Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Ocak '19

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Erişilebilirlik Ertelenemez Talebimizdir

 Engelliler yasasıyla 2012 yılına kadar tüm mekânların erişilebilir olması için süre verildi. Sonrasında bu karar ertelendi. Bu kapı artık açıldı. Anladığım kadarıyla da bu kapı hiç kapanmayacak.2018 yılına kadarda toplu taşımada erişilebilirlik 2018 Temmuzunda son olacaktı. Yeni bir genelgeyle oda iki yıl ertelendi. Merkezi ve yerel yönetimler engelliler için bazı çalışmaları yapıyorlar. Ancak bir engelli evinden çıktığında daha apartmanında engellerle karşılaşıyorlar. Toplu taşımada zorlanıyor. Peki, sizin verdiğiniz imkânlara ulaşabilmesi için uçarak mı haklarını kullanacak. Siz engellileri eve hapsederek haklarını almasını engelliyorsunuz

Bizi inciten ve pes dedirten bir gelişme daha oldu. Sincan şoförler odası başkanı üyelerine müjdeler olsun iki yıl uzattık zaten esnafımız zor durumda diye açıklamalarda bulundu sonra da tepkiler üzerine özür diledi. Özür dilemesi. Bu kişi yâda kurumların baskı gurubu oluşturarak bu kararı aldırdıkları gerçeğini değiştirir mi oda başkanı bu müjdesiyle başkanlığına devam edecek yani üyelerinin lafta hak ve çıkarlarını koruyacak. O zaman ben yerel yönetim seçimlerinde adaylar ne diyecek. Biz engelliler için şunu yaptık. Müjdeler olsun minibüsçülerimizi rahatlattık mı diyeceksiniz peki bir engelli evinden çıkıp toplu taşımaya binip nasıl oy kullanacak bu sorunun cevabı var mı sizde hayatın içine nasıl katılacak işine eğitimine sosyal hayata nasıl katılacak. Biz hangi suçu işledik tutukluluğumuz ve hükümlülüğümüz evde devam ediyor. Maddi imkânlar kötü diye toplu taşıma erişilebilir değil esnafın durumu iyi değil diye işgaliye alıyor ve belediye de esnaf ta kazanıyor. Peki, biz engelli engelsiz kaldırımda değil de yolda yürümeye devam mı edeceğiz.

Lütfen bizlerin hayatını nasıl çıkmaza soktuğunuzu gözden geçirin bir anne çocuğunu tekerlekli sandalyeyle arabaya bindiriyor. Azıcık empati yapın düşünmeye sorgulamaya davet ediyorum. Ama tekerlekli sandalyeye oturarak empati değil gerçekten sorgulayın erişilebilirlik olmazsa biz hayatın içine katılamayız verilen hakları kullanamayız önce erişeceğiz sonra diğer hakları tartışacağız en temel hakkımız ve önceliğimiz erişilebilirliktir.

Salih Arıkan, Tel: 0506 514 96 93

 

 
Toplam blog
: 1156
: 67
Kayıt tarihi
: 17.11.16
 
 

1977 Manisa Akhisar'da doğdum. 1986 İzmir Bornova İzmir Körler Okulu'na başladım. 1997 İzmir Karaba..