Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Ocak '13

 
Kategori
Eğitim
 

Ergenle iletişim

Ergenle iletişim
 

Ergenlik birçokların deyimiyle yeni yetmenin yetişkinlere ilişkin hakların kendisine verilmediğini fark ettiği anda başlayan ve yetişkine ilişkin hakları kazandığı zaman biten bir süreçtir.

Bazı görüşler ergenlik dönemi 20. yüzyılda psikologların ve medyanın abarttığını söylese bile eski Mısır hiyerogliflerinde ve eski Yunan düşünürlerinin yazılarında “Gençlik” adı verilen dönemin yaşamın diğer dönemlerinden farklı olduğu izlenebilir. Özellikle de 1960’lardaki gençlik devriminden sonra başta E. Erikson olmak üzere birçok gelişimci tarafından hayatın ilk beş yılı kadar önemli bir geçiş dönemi olarak kabul görmeye başlamıştır. Çocukluktan yetişkinliğe geçiş arasında yer alan bu dönemde yaşanılan deneyimlerin yetişkin yaşantısına olumlu ya da olumsuz yansımaları kaçınılmazdır. Genç bu dönemde iç (psişik, bilişsel, biyolojik) ve dış (aile kompozisyonundaki, rol sorumluluklarındaki değişiklikler, akran grubu gibi kişiler arası ilişkiler) baskıların etkisi altındadır. Her gencin bu baskı türlerinden etkilenmesi farklı olduğu gibi gençleri etkileyen baskı türleri de farklıdır.

Ana-babalar  bu dönemde daha tutucu ve koruyucu özelliğe sahiptir. Akran grupları ise deneyime açık, yaşam beklentileri geniş, risk alma şansları yüksektir. İşte bu noktada gencin tam anlamı ile özerklik kazanması her iki gruba karşı bireyselliğini kazanması ile gerçekleşir. Özerkliğin kazanımı da derecelidir, yani her birey tam anlamı ile ayrışma ve bireyselleşme yaşayamayabilir. Sosyal koşullar kimlik gelişiminin genel sınırlarını belirlerken, bireysel kişilik değişkenleri kimlik gelişiminin sergileyeceği doğrultuyu yordama da anahtar rol oynamaktadır. Bizimki gibi hızlı değişen toplumlarda yani bireyci kültürlerde bağımsızlık desteklenir, özerkliğe, iç denetime ve bireyselliğe önem verilir. Bu anlatıların ardından belki de sorulması gereken tek soru kalıyor. Ergenle iletişimde dikkat dilmesi gereken hususlar nelerdir?

1- Somut olun.

2- Övgüyü unutmayın.

3- Sorunu hemen belirtin.

4- Hüküm vermeyin ( suçlamak, iğnelemek).

5- Tutarlı davranın.

6- Açık olun.

7- Sorunu birlikte çözün.

8- Beklentilerinizi yerine getirmediğinde “ben” dilini kullanın.

9- Beden dilinizi olumlu yönde kullanın.

10- Onları dinleyin ve mutlak suretle güven verin.

 
Toplam blog
: 9
: 958
Kayıt tarihi
: 22.12.12
 
 

Rehber Öğretmen.. ..