Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

18 Mart '13

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Erken ölüm nedeni, hareketsiz yaşam

Erken ölüm nedeni, hareketsiz yaşam
 

Hareketsiz yaşam dünyada gittikçe yaygınlaşarak adeta alışkanlık haline geliyor.

Araştırmaların birinde (Dr 1-Min Lee) geçen rapora göre, 1/10 oranında erken ölümlerin nedeni hareketsiz yaşamdan ileri geliyor.

Hareketsiz yaşam, sigaradan kaynaklanan riskle aynı görülüyor.

2008 verilerine göre dünya genelinde 57 milyon ölümden 3-5 milyonun ölüm nedeni hareketsizlik.

 Konu hakkında sunulan yeni rapora göre ölümler; kalp- damar hastalıkları, diyabet 2, meme ve kolon kanseri olmak üzere dört ayrı hastalıktan kaynaklanıyor.

Günlük yapılan eksersizlerin, yüksek tansiyon, yüksek kan şekeri, kolesterol, kalp hastalıkları ve diyabet gibi risk faktörlerini azalttığı bilinen bir olgu.

Fiziksel aktivite kalp damarlarını sağlıklı tuttuğu gibi pıhtılara yol açabilecek plakaların oluşmasını önlüyor. Ayrıca sindirimin düzenlenmesinde önemli rol oynayan hareket kolon kanser riskini düşürüyor.

Konunun uzmanları orta ölçüde olmak üzere haftada insanın 150 dakikayı düzenli eksersize ayırmasını öneriyor. Hızlı yürüyüş olarak, günde yarım saat, haftanın beş günü 150 dakika ediyor.

Başka bir araştırmaya göre her 5 gençten 4’ü hareketsiz yaşam içinde. 122 ülkede gerçekleştirilen araştırma verileri ekonomik durum iyileştikçe insanların hareketsizleştiğini gösteriyor. Burada % 43’lük bir oranla Amerika başı çekiyor. Hareketsiz yaşamın en düşük olduğu ülke ise %17 ‘lik oranla Güney Asya ülkeleri.

Yaşam zenginleşip modernleştikçe hareket düşüyor. Yine Amerika’da işe yürüyerek gidenlerin oranı %4’ten az. Bisikletle gidenler %2. Bu oran Çin’de %20. Almanya, Danimarka, İsveç, Hollanda gibi ülkelerde %20’den daha yüksek.

Hareketsiz oturan insanlar hareketli insanlara göre %20-30 oranında risk taşıyor.

Araştırmayı yapanlar, insanların risk faktörlerini öğrenir öğrenmez hemen hareket ve eksersizlere yöneleceklerini beklemiyorlar.

“En kısa zamanda koltuklarından şöyle bir doğrulup dışarı çıksınlar ve harekete başlasınlar kolesterol, şeker, trigliseridin iyiye gittiğini görecekler. “ diyorlar. Hüseyin Seyfi

Kaynaklar. Time, BBC News Healty

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..