Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Kasım '13

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Erkeklerde kısırlık sebepleri

Erkeklerde kısırlık sebepleri
 

Erkeklerde kısırlık sebepleri


ERKEK KISIRLIĞI NE ZAMAN ANLAŞILIR?

Bebek sahibi olamayan çiftlerin yaklaşık %40ında kısırlığın erkekten kaynaklandığı tespit edilmiştir. Erkekte infertilite (kısırlık)genellikle sperm tahliliyle anlaşılır, fakat bazı durumlarda farklı özel incelemelerin de yapılması gerekebilir. Son yıllarda erkek kısırlığının tedavisinde önemli bir yol katedilmiştir.

Erkek kısırlığının bir çok nedeni vardır. Bunların başında varikosel gelir. Varikosel, testisi saran toplayıcı damarların yani venöz yapının genişlemesiyle oluşan ve doğuştan gelen bir damar anormalliğidir. En çok 20-30 yaşları arasında görülür ve yaşla birlikte ilerleyen bir durumdur.

İLERLEYEN ERKEK KISIRLIĞI

Çok ilerlediği takdirde testosteron yapısında bozukluklara ve testis boyutlarında küçülmeye neden olmaktadır. Kanlanma ve artmış damar yapısı testiste ısı artışına neden olarak sperm sayısında azalmaya, yapısal bozukluklara ve spermlerin hareket kabiliyetinin azalmasına yol açar. Günümüz şartlarında basit bir meliyatla tedavi edilen bir durumdur ve ameliyattan yaklaşık 3 ay sonra sperm üretiminde düzelme görülmeye başlar.

Kısırlığın bir diğer önemli nedeni ise sperm kanallarındaki tıkanıklıktır. Tıkanıklıklar bazı kistlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu durumun diğer nedenleri ise cinsel yolla bulaşan hastalıkların tedavi edilmemesi, inmemiş testislerin kasık kanalı içerisinde kalması sebebiyle yapılan ameliyatlar, fıtık ve mesane ameliyatları ya da doğumsal nedenlere bağlı olarak tüplerin gelişmemesi, küçük yaşta geçirilmiş ateşli hastalıklar şeklinde sıralanabilir.

KISIRLIĞA YOL AÇAN FAKTÖRLER

Erkek kısırlığında ayrıca testislerin doğuştan bulunması gereken yere inmemesi, karın içinde veya kasık kanalında kalması da sperm bozukluğuna yol açar. Bunun haricinde testislerdeki kromozomal anormallikler yani genetik bozukluk, hormonal nedenler, yani beynin alt kısmında bulunan hipofiz bezi tarafından üretilen FSH ve LH hormonlarına ait bozukluklar da sperm üretimini olumsuz yönde etkiler. Ayrıca geçirilmiş enfeksiyonel hastalıklar, çok sıcak ortamlarda bulunma zorunluluğu, bir takım petro kimyasalların ürettiği dumanı, çeşitli boyaları, tineri ve bu tip kimyasalları uzun süre solumak durumunda kalmış olmak, kötü beslenme, stres, aşırı alkol, kafein ve sigara tüketimi, vücut geliştirme amacıyla alınan doping, morfin, eroin gibi maddelerin kullanımı sonucu da vücudun hormonal üretimi bozulur ve bu da kısırlığa yol açabilir.

TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELER?

Bu nedenler sonucu ortaya çıkan erkek kısırlığı, sebeplere özel olarak uygulanan bir takım yöntemlerle tedavi edilebilir. Genelde mikrocerrahi, ilaç tedavisi ve endoskopi gibi yöntemler uygulanır. Özellikle mikroenjeksiyon tekniğinin büyük ölçüde işe yaradığı gözlemlenmiştir. Mikroenjeksiyon tekniği sperm hücresinin yumurta zarından geçemediği ya da herhangi bir sebeple yumurtaya ulaşamadığı durumlarda kullanılır ve bu yöntem hücre düzeyinde yapılan ilk yöntemdir. Döllenme, erkekten alınan sperm hücresinin veya hücrelerinin yumurtaya saç kılından daha ince bir iğne yardımıyla enjekte edilmesiyle gerçekleştirilir. Yumurta bir tür tüp yardımıyla emilerek sabitleştirilir ve sperm ince bir cam iğneyle laboratuvar ortamında yumurtaya enjekte edilir. Yeteri kadar bekletildikten sonra ise döllenmiş yumurta (embriyo) rahim içine yerleştirilir. Son derece sık kullanılan ve olumlu sonuçlar veren bir yöntemdir.

 

Prof. Dr. Bülent Tıraş

http://www.tupbebekailesi.com

 
Toplam blog
: 193
: 1224
Kayıt tarihi
: 18.09.12
 
 

Tüp bebek tedavisi ve kadın doğum uzmanı Prof.Dr.Bülent Tıraş. www.bulenttiras.com ..