Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Eylül '13

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Erken Kalkmanın 10 Faydası ve Bunun Yolları

Hayallerinizin gerçekleşmesini sağlamanın en iyi yolu, uyanmaktır. - Paul Valery
 
Bir gece kuşundan sabah erken kalkan birine dönüşmek size pek çok konuda yardımcı olacaktır. Bunlardan bazıları şu şekildedir:
 
1. Harika bir gün. Dalai Lama’nın şu sözü size ilham verebilir “Bugün uyandığım için şanslıyım, hayattayım, değerli bir insan yaşamım var ve bunu boşa harcamayacağım. Bütün enerjimi kendimi geliştirmek, kalbimi başkalarına ulaştırmak ve tüm varlıkların iyiliği için aydınlığa kavuşmak adına kullanacağım. Başkalarına karşı güzel düşünceler besleyeceğim, onlara elimden geldiği kadar yardım edeceğim.” Gününüze her başladığınızda bunu düşünün. Erken kalktığınızda harika bir güne adım atacaksınız.
 
2. Harika başlangıç. Yataktan aniden fırlamak, geç kalmak, bir şeylere yetişmeye çalışmak üzerinizde bir askı yaratmıyor mu? Yapacağınız işlerin son ana kalmasının yarattığı stresle uyanmak işkence gibi gelir. Bu da gününüzün  güzel başlamaması demektir. Ancak biraz daha erken kalkabilirseniz bu işkenceyi ortadan kaldırabilirsiniz. Güne en iyi başlamanın yolu, erken kalkmaktır.
 
3. Huzur. Sabahın ilk saatleri en huzurlu saatler olabilir. Gürültü yok, ağlayan yok, televizyon sesi yok, araba yok, bağıran çağıran yok. Tamamen sessiz, huzurlu… Rahatlık var. Bu, günün en güzel saatlerindendir. Nefes alabildiğiniz, bir şeyler okuyabileceğiniz, düşünebileceğiniz bir vakittir.
 
4. Gündoğumu. İnsanların uyurken kaçırdığı ve günün en güzel bölümlerinden biri olan şey, gündoğumudur. Günün yavaşça aydınlandığını, parlak bir hal aldığını gözlemlemek, gece yarısından sonra gökyüzü açık maviye dönmeye başladığında, doğa inanılmaz renklere büründüğünde… Her gün bunu gözlemlemek sizi nasıl da mutlu hissettirecektir.
 
5. Kahvaltı. Erken kalktığınızda aslında kahvaltı için de vakit yaratmış olursunuz. Hepinize ünün en önemli öğünü olduğu söylenmiştir. Kahvaltı olmadan öğlen olup siz acıkana kadar vücudunuz enerjisini nereden alacak? Öğle yemeğinde ise tamamen sağlıksız besinlere yöneliyoruz. Daha şekerli, daha yağlı yiyerek sağlığımızı olumsuz etkiliyoruz. Ancak kahvaltınıza vakit ayırdığınızda bunları yaşamak zorunda kalmazsınız. Ayrıca bir şeyler okurken ya da izlerken yemek yemek, çay  ya da kahve içmek erkenden sizi dinç kılacaktır.
 
6. Egzersiz. Egzersiz yapmak için sabahın erken saatlerinden başka vakit de bulabilirsiniz elbet, işten sonra egzersiz yapmak çok eğlenceli olabilir. Ancak çoğu zaman iptal etme ihtimaliniz de var bunu. Çünkü başka şeylerle karşılaşmanız olası. Sabah egzersizinin yerini alacak şeyler ise daha azdır.
 
7. Üretkenlik. Gündüz, günün en üretken olduğumuz vaktidir. Erken kalktığınızda dikkatinizi dağıtacak etkenler daha azdır. Güne erken başlarsanız yaptığınız işlerin sayısı artar. Vakit geçirmek istediğiniz kişilere daha çok zaman ayırırsınız.
 
8. Hedef vakti. Hedefleriniz mi var? O zaman onları gözden geçirmenin, planlamanın en iyi yolu zamanınızı iyi bir şekilde kullanmaktan geçer. Kısa vadeli hedefler söz konusu olduğunda örneğin bir hafta içinde halletmeniz gereken bir iş olsun. Her sabah erkenden ne yapacağınıza karar vererek ona göre hareket ettiğinizde bu hedefe ulaşmanız kolaylaşır.
 
9. Evden İşe Gitme. Kimse işe gidiş ve işten çıkış saatlerinin yoğunluğunu sevmez. Erken kalkın, yola trafik olmadığında erken çıkın. İşe daha hızlı varmış olursunuz, kendinize daha fazla zaman kalmış olur. Ya da çok daha iyi bir fikir olarak bisikletle de gidebilirsiniz işe.
 
10. Görüşmeler. Erken kalkarsanız görüşmeleri de erkenden yapmanız çok daha kolaylaşır. Görüşmelere geç gitmek, görüştüğünüz kişide hiç iyi izlenim uyandırmaz. Erken gelmeniz ise onları etkiler. Ayrıca hazırlanmak için zamanınız da olur.
 
Güne Erken Başlamanın Yolları
 
- Ani değişiklikler yapmayın. Değişiklikleri yapmaya yavaş başlayın. Örneğin uyanma saatinizi normaldekinden 15 dakika geriye alarak başlayabilirsiniz. Buna birkaç gün alışmaya çalışın. Sonra 15 dakika daha geri alın. Bunu yavaş yavaş yaptığınız takdirde amacınıza ulaşabilirsiniz.
 
- Erken yatın. Muhtemelen televizyon izleyerek ya da internette gezerek geç saate kadar uyumamaya alışkın olabilirsiniz. Ancak buna devam ettiğiniz takdirde erken kalkmaya çalışmak zorlaşacaktır. Bu kez uykunuzdan feda etmek zorunda kalıp sağlıksız bir yaşam süreceksiniz. Erken yatmanız tavsiye edilir, eğer ki uykunuz gelmiyorsa ve erkenden uyumak istemiyorsanız bir kitap alıp yatağınızda okumaya başlayın. Bu size yardımcı olacaktır. Gerçekten yorgunsanız düşündüğünüzden çok daha kısa sürede uykuya dalabilirsiniz.
 
- Çalar saatinizi yatağınızdan uzak bir yere koyun. Çalar saatiniz yatağınızın hemen yanında olduğu takdirde onu sadece kapatır, hatta erteleme düğmesine de basabilirsiniz. Asla erteleme düğmesine basmayın. Saat yatağınızdan uzak olursa onu susturmak için yerinizden kalkmak zorunda kalırsınız. İşteo  zaman uyanmak durumundasınızdır.
 
- Alarmı kapar kapamaz yatak odasından çıkın.Kafanızı yatağa geri yatmaya alıştırmayın. Yüzünüzü yıkayın hemen. Bunu yaptıktan sonra aynada kendinize bakın. Uyanmış olduğunuzu hissettiğiniz bir görüntünüz olsun.
 
- İyi bir nedeniniz olsun. Sabah erkenden yapacağınız önemli bir şey belirleyin. Bu, sizi erken kalkma konusunda motive edecektir. Örneğin yazı yazmaya seviyorsanız bunu sabah yapabilirsiniz. O zaman erken kalkmak için nedeniniz bu olur.  
 
- Sabah erken kalkınca kendinizi ödüllendirin. İlk başta kendinizi zorladığınız bir şey gibi görünse de aslında zevk alacağınız bir şey olabilir erken kalkmak. Örneğin sabah güzel bir kahve ya da kitap okumak güzel bir ödül olabilir. Lezzetli yiyeceklerin olduğu bir kahvaltı da… Gündoğumunu izlemek, ferahlamak… Zevk alacağınız bir şey bulun ve bunu sabahki rutininizin bir parçası haline getirin.
 
- Artakalan zamandan yararlanın. Bir şeyler okumak için 1 ya da 2 saat erkenden uyanmaya çalışmayın, tabii eğer ki bu sizin için büyük bir hedef değilse. Erken kalktığınızda ekstra zaman tüketmeyin. Ekstra zamanı çalışmaktan ziyade ferahlamaya ya da egzersiz yapmaya ayırabilirsiniz.
 
Toplam blog
: 90
: 2169
Kayıt tarihi
: 25.08.11
 
 

Eğitimci, İnsan Kaynakları Uzmanı ve İmaj Danışmanıdır ..