Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Mart '10

 
Kategori
Siyaset
 

Ermeni tasarısının içi boşalmıştır!

Ermeni tasarısının içi boşalmıştır!
 

Türkiye, son yıllarda yaptığı dış politika açılımları ile Ermeni tasarısının içini boşaltmıştır. Dünyanın bir çok ülkesinden sonra Amerika'nın da tasarıyı, komisyon bazında da olsa, kabul etmiş olması artık bir anlam ifade etmiyor.

Esasen, Ermeni diasporasının "intikam" arzusuyla ortaya koyduğu politik çabalar tasarının kabulu yönünde sonuç verse de, Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin son yıllarda aldığı şekil bu tasarıyı hasarlı hale getirmiştir.

Dahası, Ermeni protokollerinin kabulünden sonra gelişecek Türkiye Ermenistan ilişkileri, sözde soykırım tasarısını kabul eden ülkeleri, " İki komşu arasında ilişki varsa, üçüncüye b.k yemek düşer" durumuna düşürecektir.

Yeter ki, Ermenistan idaresi, diasporanın, kendileri için "varlık nedeni" saydıkları Türkiye düşmanlığına kapılıp da yanlış hareket yapmasın.

Tuzukuru Diaspora, tarihin karanlık dönemleri üzerinden nemalanmaya devam ederken, fukara Ermenistan halkı bu "çatışmanın" asıl mağduru durumuna düşüyor. 1915 sürgününü yaşayan Diaspora değildir bu anlamda, Ermenistan halkıdır. Hatta, belki de en fazla Türkiyede yaşayan Ermenilerdir...

Türkiye, çok başarılı bir dış politika yürütmüştür son dönemde. Bu politika, sadece çevremizdeki Müslüman ülkelerle değil, Müslümün olmayan ülkelerle de uzlaşma, işbirliği ve dostluk anlayışını geliştirmiştir.

Muhtemeldir ki, tıpkı Türkiyede olduğu gibi, Ermenistanda da hala tarihin acı olaylarının kışkırttığı "milliyetçi saiklerle" hareket eden kesimler vardır. Ancak, günümüz dünyası, bu türden "ufuksuz" yaklaşımları cezalandırmaktadır. Bu ceza, en çok da ekonomik anlamda tecrit edilmişlik sonucunu doğurmaktadır.

Ermenistan neden bizim düşmanımız olsun?... Ya da bugünün Türkiyesi neden Ermenistanın düşmanı olsun?... Ermeni tasarısını Amerika da dahil bütün dünya kabul etse, bunun Ermenistana nasıl bir faydası olacak ki...Ya da hiç kimse kabul etmemiş olsa, Türkiyenin kazancı ne olacak?

Biz yeterince farkında olmasak da bütün dünya şunu açıkça görüyor ki, Türkiye eski "küçük Türkiye" değildir artık...Bu tür siyasi atraksiyonların yutamayacağı kadar büyük bir ülkedir Türkiye bugün...

Önemli olan, iki ülkenin, tarihin karanlık dönemlerinde işlenmiş cinayetleri bir yana bırakıp bugünün dünyasında birlikte kalkınmak için omuz omuza verebilmesidir. Dinlerimiz ayrı da olsa, nihayetinde yüzyıllarca süren ortak bir tarihin toplumlarıyız bizler.

Keşke, bir Ahmet Davutoğlu da Ermenistanda bulunsaydı, işler daha çabuk ve daha kolay ilerlerdi o zaman...Yine de her şeye rağmen, hayatın pratikteki zorlamaları- binlerce Ermeni vatandaşının Türkiyede ekmek araması gibi- Ermenistanın da makul çizgilere gelmesini sağlayacaktır.

Bölgenin geleceği bu türden ilişkilere bağlıdır. Türkiyenin kendi parlementosu varken, Ermenistanın kendi parlementosu varken, nasıl oluyor da Amerika Meclisi'nin kararları bu kadar tartışma konusu oluyor?

Gelin, binlerce kilometre uzaktakileri aradan çıkarın; sorunları karşılıklı işbirliği ve halkınızın refahı çerçevesinde çözüme kavuşturun..

Üçüncü ülkelerde ne yemek isterlerse, yesinler!...

 
Toplam blog
: 1645
: 822
Kayıt tarihi
: 19.01.08
 
 

Edebiyat, kamu yönetimi ve gazetecilik tahsili... 27 yıllık eğitimcilik hayatından sonra emeklili..