Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

30 Ağustos '08

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Erkeklerde Yaşdönümü Olayı

Erkeklerde Yaşdönümü Olayı
 


Cinsel bezlerin belirli bir yaşta işlevlerini durdurması anlamında, erkekler için bir menopoz olayı yoktur. Erbezleri etkin olarak kaldığından yaşlı erkekler çocuk sahibi olabilirler. Erbezleri sperm üretebilir.


Bununla beraber 50 yaşlarında testosteron üretimi azalmaya başlayacaktır. Üretimde görülen bu azalma, kadınlarınkine benzeyen fiziksel ve duygusal problemler yaratabilir. Genellikle cinsel dürtülerde bir düşüş gözlenir. Bu nedenle orta yaşlı erkekler duygusal açıdan bir dengesizlik geçirebilirler. Bu durum, erkeklerdeki yaşdönümünün belirtisidir.


Yaş etmeni hiçbir zaman uyarıcı bir durum ya da çekici bir dişi karşısında, erkeğin istek duymasını engellemez. Lâkin yaşın ilerlemesi erkeğin cinselliğe olan ilgisinin azalmasına, orgazm isteğinin ancak cinsel fantezilerle birlikte ortaya çıkmasına sebep olur. En hafif bir uyarımla dahi hemen penisi sertleşen 15-16 yaşlarındaki bir çocuğa oranla, yaşlı adamlarda penisin sertleşmesi için birkaç dakika uyarılması gerekir. Bu durum erkeğin zevk almasını ve bir eş olarak çekiciliğinin sürmesini engellemez. Fiziksel olarak sağlıklı bir erkek, yaşamının sonuna kadar iyi bir cinsel ilişki sürdürebilir.


Eğer kişi yaşlanma sürecinin farkında değilse gerçekte çok normal olan gelişmelerden ötürü kaygılar duyabilir. Sertleşmenin sağlanmasından evvel birkaç dakika uyarıya gereksinme duyan bir erkek "ben cinsel ilişki için çok yaşlıyım" diye düşünebilir ve bu nedenle cinsel ilişkiden sakınabilir. Cinsel dürtüleri biraz azalmış bir erkeğin eşi, kocasının artık güçsüz bir insan olduğunu vurgulayarak yanlış bir tutum içerisine girerse, bu durum erkeği incitebilir.


Yaşlı bir çift, sevişmedeki alçak frekansı ve uyarı gereksinmesini o zamana kadar geliştirdikleri cinsel tekniklerle telafi edebilirler.


Bir erkeğin yaşlanınca cinsel yeteneklerini kendiliğinden kaybedeceği inancı yanlış bir kanıya dayanır. Yaşlı veya orta yaşlı erkeğin geçirdiği doğal değişiklikleri kavraması ve davranışlarını cinsel etkinliğe uyarlaması gerekir. Tabii ki ruhsal değişiklikler kişiden kişiye farklılık gösterir. Bir erkeğin cinselliğini belirleyen kesin kurallar yoktur. Her biri ayrı ayrı etkileyen psikolojik ve fiziksel etkenler söz konusudur. Bu nedenle değişikliklerin ne zaman ortaya çıkacağını ya da erkeğin yaşlanma belirtilerini ne zaman göstereceğini belirlemek çok zordur.


Erkeğin yaşlılıkta geçirdiği başlıca değişikliklerden birisi de erbezi torbalarının sertleşmesi sürecine gençlik döneminde olduğu kadar güçlü bir şekilde eşlik edememesidir. Bazı erkeklerde bu durum hiç görülmeyebilir. Ne var ki bu değişikliğe erkekler pek aldırmazlar. Çünkü bu durum eninde sonunda bir yan etkendir ve sevişmedeki başarıyı etkilemez.


Netice olarak erkeğin kendisindeki değişiklikleri nesnel bir bakışla gözlemesi ve paniğe kapılmaması gerekir. Cinsel tepkilerdeki ve isteklerdeki değişiklikler hiçbir zaman yetersizliğe ve iktidarsızlığa sebep olan özellikler değildir. Bu değişiklikler yaşamın sürekli olarak değişen ritmlerine insanın uymasından başka bir şey değildir. Bir erkeğin ileri yaşlarda etkin bir cinsel yaşamı sürdürememesi bütün bu değişikliklere ayak uyduramaması demektir.
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..