Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Temmuz '12

 
Kategori
Edebiyat
 

Eric Hoffer kimdir?

Eric Hoffer kimdir?
 

1902'de New York'ta Alman Yahudisi göçmen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gözlerini açmıştır. Beş yaşındayken annesini kaybeden Hoffer'ın nedeni bilinmeyen bir hastalıkla iki gözü birden kör olmuştur. Bu nedenle hiçbir zaman okula gidemeyen Hoffer'in yine nedeni bilinmeyen bir şekilde 15 yaşında gözleri yeniden görmeye başlamıştır. Tekrar gözlerini kaybetme korkusuyla durmadan kitap okumaya başlayan Eric, bu alışkanlığı ömrünün sonuna kadar devam ettirmiştir.

Annesinin ardından babasını da kaybeden Hoffer, genç yaşta büyük bir yaşam mücadelesine başlamak zorunda kalmıştır. Bir dönem intihar etmeyi bile deneyen Eric bir çok değişik işte çalışmıştır. Tarlalarda ırgatlık, madenlerde işçilik, pazarlarda işportacılık yapmıştır. Tüm bu zorluklar içinde okumaktan asla vazgeçmemiş, bu sayede hayata tutunmayı başarmıştır.

Eric Hoffer'in hayatındaki dönüm noktalarından bir tanesi Montaigne'nin Denemeler kitabını okuması olmuştur. Bu kitabı okuduktan sonra yazmaya karar veren Hoffer, ilk ve en önemli eseri olan The True Believer (Kesin İnançlılar) kitabını yazar. Kitabı milyonlar satan Hoffer bir anda ünlü olmuştur fakat bunu hamal olarak çalıştığı limandaki arkadaşlarına belli etmemiş, buradaki işine de devam etmiştir.

1983 yılında ABD başkanı Ronald Reagan tarafından Amerika'nın en önemli sivil nişanı olarak kabul edilen Presidential Medal of Freedom ile ödüllendirilmiş, bu ödülü aldıktan bir kaç ay sonra da hayatını kaybetmiştir.

Bir çok kişi Hoffer'ın bu başarısını hiç eğitim almamış olmasına bağlamaktadır. Eğitim müfredatlarının insanları soktuğu kalıba girmediği için bu kadar orjinal kalmayı başarabildiği aşikardır. İncecik denilebilecek bir kitap olan Kesin İnançlılar, içeriğinin derinliği sayesinde tüm dünyaya yayılmayı başarmıştır.Bu kitabında kısa bir bölümde Atatürk ve Türk Devrimi'nden de bahsetmiştir.

En beğenilen iki sözü;

-Düşmanınızın neden korktuğunu anlamak için sizi ne ile korkuttuğuna bakın.

-Küstahlık zayıf insanın güçlü olma taklididir.

Yazarın 10 eseri bulunmaktadır.

Türkçeye çevirisi yapılmış ve yayınlanmış üç eseri bulunmaktadır.

1-Kesin İnançlılar

2-Aklın Muhteris Çağı

3-Değişim Sancısı

Herkesin alıp okuması dileğiyle...

Kemal AKBAYRAK

http://twitter.com/KemalAkbayrak

http://www.facebook.com/kemalakbayrak1987

 
Toplam blog
: 22
: 984
Kayıt tarihi
: 08.06.12
 
 

1987 Rize Hemşin doğumluyum. KTÜ - Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Halen Rize- Kalkandere'de Sı..