Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Efsane FB 1907 Baterist Metin

http://blog.milliyet.com.tr/efsanefb1907

03 Kasım '08

 
Kategori
Cinsel Sağlık
 

Erkeklere Özgü Cinsel Sağlık Sorunları

Erkeklere Özgü Cinsel Sağlık Sorunları
 


Prostat bezi iltihabı...

Bu bez idrar torbasının altında bulunmaktadır ve idrar yolu bu bezden geçerek penisin ucuna açılır. Prostat iltihabına, daha ziyâde oturarak çalışanlarda ve cinsel etkinliği fazla olanlarda rastlanır. Aynı zamanda prostat iltihabının ortaya çıkmasında, soğukta kalmanın, aşırı alkol kullanımının, beden direncinin genel olarak azalmasının, idrar yolu iltihaplanmalarının, kansızlığın ve yaşlılığın rolü vardır.


Bu rahatsızlığın apış arasında ağrı ile sık sık idrar yapma isteğine yol açması, sözkonusu hastalığın kökeninde endişe ve kaygı gibi ruhsal durumların bulunabileceğini ve bunların cinsellikle alâkalı kaygılar olduğunu düşündürmektedir. Hastalık ortaya çıktığında prostat bezi yumuşak, şişkin, makattan elle yoklandığında ısısı yüksektir.


Kronik prostat iltihabının tedavisinde makat yolundan masaj yapılır. Bunun hemen ardından idrar boşaltma isteği gelir. Çıkan idrar bulanıktır ve içerisinde pek çok mikrop bulunur.


Fimozis...

Sünnet olmamış bir erkekte, sünnet derisinin büzülerek darlık oluşturması durumudur. Gerçek fimozis çok ender olarak ortaya çıkar. Buna karşılık ikincil biçimde ortaya çıkan fimozis daha fazla görülür.


Bazı bebeklerde penisin başı ile sünnet derisi, doğuşta tam olarak ayrılmamıştır. Sünnet derisi geriye çekilmeye çalışıldığında, burada bir yırtılma olur. Bedenin bu yarayı iyileştirirken ürettiği doku, bebek büyüdükçe büzülerek daralır. İşte ikincil fimozisi oluşturan budur. Kimi zaman bu duruma, sünnet olmamış bir erkekte ileri yaşlarda da rastlanır. Bu durumda sorunun tek çözüm yolu sünnettir. Aksi takdirde cinsel birleşme çok acılı bir hale gelir.


Balanit...

Bu da penis başının iltihaplanmasıdır ve bu durum da yine çoğunlukla sünnet olmamış erkeklerde görülür. Hastalığın sebebi, sünnet derisi altında toplanan salgıların oluşturduğu smegma'nın mikroplanmasıdır. Bu yüzden sık sık banyo yapmak, su ve sabunla temizlenmek balanitin en iyi tedavisi ve korunma yöntemidir.


Lâkin mikroplanma herpes, belsoğukluğu, frengi gibi tropik hastalıklardan ötürü de olabilir. Bazen bebeklerde pişikle bağlantılı olarak bir tür balanit görülür ki, bunun tedavisi de oldukça basit ve süratlidir.


Epididim iltihabı...

Epididim, erbezlerinin üzerinde bulunan bir takım borulardan oluşan bir yapıdır. Bu yapının iltihaplanması nezleye benzer belirtiler gösterir. Hasta genel anlamda bir kırıklık hisseder. Bazen iltihabı belsoğukluğu, frengi ya da daha ender olarak tüberküloz mikropları oluştururlar. Hâttâ bazen kabakulak hastalığı erbezlerini etkileyerek epididim iltihabına yol açabilir.


Mikrop kapmadan, sadece ağır bir nesne kaldırmaktan ötürü de epididim iltihabı olabilir. Bilhassa idrar torbası doluyken kaldırılan yük, idrarı epididim ile idrar torbası arasındaki bağlantıyı oluşturan boruya zorlar. Sonuçta "steril" bir iltihaplanma olur.


Hidrosel...

Hidrosel sözcüğü, su tümörü anlamına gelir. Bu, erbezleri ile epididimin çevresinde su toplanması durumudur. Erbezi torbasının, dıştan şişkin ve büyümüş görünmesine neden olur. İncelemek için düşük Watt gücünde bir lâmba kullanılabilir... Arkadan tutulan lâmba, hidroselin saydam bir biçimde görülmesini ve böylelikle biçiminin ve de büyüklüğünün tam olarak saptanmasını mümkün kılar.


Hidrosel, bilinmeyen sebeplerden ötürü en sıkça olarak yaşlı erkeklerde ortaya çıkar. Kimi zaman da erbezlerinin bir kazada hırpalanması sonucunda hidrosel oluşabilir. Bazen bebeklerde de görüldüğü olur. Çok ufak boyda bir hidrosel zararsızdır ve olduğu gibi bırakılabilir. Fakat çok büyük olanlar delinerek ya da ameliyatla boşaltılır.


Priapizm...

Bu, Eski Yunan'daki üreme tanrısı Priapos'un adından gelen bir terimdir. Bu tanrı, genellikle aşırı büyük ve biçimsiz bir penisle görüntülendirilmiştir. Priapizm hayli ender görülür... Özelliği, penisin cinsel heyecanla hiç alâkası olmayan bir ereksiyon haline girerek, çok uzun süre böyle kalmasıdır.


Bu durum mutlaka müdahale gerektirir. Çünkü 24 saatten fazla ereksiyon halinde kalan bir erkeklik organı, son derece büyük acı vermeye başlar. Müdahale edilmediği takdirde, iktidarsızlık sorununa da yol açar. Priapizm, böbrek yetersizliğinden dolayı böbrek makinasına bağlanan erkeklerde de oldukça sık görülür.


Kriptorşidi...

Bu da, "gizli erbezi" anlamına gelir... Doğum sırasında erkek bebeklerde yaklaşık yüzde 3 civarında görülebilen bir durumdur. Doğumdan kısa bir süre evvel erbezlerinin erbezi torbasına inmiş olmaları gerekir. Kriptorşidi denilen durumda, işte bu gerçekleşmemiştir. Tedavi edilmediği takdirde kısırlığa sebebiyet veren bu durum hormon tedavisiyle ya da ameliyatla giderilebilir. Ameliyat için tavsiye edilen en uygun yaş, 5 ile 7 arasıdır.



Önemli >>> Bu blog da diğer tüm sağlık bloglarım gibi sadece bilgilendirme amaçlıdır!.. Sağlıklı bir yaşam dileğim ve saygılarımla...
 
Toplam blog
: 1907
: 3759
Kayıt tarihi
: 28.07.07
 
 

03 Şubat 1967 İstanbul doğumlu, romantik bir müzisyenim işte... Müzik, bateri, spor, Fenerbahçe, ..