Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Temmuz '16

 
Kategori
Aşk - Evlilik
 

Erkek 4 kadınla birden evlenebiliyor da kadın neden evlenemiyor?

Erkek 4 kadınla birden evlenebiliyor da kadın neden evlenemiyor?
 

Aslında insanın 4 kadınla ya da 4 erkekle birden evlilik mi olurmuş diyesi geliyor ama Müslümanlık da cevaz verince hani böyle bir şey var galiba diyorsunuz.

Şu ya da bu şekilde böyle bir şey varsa bunun neden yalnızca erkeklere verilen bir hak olduğu kafalarda soru işareti yaratıyor.

Din öyle demiş vardır bir hikmeti de sanki günümüzde herkes Kur'an üzre yaşıyor, hâşâ bazıları bırak Kur'an’ı Allah’a bile inanmıyor.

Ama biliyor musunuz serbest yaşayanlar bile dinin 4 kadın söyleminden etkileniyor, dine inanmasalar bile böyle bir şeyi ahlaksızlık olarak görüyorlar.

Varsa günahı hesabını kendisinin vermesi durumunda kişilerin günah işleme (günah değilse ya da günah onları ilgilendirmiyorsa serbestlik içinde davranma) haklarının bulunduğunu daha önceki yazılarımızda yazdık.

O zamanlar bu uygulamanın yakınları savaşlarda ölen yetim kadınlar için olduğu ayetlerde belirtilirken sonradan bu normal bir evlilik şeklini almış, Müslüman dünyasında belki binlerce milyonlarca 4 karılı erkek var.

Kadın açısından son derece ayrımcı bir uygulama. Üstelik böyle kadınlar bir erkeğe de sahip olmuş olmuyorlar, 4 kadın bir erkeği paylaşıyor.  Yani şimdi ben 1 kadın için bile yeterli değilken, bunların affedersin tırnak içinde şeyi gümüşten mi? Öte yandan bu tarz evlilik bazı kadınların ilgisini çekebilir, istek duyarlar ve niye bize yok derler belki.

4 kadın ayrımcı, bir yazımızda yazdığımız gibi tek eş, resmi nikâh da dayatma. Bunları aşmamız ve bu tür şeyleri kişinin kendisine bırakmamız lazım. Neden hep kumalık konuşuluyor ki, çağımızda değişen erkek imajına göre belki bir kadının 4 kocasından biri olmak isteyenler de olabilir.

Ahlaki değil deyin tamam, onaylamadığınızı söyleyin, yapmayın, yapılmamasını dileyin ama insanların başkalarına zarar vermeyen, sadece kendileri için günah ya da zararlı, üstelik karşılıklı rızaya dayanan davranışlarını yasaklamayın. Değilse onlar zaten böyle yaşamanın bir yolunu bulurlar ve siz onları işte böyle kaldırımlardan toplarsınız.

Bir kadın 4 erkekle evlenince harem kuracak değil hepsine de o bildiğimiz (imam, resmi her neyse) nikâh kıyacak. Her şey usulüne uygun yani. Parası var, güçlü bir kadın, 4 kocası olsun istiyor. İlla 4 olması şart değil 3 olur, iki olur. Yani erkeklere verilen hak kadar.

Genel bir kural değil. Kabul etmek zorunda da değiliz. Onun özgürlüğü gibi. Madem kadın erkek eşit diyoruz her bakımdan eşit olsun. Ama zaten serbest olsa bile kadınlar yapmazlar da işte özgürlük ve demokrasi duygusu verir.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..