Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Temmuz '18

 
Kategori
TV Programları
 

Erkenci Kuş Dizisine Ağır Eleştiriler Erken mi Geldi?

Erkenci Kuş Dizisine Ağır Eleştiriler Erken mi Geldi?
 

   Salı akşamları Star Tv ekranlarında yayınlanan “Erkenci Kuş” dizisinin 6. Bölüm fragmanları yayınlandı. Özellikle 2. Fragman kırdı geçirdi. İzleyiciyi öncelikle dizinin Zeberceti Muzaffer güldürdü. Osman’ la Sanem’in birbirlerine aşık olduklarını zannettiğinden mahalleliye “Mahalleli! mahallemizin artık yepisyeni bir aşkı var. Osman kalp Sanem. Her yere kalp kalp kalp” diye seslenişi beden diliyle birleşince renkli görüntüler ortaya çıktı.

   Bizler güldük fakat anne yüreği kaldıramadı. Mevkıbe’miz oracıkta bayılıverdi.  Ardından Ayhan’la Ceycey’ in (Cengiz) karşılaşmasında fon müziğinden ve mimiklerinden Ayhan’dan etkilendiğini anladığımız Ceycey, birbirlerine isimlerini takdim ederken Ayhan, “Ben Ayhan Işık” deyince “Bıyıkları vereyim istersen” espirisiyle izleyiciyi güldürmeyi başardı. Bakalım Ayhan Ceycey’in bizleri güldürme konusunda başarılı olduğu, nezaket konusunda sınıfta kaldığı bu soğuk espirisine nasıl karşılık verecek? Salı akşamı öğreneceğiz... 

          Fragmanı izlerken düşündüm de, Erkenci Kuş’a ağır eleştiriler çok erken mi geldi? Çünkü başarı grafiğini her bölümde bir tık yukarıya taşıyor. Bunu reytinglerden ve dizinin sıkı takipçilerinden gözlemleyebiliyoruz. Dizi yayınlanır yayınlanmaz eleştiri yağmuruna tutulmuştu. Evet ilk bölümden Kiralık Aşk’ın konusuyla benzerliği, hatta bazı mekanların bile değiştirilmediği, zengin oğlan fakir kız klişesinin işlendiği yönünde gelen eleştirilerin haklılık payı vardı. Ama benzerlikler nedeniyle, konu itibariyle daha karakterlerin bile oturup oturmadığı anlaşılmadan, oyuncuların bu diziye yönelik performansları tam anlamıyla görülmeden, dikkat çekici ya da güldüren replikleri duyulmadan sanki ağır eleştiriler için biraz erkendi. 

          Yapımcılığını Faruk Turgut’ un, yönetmenliğini Çağrı Bayrak’ın üstlendiği, başrollerini Can Yaman ve Demet Özdemir’in paylaştığı dizinin hikayesi “Çocuklar Duymasın” ın Yasemin’ i olarak tanıdığımız bana göre son zamanların en başarılı senaristlerinden Meriç Acemi’ye ait. Kiralık Aşk’ ı da kendisi yazmıştı. Eleştirilerin bir kısmı da aynı kalemden ve benzer konudan ekrana geldiğinden farklı tat vermeyeceği yönündeydi. Hikaye evet aynı kalemden ama iki projenin farklılıkları da yok değil biraz detaya inince göze çarpan farklılıkta  çok. “Ufak Tefek Cinayetler” i de Meriç Acemi yazıyor e aynı kalem, konular arasında en ufak bir benzerlik var mı? Ne yani? Yapımcılar her diziye ayrı senarist mi arayacak? “ A bu kalem daha önce şunu yazmıştı. Bu proje için anlaşırsak şimdi bir öncekine benzer” demek gibi bir şey bu. Ayrıca Erkenci Kuş” un senaryosu Ayşe Kutlu tarafından yazılıyor. İlla ki hikayeye kattığı replikler, güzellikler, değişiklikler, yenilikler olacaktır. Projede haybeden yer almıyordur. Yani üstlendiği görev sadece “Bölüm6/Sahne:5 Ceycey /Ayhan  Ofis-İç-Gün yazmak değildir takdir edersiniz. 

          Konusuna gelince; adı üstünde yaz dizisi. Romantik komedi yaz aylarının olmazsa olmazı değil midir zaten? Konuları genelde gençlere yönelik. E gençlerinde başlarında kavak yellerinin estiği zamanlar. Şairin “ Beni bu güzel havalar mahvetti” dediği zamanlar. O zamanlara en uygun konu da genelde aile, arkadaşlık, dostluk, aşk, kıskançlık vs temalarının işlendiği yapımlar olacak daha ne olsun? Koca kış dram, gözyaşı, entrika, yalan, dolanla geçmiyor mu? Bırakalım da gençlerde tatilin tadını çıkarsın.

          Hadi konuya zengin oğlan fakir kız aşkı klişe dedik, şuna benziyor diğerinin kopyası dedik. Ancak sonuca bakıldığında aldığı onca ağır eleştiriye rağmen dizi bal gibi de izleniyor. Reytinglerde tekrarı bile 2.sırada. Can Yaman, Demet Özdemir başarılı isimler karakterleri gayette güzel yansıtıyorlar hatırı sayılır da sevenleri var ve duyguyu izleyiciye verebiliyorlar. Bu sebeplerden de dizi izlendi reytingler başarıyı gösteriyor.Artı sadece Leyla (Öznur Serçeler), Mevkibe (Özlem Tokaslan), Nihat (Berat Yenilmez), Zebercet(Cihan Ercan), Ayhan(Ceren Taşçı)  için bile dizi izlenir. Yardımcı oyuncuların sahneleri konuya zenginlik katıyor. Jest ve mimikleri büründükleri karakterlere çok oturmuş ve izleyeni gülümsetmekte oldukça başarılılar. Ve diğer karakterler... Her birinin emeğine sağlık olsun göze batan “Bu oyuncu bu karakteri yansıtamıyor” diye düşündüren yok. Konuya hakim güzelce ilerliyorlar varsın yolları açık olsun. Teknik ekibinde emeğine sağlık olsun.

          Unutmadan söylemeliyim ilk jenerik gerçekten olmamıştı. En doğru kararı vererek değiştirmeleri isabet oldu. Her bölüm bir sinema filmi uzunluğunda, ağır şartlarda emek veren dizi sektörünü eleştirirken incitmemek adına iki kere mi düşünmeliyiz? Hele teknik ekibi... Sabahlara kadar süren çekimlerde ne emekler veriliyor. Işıkçısından, görüntü yönetmenine, makyözünden, şoförüne kadar... Eleştiri olmazsa başarı uzak kalır da, en azından incitmeden... Neyse öyle işte... 

Bir sonraki buluşmamıza dek sağlıcakla kalın.

 

SİBEL YILMAZ

                  

 
Toplam blog
: 145
: 716
Kayıt tarihi
: 22.02.18
 
 

1978 Bursa doğumlu. Kelimelerin Dansı ve Kırmızı Vosvos kitaplarının yazanı. Eşi ve kızları olmaz..