Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Adem Güngör/FETHİYE KÜLTÜR ETKİNLİKLERİ

http://blog.milliyet.com.tr/ademgungor

07 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Ermeni soykırımı

Ermeni soykırımı
 

Ahmet Davutoğlu


Davutoğlu: 1915 bizim için Çanakkale’dir

Ermeni soykırımı tasarısının kabul edilmesi üzerine Ahmet Davutoğlu bir basın toplantısı düzenledi.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin Ermeni soykırımının tanınması yönündeki tasarıyı kabul etmesinin ardından bugün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nda bir basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu kararla “normalleşmenin önüne geçildiğini” öne sürdü.

Basın toplantısında, Davutoğlu, "Kararların alınış tarzı ve süreci normalleşmenin doğasının nasıl değişmekte olduğunu göstermiştir. Üçüncü tarafların her müdahalesi bunu imkansız hale getirecektir. Temsilciler Meclisi'ne sesleniyorum; yaptığınız her müdahale normalleşmenin önüne engel çıkarmaktadır. Türkiye ve Ermenistan halkları arasındaki tarihi barışı engelliyorsunuz" dedi.

Davutoğlu, Türkiye’nin resmi söylemini tekrarlayarak çözümün parlamentolarda aranması yerine, ortak tarih çalışmasında aranması gerektiğini belirtti.

Osmanlı’ya bol gönderme

Dikkatli bir dil kullandığı gözlemlenen Davutoğlu, sık sık Osmanlı İmparatorluğu yıllarına gönderme yaptı. "Parlamento üzerinden netice alınacağını düşünüyorsanız, 10 asırlık tarihte Türk milletini tanımadınız demektir. Türk milleti baskı altında karar almayacaktır" diyen Davutoğlu, Osmanlı’da Türklerin ve Ermenilerin yan yana yaşadığını söyledi.

"1915 Ermeniler için tehcir, bizim için aynı zamanda Çanakkale'dir" diyen Davutoğlu, "Bir milletin bekasıyla ilgili büyük bir savunma çabasında olduğu bir dönem. Anadolu'da çok büyük acıların yaşandığı bir dönem. Balkanlardan, Kafkaslardan 2 milyon insanın göç ettiği bir dönem. İmparatorluğun dağılış sürecinde büyük bir kaos yaşandı. Bu acıları paylaşmayı her zaman bildik" dedi.

Davutoğlu Osmanlı’ya yaptığı göndermelerden sonra Mustafa Kemal’in adını anmayı da ihmal etmedi. Dün, Yeni Zelandalı muhatabıyla görüştüğünü söyleyen Dışişleri Bakanı, "Onlar Çanakkale'ye asker gönderdi. Biz 250 bin şehit verdik" dedi ve savaşta komutanlık yapan Mustafa Kemal'in Anzak annelerine verdiği mesajı okudu:

"Oğullarını uzak ülkelerden buraya gönderen anneler siz de gözyaşlarınızı silin. Oğullarınız şimdi bizim bağrımızda huzur içinde yatıyor. Canlarını bu ülkede kaybederek, onlar artık bizim de evlatlarımız oldu."

Protokollere de değindi

Ermenistan ile protokolleri "acıları paylaşmak" perspektifinde paylaştıklarını söyleyen Dışişleri Bakanı, "İstedik ki acıları tazeleyip geleceğe güzel bir miras bırakalım. Böyle olacaksa, tarafların iyi niyetinden şüphe etmeye başlarız" dedi. Davutoğlu, normalleşme için ellerinden geleni yapmakta kararlı olduklarını söyledi.

Türkiye’nin Yukarı Karabağ sorunun çözümü için uyguladığı baskının Türkiye-Ermenistan barışını etkilediği yorumlarının sorulması üzerine Davutoğlu şöyle konuştu:

“Biz protokolleri müzakere ederken Türkiye'nin perspektifi olarak madem barış isteniyor neden sadece Türk-Ermeni barışından bahsediyoruz, neden Ermeni-Azeri barışından bahsedilmiyor dedik. Biz Türkiye olarak barış istediğimizde neden ‘Türkiye hata yapmış’ deniliyor. Bunu da ABD’li muhataplarımızın düşünmesi lazım. Şimdi biz onlara soruyoruz: Ermeni-Azeri barışını istiyor musunuz? Eğer istemiyorsanız ‘istemiyoruz’ deyin. Yok eğer istiyorsanız çıkın ve gereğini yapın. Hiçbir hedef gerçekleştirilemeyecek bir hedef değildir.”

“Türk-Amerikan ilişkilerini bahar krizlerinden kurtardık sanıyorduk”

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Davutoğlu, Yahudi lobisinin Türkiye’yi desteklemediği şeklindeki iddialar sorulduğunda, konuyu Türk-Yahudi meselesine çevirmek istemediğini söyledi. Bundan sonraki adımlara ilişkin olarak Türkiye’nin İncirlik Üssü’nün kapatılması ya da Afganistan’dan asker çekilmesi gibi önlemleri masaya koyup koymadığının sorulması üzerine ise, “bu bizim için milli onur meselesidir” diyen Davutoğlu, konuyu Türkiye’nin Washington büyükelçisinin gelmesiyle tartışacaklarını, gerekirse muhalefetle görüşeceklerini belirtti. Davutoğlu, büyükelçinin bir süre geri dönmeyeceğinin de sinyalini verdi.

24 Nisan’la ilgili beklentisi sorulan Davutoğlu AKP dönemi Türk-Amerikan ilişkileri ile ilgili olarak ilginç ifadeler kullandı:

“Biz artık ilişkilerde her bahar bir kriz yaşanmasını istemiyoruz: Türk-Amerikan ilişkilerindeki bu bahar krizlerinden Türkiye'yi kurtardık sanıyorduk ama demek ki bu algılanmamış. Umarız bu Beyaz Saray'ca doğru algılanabilir.”

Davutoğlu, Obama’nın 24 Nisan’da bu krizi daha da büyütecek bir açıklama yapmasını beklemediklerini söyledi. Rusya’nın Ermenistan üzerindeki nüfuzundan yola çıkarak, “Rusya’nın Kafkaslarda barış için gereken çabayı gösterdiğine inanıyor musunuz” şeklindeki soruya ise, Rusya boyutunun önemli olduğu yanıtını verdi. Davutoğlu, Dışişleri Bakanlığı müsteşarının konuyu görüşmek üzere Rusya’ya gittiğini ve Rusya ile ortak perspektif oluşturulacağına inandığını söyledi.

 
Toplam blog
: 320
: 1741
Kayıt tarihi
: 16.04.09
 
 

Muğla Fethiye doğumluyum. Sanat okulu elektrik bölümü mezunuyum. Tarih ve Kültüre çok önem veriyo..