Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mart '22

 
Kategori
Siyaset
 

ERKLER HİYERARŞİSİ

ERK

Erk, bir şeyi yapabilme gücüdür. Erk; yapılacak bir şey varsa sözkonusudur. Yapılacak şeylerin kaynağı, itici gücü ihtiyaçlardır. İhtiyaçlar bireyde bilincin, toplumda devletin temelidir. İhtiyaçlar; bireyde akıl yürüterek ihtiyaçların nasıl karşılanacağının kararlaştırılmasını, kararın irade ile nasıl uygulanacağını, kararın ve uygulamanın nasıl  denetleneceğini;  devlette aklın yasama, iradenin yürütme, aklın ve iradenin denetlenmesinin yargı erki ile sağlanmasının tetikleyici nedenidir.

İhtiyaçlar temeli üzerinde yükselen merdiveninin ilk basamsağı yasama, sonraki basamağı yürütme, son basamağı yargıdır.  Erklerin eşdeğer düzeyde olduğundan söz edilir. Oysa gerçek durum bürokratik yönetim metaforuyla şöyle somutlaştırılabilir: Evrakı hazırlayan memurdur. Amire imzaya götüren hizmetlidir. Evrakı imzalayan amirdir. Memur yasama, hizmetli yürütme, amir yargıdır bu metaforda.

ERK  SAYISI  ÜÇ DEĞİL  TEKTİR

Yürütme, yasamanın ve yargının kararlarını uygulayan memur işlevinde olduğu için, amir -erk- değildir. Yasamanın kararlarını, yaptığı yasaları anayasaya ve hukuka aykırılık nedeniyle iptal eden yargı tek amir, tek erktir.

DÖRDÜNCÜ KUVVET MEDYA EDEBİYATI

Üç erkin dördüncüsü olarak medyadan söz edilir.  Yasamayı, yürümeyi ve otokontrolla kendi kendini denetleyen tek erk olan yargı, kendi denetimiyle sınırlıdır, dış denetimden yoksundur. Dördüncü kuvvedt medya ideali gerçekleştirilebilseydi; medya yasamayı, yürütmeyi, yargıyı tıpkı sayıştay denetimi gibi izleyerek haberleştirebilecekti. Sonuçta yargılama ve yayınlama olarak erk sayısı ikiye çıkacaktı.

 
Toplam blog
: 121
: 31
Kayıt tarihi
: 26.10.20
 
 

01 Şubat 1933 Tirebolu -Giresun- doğumluyum. İstanbul Üniversitesinde Halkla İlişkiler dalında li..