Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '10

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Ergenlik döneminde destek

Ergenlik döneminde destek
 

Çörekotu bitkisi


Ergenlik çağı başlangıcı olarak kız çocuklarında 9-11, erkek çocuklarında 10-12 yaş aralığı kabul edilir. Bu yaş aralıkları iklim, ırk ve beslenme şekillerine göre farklılık gösterebilir.

Ergenlik döneminde çok sayıda özellik hızlı olarak değişikliğe uğrar. 6-7 yıl süren bu dönemde vücuttaki hormon ve enzimler, kan bileşimi, büyüme hızı, ruhsal-zihinsel yapı, his dünyası yeniden yapılanır ve düzenlenir.

Bu dönemde bağışıklık sisteminin dengede ve vücudun savunma gücünün yüksek olmasıyla sağlanabilecek faydalardan birkaçı şöyle sıralanabilir;

- Alerjik hastalıklar gelişmez,

- Sivilce (Akne) oluşumu önlenir veya çok azaltılır.

- Beyin ve sinirlerin çalışması sağlıklı olur,

- Hastalıklar seyrek olarak ortaya çıkar ve bunlar hafif atlatılır,

- Akciğerler ve bronşlar sağlıklıdır, hücreler yeterli oksijeni alır,

- Yeni gelişen hücreler sağlıklı olur, büyüme normal seyreder.

Çörekotu bağışıklık sisteminin dengelerini sağlar, vücudun savunma gücü yüksek kalır. Çörekotunun hiçbir yan etkisi yoktur ve aynı zamanda ideal bir gıda maddesidir. Çörekotu hiçbir tedavi ile uyumsuzluk göstermez. Çörekotu kullanımına ergenlik çağından en az 2 yıl önce başlanması önerilir.

Kız çocuklarında hızlı gelişen vücut bölgelerinde cilt çatlaklarının oluşmasını önlemek için, cilt çatlağı açığa çıkmadan önceki kaşınma döneminde çörekotu kremi kullanılabilir.

12 yaşından itibaren gerek duyulursa bitkisel sakinleştiriciler ( Kediotu kökü, şerbetçiotu çiçeği, lavanta çiçeği ve bunların karışımı) kullanılabilir. Bitkisel sakinleştiricilerin yan etkileri yoktur, uzun süre kullanıma uygundur. Bitkisel sakinleştiricilerin ayrıntılı kullanım şekilleri için bu blogdaki ilgili makaleler okunabilir.

Çocukların ve gençlerin kolay ulaşabilecekleri yerlerde çekirdekli kuru üzüm, dut kurusu, siyah erik kurusu, gün kurusu kayısı bulundurulmalıdır. Bu gıda maddeleri antioksidan ihtiyacını karşılar ve gençleri hazır gıdadan uzaklaştırır.

Çörekotunun kullanımı konusunda bu blogdaki “Çörekotu nasıl yenmeli” makalesi okunabilir.

Not:

1- Hamilelik döneminde çörekotu yenmesi tavsiye edilmez, hamile kalındığında çörekotu kullanımına son verilir, doğuma bir hafta kala çörekotu yemeye başlanır ve emzirme süresince devam edilir.

2- Öğütülmüş olarak satılan çörekotu kesinlikle yenmemelidir, kanser yapabilir.

3- Çörekotu doğal oranda yeterli miktarda omega-3 ihtiva eder, ilave olarak omega-3 takviyeli gıdalar yenmemelidir.

Kaynaklar:

1-Dr. Ahmet Toptaş, ÇÖREKOTU Tepeden tırnağa şifa deryası, Gonca Yayınevi, İstanbul 2008, ISBN: 978-9944-62-613-2, (0212) 5285076-5286005.

2-Tıp yayınları portalı “ Pubmed” sitesinde “Nigella sativa” araması yapılırsa çörekotu konusunda bilimsel çalışmalara ulaşılabilir.

 
Toplam blog
: 157
: 4472
Kayıt tarihi
: 14.11.09
 
 

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi kimya yüksek mühendisliğinden mezun oldum. İstanbul Üniversitesin..