Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Haziran '22

 
Kategori
Anılar
 

Ermeni Ayaklanmaları

 

Yozgatlı bir arkadaş anlatıyor;

“Yozgat’ta yaşayan bir asker Ruslarla yapılan savaşta Rus cephesine gönderiliyor ve savaş esnasında Rusların eline esir düşüyor. Bunları topluyorlar esir kampına götürüyorlar. Esir kampında bir bakıyor köylerinde imam olarak görev yapan imam karşısında. Yozgatlı şaşırıyor. Diyor “senin ne işin var burada sen de mi esir düştün?” Adam tabi durum açığa çıktığı için artık güvenli limanda olduğu için bir şey gizleme lüzumu hissetmiyor. Ben imam değil, Rus casusuydum diyor. Tabi Yozgatlı asker buna yıkılıyor ama işte insan ne kadar da yıkılsa gördüğü bir tanıdık ona iyi geliyor. Allahtan imam kılıklı Rus casusu Ermeni insaflı çıkıyor. Çünkü köylerindeyken imama çok hürmet etmişler, çok saygı göstermişler, ona sürekli yardım etmiş bağlarından bahçelerinden en güzel meyveleri ona ikram etmişler bir dediğini iki etmemiş, kendileri aç kalmış onu aç açıkta bırakmamışlar.

Esir kampında bir müddet geçiyor tabi zaman, sonra o casus bir yolunu bulup Yozgatlıyı serbest bıraktırıyor. Uzun yolculuklardan sonra köyüne ulaşıyor. Başından geçenleri anlatıyor ve bu vesileyle o anlatıyor duyuyor ve yazıya geçiriyoruz.

Osmanlı’nın son zamanlarında özellikle isyanlar başlamaya, özellikle Anadolu’da Ermeniler ayaklanmaya başlıyorlar. Maraş’ta, Adana’da, Yozgat’ta Çorumda benzer olaylar oluyor.

Yozgat

tr.wikipedia.org/wiki/Ermeni_isyanları#:~:text=Boğazlıyan%20ayaklanması,-Yozgat%27ın%20Boğazlıyan&text=Yozgat%27ın%20Kumkuyu%20k

Maraş

https://atif.sobiad.com/index.jsp?modul=makale-detay&Alan=sosyal&Id=hLlTXXMBu-adCBSEok3t

Adana

https://satemer.sakarya.edu.tr/tr/icerik/19866/102020/adana-olaylari#:~:text=1909%20Adana%20Olayları%2C%20II.,ortaya%20çıkan%20tarihi%20bir%20trajedidir.

Çorum

https://www.ermenihaber.am/tr/news/2020/07/13/Surp-Gevorg-Kilisesi/187776

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2271
: 163
Kayıt tarihi
: 15.10.14
 
 

Bugünün doğrusu yarının eğrisi, dost görünenler düşman ve herşey aslında zıddı olabilir. Büyük ih..