Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Erkekseniz, tek tek gelin!

Erkekseniz, tek tek gelin!
 

BOĞA


Elleri sopalı, kementli; GÜRÜH, GÜRÜH ADAMLAR, caddelerde, sokaklarda boğa kovalıyorlar, boğaları boğazlayıp bayram yapacaklar. Boğaların kanı oluk oluk akacak, caddeler sokaklar kana bulanacak, boğazlar tıka basa dolacak, insanlar bayram yapacak. Beşer, onar kişilik bir güruh erkek çevirip bir boğanın etrafını çullaniyor boğanın üstüne. Boğanın dili olsaydı muhtemelen ERKEKSENİZ TEK TEK GELİN DİYECEKTİ.

Boğa boğazlanacağını hissediyor, ürküyor, korkuyor boğa. Bazen arayı açıp güvenli bir mesafeden dönüp bakıyor boğa! Belki de insanlardan insaf, merhamet bekliyor, aman diliyor boğa! Ama çaresiz boğanın adaletini kim sağlayacak hakkını kim savunacak? Oysa bayram yapmanın heyecanı içinde, boğanın canını kıymak,kanını akıtmak için kanı kaynıyor insanların. Boğaların aklı ermiyor insanların işlerine. Bu boğaların akılsız olduğundan değil, sadece insanların akıl ettiği şeyler onların aklına hiçbir zaman gelmezde ondan. Birlik, beraberlik, kardeşlilik nutukları içinde bıçağı alıp dayıyoruz boğaların böğrüne. Boğalar anlamıyor: bizim kardeşliğimiz birliğimiz, beraberliğimiz neden onların canına mal oluyor diye! Boğalar anlamıyor; insanların birbirine sarılması, barışması, kaynaşması için neden onların kanının akması gerekiyor diye! Ama yok biz asmadan, kesmeden, yemeden bayram yapamayız. Nede olsa sevdiğine‘’canım’’ diyip ‘’ sonrada ‘’ye ye can boğazdan gelir’’ diyen şehvete(yemeye) dayanan sahtekar bir sevgi anlayışımız var. Bu yüzden bizim şöyle bir cana gelip birbirimize candan sarılmamız(!) için boğaların canının boğazından çikmasi gerekiyor.

Boğaların ruhunu incitiyoruz, boğaların ahırı alıyoruz, boğaların sinirlerini sıyırıyoruz. Belki de bu yüzden her bayramdan sonra sepeti koluna herkes yoluna diyip, bir birimizi adete boğa boynuzları ile boynuzluyoruz, yaralıyoruz,kanatıyoruz sonrada ‘’deliye her gün bayram’’ diyoruz ve intikamını da bir sonraki bayramda yine boğaların boğazından çikarıyoruz.

EVET! HÜLYA AVŞARI ŞIMDİ DAHA İYİ ANLIYORUM! GERÇEKTEN BİZ İNSAN OLARAK BİRBİRİMİZİ YEMEDEN, BİR ARADA YAŞAMASINI BİLMİYORSAK, BOĞALARIN SUÇU NE???

m.ali şirin tarih ögrt)

 
Toplam blog
: 124
: 736
Kayıt tarihi
: 28.06.08
 
 

Kelebek için kanat neyse insan için kelime odur. (m.ali şirin) 1969 senesinde  Tunceli/ pülümürde..