Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '21

 
Kategori
Alışveriş - Moda
 

Erkek modasında yeni trendler

Türkiye’nin ilk erkek modacısı Faruk Saraç, modaevini 29 yaşındaki oğlu Orhun Faruk Saraç’a emanet ediyor. Genç tasarımcı hazırladığı ve Eylül 2020'de lanse ettiği ilk koleksiyonuyla, devraldığı bayrağı daha da ileriye taşımayı hedefliyor.

Lisans eğitimini Milano Instituto Marangoni’de moda ve pazarlama, yüksek lisansını ise Toronto George Brown College’da pazarlama üzerine yapan markanın çiçeği burnunda kreatif direktörü Orhun Faruk Saraç, sosyal izolasyon günlerinde dahi moda çalışmalarına devam ederek markasıyla ilk koleksiyonunu hazırladı. Markanın sonbahar/kış 2020-21 sezonu için gerçekleştirdiği; Dolce Gabbana, Zegna, ve Prada gibi dünyaca ünlü markalara çalışmış yabancı modellere yer vediği çekimin kreatif direktörlüğünü de yine Orhun Faruk Saraç üstleniyor.

- Markalaşma hikayenizi ikinci kuşak olarak sizden dinleyebilir miyiz?

Marka, 1981 yılında Kadıköy Bahariye Caddesi’nde ‘Butik Faruk’ olarak kurulmuş. Kadıköy’de bir pasajın içinde büyüyen bu marka; ardından sekiz mağaza açan, 100’ü aşkın defile yapan ve sonunda 35 yıllık bilgi ve birikimini genç nesillere aktarmak adına iki üniversite açmış bir marka. Türk Polis Teşkilatı’nın kıyafetlerinin tasarımından başlayarak birçok kamu çalışanın kıyafetleri marka tarafından tasarlanmıştır. Tarihte hep ilkleri barındırdığı için gurur duyduğum bu marka, Dolmabahçe Sarayı ve Anıtkabir’de Atatürk’ün kıyafetleri için ‘Sarı Zeybek’ adlı defileyle tarihinde ilk defa F-16 uçaklarının saygı duruşuyla havalandığı bir organizasyona ev sahipliği yapmıştır. Bu bilgilerin hepsini aslında ikinci kuşak olarak genç nesillere aktarmak hedeflerimden bir tanesi diyebilirim.

- Babanız Türkiye’nin en iyi modacılarından biri olmasa yine aynı yaşamı deneyimleyip moda sektörünü seçmek ister miydiniz?

Çoğu erkek evlat gibi benim idolüm de babamdı; onun en çok çalışma azmini örnek alıyordum. Küçüklükten beri de markanın başına geçme hayali kuruyordum. 10 yaşından itibaren atölyede büyümüş biri olarak aklımda ikinci bir seçenek yoktu diyebilirim. Böyle bir markanın ikinci jenerasyon temsilcisi olmak beni çok mutlu ediyor. Tabii yine de insanın kendi sevdiği işi bulması ve bunu fark etmesi kolay olmuyor; bazen şans faktörü devreye giriyor.

- Şimdi önemli bir bayrağı devraldınız… Erkek modasında markanızı daha da ileriye götürecek yenilikler yapmayı düşünüyor musunuz? Bunlar neler olurdu?

29 yaşındayım ve başına geçtiğim markanın büyüklüğü ve önemini çok iyi biliyorum. En büyük hedeflerimden biri markamızı yurtdışına taşımak. Dünyada Türk modası dendiğinde ne yazık ki belirgin bir çizgi yok. İleriye dönük yapmak istediğim projelerden biri bu. Bir markanın kalıcı olabilmesi için kendi deseni ve akılda kalıcı bir amblemi olması gerektiğini de düşünüyorum.

- Siz özel dikim, smokin ve damatlıklarıyla öne çıkan bir markasının… Tüm bu tasarımların da trendleri var mı? Varsa bahseder misiniz?

Hem hazır koleksiyon hem de özel dikim servisi veriyoruz. Smokin ve damatlık ise yaklaşık 20 seneyi aşkın süredir iddialı olduğumuz bir alan. Bunun içerisinde frak, ceket atay ve redingot ceketler de var. Yeni sezonda en çok tercih edilen beyaz ve ekru smokinlerimiz. Modellerde ise geniş yaka kırlangıç model ve şal yaka kruvaze smokinler kişinin fiziğine göre karar verilen tasarımlardan.

- Bu sezonda erkek modasında iz bırakacak trendler neler?

Bu sezon yüksek bel pileli pantolonlar ve şortlar, komple astarsız spor ceketler trend. Erkek giyiminde tasarım hamleleri ne yazık ki kadın giyim kadar geniş değil. Tasarım boyutunda kendi yorumumuzu kattığımız noktalar yaka genişlikleri, süs cep modelleri, pantolonda kemer modelleri vb. diyebilirim. Eskisi kadar trend olmayan bir başka şey ise kemerler. Artık pantolonlar kendinden kemerli üretiliyor. Dikkat ederseniz, çoğu markada eskisi gibi farklı kemer modelleri yerine bir ya da iki model üretiyor. Benim düşüncem 10 yıl sonra kemerler hayatımızdan komple çıkabilir.

- Sizce moda tarihindeki en şık erkek kimdi/kimdir?

Yaşadığı döneme göre az da olsa değişebilen bir soru bu. Örnek vermek gerekirse, Atatürk’ün 1910-1938 arasında giydiği kıyafetlerden yola çıkarak babamın hazırladığı ‘Sarı Zeybek’ koleksiyonunu gördüğümde çok etkilenmiştim. Stil sahibi, farklı renk ve modelleri deneyen, vücut ölçülerine göre giyinmeyi bilen ve her şeyi taşıyabilen en şık erkek Mustafa Kemal Atatürk’tür. Günümüze baktığımızda ise stilini incelediğim ve beğendiğim kişiler Alain Delon, George Clooney, Daniel Craig, David Beckham ve Brad Pitt. Tabii ki giydikleri kıyafetlerin yanı sıra sahip olduğu karizmaları da onları bu kategoriye sokuyor.

 
Toplam blog
: 248
: 438
Kayıt tarihi
: 27.04.16
 
 

Almanya'da doğdu. Oradaki öğreniminin ardından üniversite eğitimi için Türkiye'ye döndü. Gazeteci..