Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Mart '10

 
Kategori
Dünya
 

Ermenistan Cumhurbaşkanı Rusya-Gürcistan sınırını açtırdı

Ermenistan Cumhurbaşkanı Rusya-Gürcistan sınırını açtırdı
 

Saakaşvili-Sarkisyan buluşması


Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan`ın 1 Mart tarihi ile ilgili hoş olmayan hatırası var. Muhalefet 2008 yılında Sarkisyan`ın hile dolayısıyla Cumhurbaşkanı seçildiğini ileri sürerek, taraftarlarını sokaklara çıkartmışdı. Polisin de 1 Martta açtığı ateş sonucunda onlarca kişi öldürülmüştü. Sarkisyan`a muhalefette olanlar 1 Martı unutmadılar. Muhalefet her yıl 1 Mart`ta yürüş yaparak, ölenleri anıyor.

Belki buna göre, Sarkisyan bu yıl 1 Mart tarihinin Ermenistan`ın dışarasında geçirmeğe karar verdi. Sarkisyan iki günlük ziyaret amacıyla Gürcistan`a gitti.

Sarkisyan`ın gürcü meslektaşı Mihail Saakaşvili ile arasındaki görüş Tiflis`te değil, Karadeniz kenti Batum`da gerçekleşti. Saakaşvili-Sarkisyan görüşmesinde ikili ilişkiler ve Rusya-Gürcistan sınırının açılması konuları ele alındı. Saakaşvili konuşmasında Gürcistan`da hayli sayıda Ermeninin yaşadığını hatırlatarak, onların ülkesinin tam hukuklu vatandaşları olduğunu vurguladı. Gürcistan`ın çok etnikli bir ülke olduğunu belirten Saakaşvili Gürcistan-Ermenistan ilişkilerinin gelişmesinden duyduğu memnuniyyeti dile getirdi. Saakaşvili bu ilişkilerin bundan sonra da gelişeceğine olan inancını bildirdi.

Saakaşvili görüşme sonrası gazeteçilere yaptığı açıklamada, Gürcistan`ın Ermenistan`ın uğurlarına sevindiğini kaydetti. İlişkilerin gelişmesinde halkarın da önemli katkısı olduğunu savunan Saakaşvili Batum`da da hayli saydıda Ermeninin yaşadığını, Ermeni kiliselerinin var olduğunu söyledi. Saakaşvili her yaz ayları Batum`a hayli sayıda Ermeninin dincelmeğe geldiğini ve burada hoş karşılandıklarını sözlerine eklemeği de ihmal etmedi.

Serj Sarkisyan da bir konuşma yaparak, Batum`da iyi karşılandığına göre Saakaşvili`ye minettar olduğunu bildirdi. İki ülke arasındaki ilişkilerin iyice gelişmekte olduğunu belirten Sarkisyan şöyle söyledi: “Min yıllar içerisinde halklarımız kardeşce yaşadı ve bu kardeşlik gelecekte de kendini gösterecek”. Sarkisyan ayrıca, Batum`da Ermeni icması temsilçileri ile bir araya gelerek, ermeni kilisesini ziyaret etti.

Kuşkusuz Saakaşvili`nin Ermenistan hakkında söyledikleri Azerbaycan`da hoş karşılanmaz. Saakaşvili`nin “Gürcistan Ermenistanın uğurlarına seviniyor” da ne demek? Ermenistan kendi uğuru gibi Yukarı Karabağ`ın işkalini görüyor. Her dafasında Azerbaycan`la stratejik ortak olduklarından ağız dolusu danışan Saakaşvili Ermenistan`ın sözkonusu uğuruna nasıl sevine bilir?

Gürcistan`ın Azerbaycan-Ermenistan anlaşmazlığından masafe saklamağa çalıştığı doğal. Ancak Gürcistan`ın ekonomik acıdan ayakta durmasında en büyük desteğin Azerbaycan`dan geldiği de Tiflis`te gerek unutulmasın.

Bu arada, Sarkisyan Batum`da görüşmelerde bulunurken, 1 Mart`ta Gürcistan-Rusya sınırının “Yukarı Kars” kapısı açıldı. Ermenistan sözkonusu sınır kapısının açılması için öteden beri uğraşıyor, bu konuda Tiflis`le Moskova`nı uzlaştırmağa çalışıyordu. Böylece Erivan istediği sonuca ulaştı. Şimdi bu sınır kapısından Rusya Gürcistan üzerinden kara yollar dolayısıyla Ermenistan`a mal taşınmasına yeniden devam edebilecek.

 
Toplam blog
: 41
: 966
Kayıt tarihi
: 21.04.09
 
 

Elhan Şahinoğlu - 1971 Bakü doğumluyum. Azeri gazeteçi, köşe yazarıyım. Ayrıca, "Atlas" Stratejik Ar..