Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Haziran '07

 
Kategori
Aile
 

Erkekler kadınların namus bekçisidir

Erkekler kadınların namus bekçisidir
 

Namusa aşırı önem veririz. Namus için ölüme bile gideriz. Asla ondan vazgeçmeyiz. Olmazsa olmazımızdır. Namus nedeniyle bayanlar korunmalıdırlar. Bir partide, düğünde, bir bayan tuvalete, yada başka bir yere gitmesi gerektiği zaman, onu bir büyüğü, arkadaşı, eşi, erkek kardeşi yada ne bileyim birisi gideceği yere götürür. Bayan içerde iken de kapıda bekler er kişi. Bir de sigara yakar, eğer içiyorsa. Bundan kimsenin gocunduğu yoktur. Bayanda, erkekde halinden memnundur. Bunu çevremizde çok görüyoruzdur.

Peki neden böyledir? Dayılar, kocalar, babalar, erkek kardeşler bayanları korurlar? Nedir bu olay? Kızın namusu, karısının namusu, bacısının namusu, o da yetmez komşu kızının namusu, yengesinin namusu, baldızının namusu, ninesinin namusu herkesin namusu erkekler için önemlidir çünkü.

Bu olay Türk tipi klasik aile hiyerarşisinde, baba-kız ilişkilerinden başlar. Küçük kız çocukları, önceleri babalarının göz bebeğidir. Kız çocuğu biraz daha büyüyüp serpilmeye başlayınca, namusunun korunması gerekir. Önemlidir bu durum, derhal güvenlik artırılmalı, gerekli önlemler alınmalıdır. Namus bekçiliği vakti gelmiştir. Bu durum, 'kız çocuk' evlenene kadar sürer. Ne zaman ki 'kız çocuk' evlenir ve başka bir erkeğe teslim edilir, işte o zaman kız babaları rahata erer. Baba “huzurla bu işi yaptım” der. Artık emekli olmuş, yeni namus bekçisi (koca) olup, nöbeti devralmıştır.

Kısaca kadınların illa ki bir tane namus bekçisi olmalıdır. Bu görev, bekarken babalar ya da abilere, evlendikten sonra da kocalara düşer.

Evlilikde durum biraz farklıdır. Karı-koca ilişkilerinde namus kavramı en çok ihanet durumunda ortaya çıkar. Çünkü, 'aldatma' konusunda kadın ve erkeğin olaya bakış açısı tamamen farklıdır. Düşünce yapıları farklıdır çünkü. Evli bir kadın aldatıldığında, öteki kadın için: 'Benden daha üstün nesi var ki? Erkek milleti değil mi, hepsinin aklına şaşayım. O kadın da ne buldu da, evdeki gül gibi karısını bıraktı' diye düşünülür. Başka kadına tercih edilmek, kadın için dayanılmaz bir durumdur. Bu uğurda bir zamanlar, İstanbul Belediye başkanının yaşadığı medyaya yansıyan olaylar, bir çoğumuzun hafızasındadır. Bu olaydan dolayı, belediye başkanının partisi bile zarar görmüştür. Çünkü başka bir kadına tercih edilmek duygusu kadını yer, bitirir.

Aldatılan bir erkek açısından bakılınca da, 'Acaba kadın o erkek de ne buldu?' sorusu bir erkeğin soracağı soru değildir bence. Erkek bilir ki, eğer kadın öteki adama gitmişse, öteki adam daha tercih edilir bir adamdır. Erkeğin anlamadığı nokta ise. 'Ama evli bir kadın bunu nasıl yapar?' diye diğer erkeğe de kızar, 'O şerefsiz evli bir kadına nasıl sarkar?' diye düşünür.

Dava, namus davasıdır artık. Düşünülmesi gereken tek şey, 'kirlenmiş namusun' nasıl temizleneceği olayıdır. Sonrada buradaki pislik, silahlı, silahsız çatışma, belkide ölüm ile, yani toprak ile temizlenir.

 
Toplam blog
: 718
: 2690
Kayıt tarihi
: 13.07.06
 
 

Tıp alanında doktor olarak çalışmaktayım, beyin cerrahi uzmanıyım..