Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Haziran '09

 
Kategori
Sosyoloji
 

Erkekler mi daha iyi sürücü, kadınlar mı?

Erkekler mi daha iyi sürücü, kadınlar mı?
 

Erkekler mi daha iyi sürücü, kadınlar mı?

Birçoğumuzun merak ettiği bir konudur bu. Erkekler erkeklerin, kadınlar da kadınların daha iyi sürücü olduklarını söyler dururlar. Acaba hangi grup haklı?

Gelin birlikte inceleyelim.

Ha bir de şu internette sürekli dolaşan “<ı>ah şu kadın sürücüler” fotoğrafları ve videoları vardır. Gördünüz mü hiç bilmem. Mesela benzin istasyon pompası hala takılı iken otobanda giden bir kadın sürücü. Ya da geri manevra ile dokuz denemede park edemeyen bir kadın sürücüyü beklemekten sıkılan bir erkek sürücünün tek manevrada park etmesi. Hepsi internette dolaşır. Dileyen olursa e-posta ile gönderirim.

Dönelim konumuza.

Erkek sürücülere “<ı>usta şoför” nasıl olmalıdır diye sorsanız bir çoğu size formula 1 pilotlarını örnek göstereceklerdir. Pati çekerek arabayı kaldırmasını bilen, virajlarda hafif savurtarak ama devirmeden aracı döndüren, el freni ile spin attıran sürücüler, bazı erkek sürücülere göre usta şoförlerdir. Bu durumda kadın sürücülerin bir kaç istisnası dışında hepsi sınıfta kalır değil mi?

Kadınlara göre “<ı>usta şoför” kavramı biraz daha değişiktir. Çoğu kadın, trafik ortamını germeden, yani bariz hatalar yapmadan araba kullanmanın usta şoförlük olduğu fikrinde birleşirler. Zira biraz hareketli araba kullanan kadın sürücülerin erkek sürücüler tarafından rahatsız edilmeleri hemen sözkonusu olacağından, dikkat çekmemeye özen gösterirler.

Bir de trafik suçu işleme oranı var ki benim yüksek lisansımda araştırma alanlarımdan biriydi. Aşırı hız, alkollü araç kullanma ve 100 ceza puanını doldurma parametrelerine göre erkek suçlu oranı kadın suçlulara oranla %98’lerde geziyordu. Yani toplam trafik suçlularının, araştırma zaman dilimi ve bölgesinde, sadece %2’ si kadıns sürücü idi (kadın sürücü belgesi oranı %15, erkek sürücü belgesi oranı %85 2002/EGM istatistikleri).

Bir örnek daha verip konuyu toparlayalım. Şehir içi hız limiti 50 km/s iken, geniş bir bulvarda giden araçların hız ortalaması 80 hatta 90 km/s’e kadar çıkmaktadır. Sürücülerin çoğu bu hızlarda araç kullanırken, bir kadın sürücünün 50 km/s hız sınırına uymaya çalışması diğer sürücüler tarafından, özellikle erkekler ama bazı kadınlar da dahil, korna sesleriyle yuhalanarak karşılanır. Kurala uymak suç olur!

Peki kim haklı?

Size göre usta şoför hangisi? Formula 1 pilotu gibi araç kullananlar mı, normal trafik akışına uyanlar mı, trafik suçu işlemeyenler mi yoksa trafik kurallarına harfiyen uyanlar mı?

Görüşleriniz gelsin, ben cevabımı bir sonraki yazıda vereceğim.

Kazasız günler dilerim!

 
Toplam blog
: 9
: 1132
Kayıt tarihi
: 15.06.09
 
 

Halen kamu sektöründe trafik alanında çalışıyorum. Masterımı trafik konusunda yaptım. İlgi alanım sa..