Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '15

 
Kategori
Çocuk Psikolojisi
 

Ergenlikte Olan Çocuğunuzu Daha İyi Anlamak için İpuçları

Ergenlikte Olan Çocuğunuzu Daha İyi Anlamak için İpuçları
 

ergenlik


Ergenlikte olan çocuğunuz ile iletişim kurmak size zor geliyor olabilir. Ergen çocuğunuzun hiç duymadığınız ilgi alanları, kullandığı ‘garip’ kelimeler olabilir. Ergenlikteki çocuğunuzu daha iyi anlamak ve ilişkinizi kuvvetlendirmek için önerileri:

1. Sorular sorun ve dinleyin.

İlk adım olarak ergen çocuğunuzu anlayabilmek için çocuğunuza sorular yönetmeniz gerekir. Ancak sorularınızın ‘Evet/Hayır’ cevapları olmamasına özen gösterin. Çocuğunuzla sohbet başlatmak için uygun zamanı kollayın. Çocuğunuz arkadaşlarıyla vakit geçirirken sohbet başlatmak için uygun bir zaman değilken araba yolculuğunuz uygun bir zaman olabilir. Çocuğunuza bir soru yönelttiğinizde mutlaka onu dinlemeye çalışın. Size bir şeyler anlatırken bilmediğiniz terimler kullanıyor ise ona anlamını sormaktan çekinmeyin.

2. Araştırın.
Çocuğunuz size popüler olan bir nesneden, aplikasyondan, siteden bahsetti ise bunu aklınızda tutun ve araştırın. Çocuğunuzun ilgi duyduğu konulardan genel bir bilgiye sahip olmanız önemli, sohbetiniz sırasında konuyla alakalı olduğunuzu duymak çocuğunuza iyi gelecektir.

3.Dahil olun/edin.
Çocuğunuzu eve arkadaşlarını çağırması için cesaretlendirebilir, onu bir mekana bırakmak için teklifte bulunabilir veya gideceğiniz etkinliğe onu davet edebilirsiniz. Çocuğunuzun kimlerle ve ne yaparak zaman geçirmeyi tercih ettiğini gözlemleyin. Ergen çocuğunuza bazı etkinlikler için dahil olmak/olmamak seçimini yapmasına izin verin. Çocuğunuzla birlikte yapmaktan keyif aldığınız bir aktiviteyi rutin haline getirebilirsiniz (örn, pazar günü kahvaltısı, dondurma yemeye çıkmak, sinemaya gitmek, ortak dizi izlemek vb.)

4.Rahatlayın.
Her kuşağın kendine özgü trendleri, dili ve ilgi alanları vardır.  Ergen çocuğunuzun yaptığı  herşeyi anlamamanız çok normal. Çocuğunuzun ilgili olduğu konulara sizin de çok  ilgili olmanız veya onun en yakın arkadaşı gibi davranmanız gerekmiyor. Önemli olan çocuğunuzun önem verdiği şeyleri biliyor olmanız ve verdiği öneme saygı duyduğunuz hissettirmenizdir.

5.Alan tanıyın.
Çocuğunuzun yaşamının her alanına dahil olmaktan kaçının. Arkadaşları ile geçirdiği ve odasında tek başına geçirmek istediği zamanlarda ona alan bırakın. Ergen çocuğunuzun hayatına dahil olmak adına onu sürekli kontrol etmekten kaçının. Çocuğunuzun ihtiyaç duyduğu zamanlarda size gelebileceğini ve sizinle konuşabileceğini bilmesi önemlidir.

 

Ayşe Başak Erk

Uzm. Gelişim Psikoloğu

cocuklaringelisimi.com

MikaPsikoloji

 
Toplam blog
: 85
: 795
Kayıt tarihi
: 04.02.13
 
 

Uzman Gelişim Psikoloğu Mika Psikoloji'de okul öncesi, okul çağı çocuklarına yönelik psikolojik d..