Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Ağustos '12

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Erik marmeladı

Erik marmeladı
 

Erik Marmeladı  ama bu bildiğiniz Erik Marmeladı değilmiş, Çeşnili Erik Marmeladı’ymış…

Bayılırım Erik Marmeladına..  O kokusu, o duruşu, o endamı  (duyanlar da 18 yaşında dünyalar güzeli bir afeti tarif ediyoruz sanacaklar…sansınlar) Bizim burada sözettiğimiz halis mulis (aslı muhlis midir onun..neyse!)  eşimin yaptığı, mis kokulu marmelat.

Nelerin marmeladı olur.
Şeftali, kayısı, portakal, limon, greyfurt…. Gibi  envai türlü tatlı suyu çıkarılabilen meyvelerden marmelat yapılabilir. Ama ben hiç birini Erik Marmeladına değişmem. Onun tadı, lezzeti bana göre bir başkadır.

Marmelat nedir?
“Marmelat meyve ezmelerinin şekerle pişirilmesinden elde edilir. Marmelat taze meyvelerden yapılabildiği gibi kuru meyvelerden de yapılabilir. Ayrıca birkaç meyveyi karıştırıp marmelat yapmakta mümkündür.”

Benim hanım kutu kutu Erik marmeladı yapar da ben uzaktan seyrederim. Diyabet olduğum için içimi çekerim; ama gizlice, bir iki kaşık alıp kendimden geçerim… (O arada öteki dünyaya gitmem de mümkün..) Ama pis boğazlık işte bu…

Ama birader, Hanım’ın yaptığı Erik Marmeladı’da  (Özel Formüllüdür ha..!)  bir alemdir, öldürmez de süründürür. Bir koku, bir lezzet… Vay be, Çeşnili Erik Marmeladı gibi var mı be…
Şimdi gelelim, özel Tarifnamasine :

Katkılar :
1. İki kg  mürdüm eriği (çekirdeği ayıklanmış, doğranmış, geniş tencerede börttürülmüş…) olacak ve soğutulacak.
2.  Alimünyum süzgüden geçirilip, kabuğundan ayrılacak.
3. Bir kg kırmızı, olgun can eriği  doğranıp, süzgüden geçirilecek.
4.  Bir kg kızılcık (organik dağ kızılcığı) börttürülüp, soğutulup süzgüden geçirilecek.
Sonra hepsi karıştırılıp, (göz kararı ..)  şeker konulacak .
Hepsi birden bol şekerle kaynatılıp,  limon sıkılacak ve koyulaşınca, ateş kapatılacak.

Hanımın  (ağzından aldığım laflara göre) daha gizli  aromalı bir Marmelat elde etmek için içine şeftali veya bulunabilirse Göven (Dağ Yemişi veya Yabani Erik ) veya Böğürtlen de katılabilir…

Tabii hiçbir aşçı bütün formülünü açık açık, ayan beyan vermez. O bakımdan siz bu süreçleri  oluştururken kendi aklınıza ve  fikrinize güvenin ve ona göre davranın.

Hanımın söylediğine göre, son oluşmuş koyu sıvı  beyaz temiz bezlerin üzerine dökülerek ve ve ince bir tabaka halinde yayılarak, güneşte kurutarak, çeşitli “Pestil”ler  elde etmekte mümkünmüş;  bunu onun babannesi yaparmış…

Erik  marmeladı yapıp beceremiyorsanız, Bursa Otogarı’ndan geçiyorsanız, oranın en tanınmış şekercisinin (adını veremiyorum) vitrininde Erik Marmeladını bulabilirsiniz.

Kıbrıs’ta ne yazık ki Türk malı marmelat bulamadım ama, Danimarka malı Erik marmeladı satılıyordu. Hayret ettim. Danimarka nire, erik nire… Erik'i acaba nereden aldılar?

Erik’i bir marmelat haline getirip, şişelere koymayı bilsek, Türkiye bundan zengin olur, bütün dünya satın alır (hadi hadi yine iyisiniz…) Ama ne yazık ki erikler çürür, biz bakarız… Erik Marmeladı yapın be.. Ondan güzel yiyecek var mı dünyada. Amma hoşsunuz!


 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..