Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Kasım '15

 
Kategori
Aile
 

Erkek çocuk duyarlı yetiştirilmezse kadına şiddet devam eder.

Erkek çocuk duyarlı yetiştirilmezse kadına şiddet devam eder.
 

Erkek çocuk duyarlı yetiştirilmezse kadına şiddet devam eder.

Uzmanlar, toplumda yaşanan taciz ve şiddetle ilgili suçların çocuk yetiştirmede yaşanan sorunlardan ve şiddetten kaynaklandığını ifade ediyor. Bu tür vahşetlerin de erkek çocuklarının erdemli ve şiddete karşı duyarlı yetiştirilmesiyle ortadan kalkacağını vurguluyor.

Yakın zamanda ülke gündemini sarsan cinayetler maddî geliri iyi, eğitimli ya da muhafazakâr her kesimden kadının şiddet  olaylarıyla karşılaştığını gösteriyor. Toplumda kız ve erkek çocuklarına bakış açısının farklı olmasının bu tür olaylarda büyük payı bulunduğunu belirten uzman pedagog Sevil Yavuz,

 “Çocuklara tanıdığınız özgürlük ve sınırlarda erkek ve kız çocuğuna eşit haklar sunun. En önemlisi erkeklere, kız çocuklarına karşı saygılı ve nazik olmayı öğretin. Erkek çocuklarınızı duyarlı ve erdemli yetiştirmezseniz bu olaylar hep yaşanmaya devam edecek.” uyarısında bulunuyor.

‘’Çocuk yetiştirirken en büyük hatalardan birisi de erkek çocuklarının evin namus bekçisi gibi görülmesi. Erkek çocuk ne kız kardeşinin, ne de mahallenin namus bekçisidir. Herkes kendinden sorumlu. Erkek çocuğunuzun kız çocuğunuza baskı uygulamasına izin vermeyin.” diyor.

Pedagog Adem Güneş ise;

“Toplumun içindeki şiddet unsurları arındırılmadıkça taciz ve tecavüz olayları durdurulamaz. Bu olaydaki faktörlerin benzerlerinin çok fazla olduğunu düşünüyorum. Çünkü çocuğun yetiştirilmesinde, erkeğin kışkırtılmış rolünden, şiddet ortamının normalleşmesi gibi faktörlerle bu olaydakine benzer fırlamaya hazır oklar var.” tespitinde bulunuyor.

TOPLUMDAKİ ‘ERKEKTİR, YAPAR’ ALGISI DEĞİŞMELİ

“Namus kavramı erkekte de olmalı. Toplumsal olarak ‘erkektir, yapar’ algısını irdelemek gerekiyor.” tespitini yapan Öğretim görevlisi Olcay Tüzün Akgün de “Cinsellik kavramının kız çocuklarında hiç konuşulmayıp, erkek çocuklarında ise normalleştirilmesi yanlış. Bu normalleştirme, erkeğin cinselliği hak olarak görmesine neden oluyor.” diyor. Çocuk yetiştirirken anne ve babaya aynı oranda sorumluluk düştüğüne değinen Akgün, “Erkek çocuk babayı rol model olarak kabul eder. Anneye ne kadar değer veriliyorsa, erkek çocuk kadına ne kadar değer vereceğini anlar. Sorunlu ailelerde yetişen erkek çocuklar ‘kadın değersizdir ve zarar verebilirim’ diye algılıyor.” diyor.

 

 
Toplam blog
: 18
: 232
Kayıt tarihi
: 28.10.15
 
 

Elektrik Elektronik Mühendisi olarak çalışmaktayım. Okumayı, yazmayı ve öğrendiklerimi paylaşmayı..