alınmış bir çalışma, belgesel niteliği taşıyor adeta. İlk okuduğumda kendi kendime sormuşumdur hep; “Nasıl oluyor da bu kadar göz önünde ve hukuk dışı olan yapılanmaların üzerine gitmekte aciz kalıyor devlet?”

Yetkililer sormamıştı bu soruları kendilerine. Yıllar geçmesine rağmen Susurluk'un üzerinden somut hiçbir gelişme olmazken, açılan davalarda zamanla örtbas edilmiş gitmişti. Hiçbir faiili meçhul cinayet aydınlatılamamış, ne Uğur Mumcu’nun, ne Çetin Emeç’in, ne Danıştay'a yapılan hain saldırı aydınlatıla bilmiş, ne Cumhuriyet Gazetesine düzenlene bombalı eylem....

Tarihe ışık tutan bir kitaptı; Ergenekon. 1997 yılında yayınlanmıştı, Susurluk'un hemen ardından. Üzerinden yıllar geçmiş olmasına rağmen ‘Ergenekon’ davası bir türlü aydınlatılamamıştı. Şimdilerde yeniden operasyonlar düzenlendi ve eski devlet görevlileri yeniden gözaltına alındı.

Tekrar okunması, irdelenmesi gereken bir kitap ‘Ergenekon’. Hala güncel ve aydınlatılamamış olaylar sinsilesine tutulmuş bir ışık!

Susurluk suskunluğa dönüşmesin!

Celal Kozdağlı ve Can Dündar’ın Ergenekon adlı kitabının tanıtımından alınmış tanıtım yazısıdır:

“Türkiye, Cumhuriyet tarihinin en büyük skandalını “Çok Gizli” damgalı dosyalara tıkıp hafızasına gömdü. 1996'nın Kasım ayında, bir pazar akşamı, Susurluk'ta “iş kazası” yapan bir Mercedes'ten dökülen kirli devlet sırları, geldiği kadar hızla uçup gitti gündemimizden... Devleti ele geçirmeye çalışan çeteler, iktidarı saran mafya ilişkileri, eski ülkücülerden özel time uzanan bir yasadışı örgütlenme, tam da açığa çıkarılmak üzereyken tarihin tozlu raflarına kaldırıldı.

Oysa Meclis'in duruma el koyması, savcıların olayın üstüne gitmesi, kamuoyunun uyanık olması, medyanın özel araştırma ekipleri kurup işin peşine düşmesi gerekiyordu.

Olmadı.

Bu kitapta, 40 Dakika adlı haber programının “Susurluk unutulmasın” diye yaptığı araştırmaları bulacaksınız.

Türkiye'de Gladyo tipi bir örgütlenmenin nasıl kurulduğunu; eski ülkücülerin yasadışı bir faaliyette nasıl görevlendirildiklerini; istihbarat teşkilatları arasındaki amansız rekabeti; başbakanların kullandıkları “Özel Bürolar”ı; Güneydoğu'da sürdürülen mücadelenin nasıl hukuk dışına taşıp çeteler yarattığını; 12 Eylül öncesi provokasyonlardan Özal suikastına kadar bu çetelerin adının bulaş-tığı eylemleri; nihayet, devlet içindeki devletin, “Ergenekon”un gizli dünyasını okuyacaksınız. Ve bütün bu anlatılanların hesabının nasıl olup da hâlâ sorulmadığına şaşacaksınız.

Ergenekon'la tanışın!

Susurluk suskunluğa dönüşmesin!”

murat aydemir
 
Toplam blog
: 127
: 902
Kayıt tarihi
: 06.12.07
 
 

Gazeteciliğe az çok bulaşmış, memleket meselelerini ve dünya gündemini takip eden, okuyan yazan b..