Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

19 Ocak '19

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Erkek Kısırlığı...

Erkek Kısırlığına Zemin Hazırlayan Koşullar

Türkiye'de her sene yüzbinlerce evlilik gerçekleşiyor ve bu çiftlerin ortalama %15'i kısırlık problemiyle karşılaşıyor.

Kısırlık oluşumunda alkol ve sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları neticesinde görülen aşırı şişmanlık gibi pek çok çevresel faktör rol oynuyor.

Testiste gerçekleşen sperm üretim işlevi, çevresel şartlara oldukça duyarlı...

Uygun olmayan her koşuldan olumsuz etkilenebiliyor.


Uzmanlar, erkeklerde kısırlığa zemin hazırlayan koşulları şöyle sıralıyorlar:

* Fast food türü beslenmeye dikkat!.. Yüksek kolesterol, spermin zar yapısını bozduğu için döllenme yeteneğini azaltır, dolayısıyla kısırlığa sebep olabilir.

* Tütün ürünleri ve alkol gibi maddeler sperm kalitesini düşürür. Çeşitli bilimsel çalışmalarla sigaranın kesin zararlı etkileri kanıtlanmıştır. Bilhassa sorunu olan kişilerin tütün ürünlerini kesinlikle bırakmaları tavsiye edilir. Ayrıca sigara ve benzerleri içilen ortamlarda bulunmaları da aynı tesiri yapar. Bulundukları ortamda solumayla aldıkları zehirler sperm üretimini negatif etkiler. Yapılan araştırmalar, haftada 60 mililitrenin üzerinde alkol kullanımının da sperm üretimini olumsuz yönde etkilediğini göstermiştir.

* Bazı ilaçlar sperm üretimini bozabiliyor. Steroid, antidepresan, sulfomidli bazı antibiyotikler, kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar da sperm kalitesi, hareketliliği ve üretimi açısından zararlı olabiliyor.

* İşi gereği zirai ilaçlarla yakın temas halinde olan kişilerde de kısırlık oranı yüksektir. Bu kişilerin önlem olarak, çalışırken bir maske ile ağızlarını kapatmaları, ilaçların solunum yoluyla alınarak zararlı olmalarını engelleyebilir.

* Kişilerin yine işi veya rahatsızlığı sebebiyle fazlaca radyasyona maruz kalmaları, demir-döküm fırınları ya da gıda fırını işçileri gibi aşırı sıcak ortamlarda çalışmaları da kısırlık nedeni olabilir.

* Aşırı sıcak her daim sperm üretimini olumsuz etkiler. Kısırlık sorunu ile karşı karşıya olan erkeklere, sıcak su banyoları ya da saunalar kesinlikle tavsiye edilmez.

* Erkek genital organlarında zarara yol açan bazı cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da, sperm ilerlemesini negatif yönde etkilediğinden kısırlığa sebep olabilir.

* Ayrıca, dar iç çamaşırları da sperm kalitesini azaltabilir.

 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..