Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Şubat '16

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Eritema Enfeksiyozum - Beşinci Hastalık

Eritema Enfeksiyozum - Beşinci Hastalık
 

Hasta olmamaları için gözümüzden bile sakındığımız çocuklarlımızın, okul çağı geldiğinde bir çok döküntülü hastalıkla tanışması kaçınılmaz olmaktadır. Bu günkü söyleşimizde, bu hastalıklardan biri olan 5. Hastalığı irdelemek istedik. Ve sizler için Uzm.Dr. Erdem Uzunoğlu sorularımızı yanıtladı

5.Hastalık  nedir, hangi yaşlarda görülür, aşısı var mıdır, bulaşıcı özellik taşır mı?

Çocukluk çağının viral döküntülü hastalıklarındandır. Etkeni Parvovirüs B 19’dur. Tıpta Eritema infeksiyozum adıyla anılır. Daha fazla 5 yaş üstü çocuklarda hastalık yapar. Aşısı yoktur. Çok bulaşıcı değildir ve çoğu kez de tehlikesizdir.

5. hastalığın  belirtileri  nelerdir, döküntülerin belirginleşmesinde dış etkenlerin rolü var mıdır?

Hasta ile temastan yaklaşık 5- 15 gün sonra yüzde tokatlanmış yanak görüntüsü yapan tipik döküntü ortaya çıkar. Döküntü alın ve çeneye de yayılabilir ama ağız etrafı soluk kalır.  1- 2 gün sonra kollar, bacaklar ve gövdede bu kez dantel gibi ve kaşıntılı döküntü oraya çıkar. Bu döküntü 3 hafta kadar sürdükten sonra söner. Bu süre boyunca sıcak banyo, güneş, sürtünme vs gibi dış etkenlerin tetiklemesi ile belirginleşebilir. Yüzdeki döküntü ortaya çıktıktan 3–4 gün sonra hafif ateş olabilir.

5.  hastalık  tanısı  nasıl  konur?

Yukarıdaki  tipik  belirtiler  tanı  koymak  için  yeterlidir,  bazen  kan sayımında  lökosit  sayıları  ve  hemoglobin  düzeylerinde  de geçici  bir  düşme  görülebilir.

5. hastalık  nasıl  tedavi  edilir?

Ateş düşürücüler ve kaşıntı için losyonlar dışında tedavisi yoktur. Ergenlik çağında 5. hastalık sırasında eklemlerde şişme ve ağrı olabilir. Bunun için ibuprofen (antiromatizmal özellikli ağrı kesici) gerekebilir.

 

Kaynak:

http://www.doktoramcam.com/Makale/Detay/besinci-hastalik/481

Bu makale de ilginizi çekebilir:

Yanık Tedavisi Çocuklarda Nasıl Yapılır?

 

 
Toplam blog
: 374
: 1291
Kayıt tarihi
: 04.08.11
 
 

09.05.1970 tarihinde İstanbul’da doğdum. İlköğrenimimi Göztepe Yeşilbahar İlkokulu’nda yaparak 19..