Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Nisan '08

 
Kategori
Dünya
 

Ertuğrul gemisi ve Türk- Japon ilişkileri

Ertuğrul gemisi ve Türk- Japon ilişkileri
 

TÜRK-JAPON BAYRAKLARI


Bugünlerde Japonların İstiklal Marşımızı okuması ile ilgili haberler ilgimizi çekmekte. Bence çok hoş olmuş. Çok güzel okumuşlar. Çok ileri seviyelere götüremediğimiz Türk-J apon ilişkilerinin diplomatik olarak gerçek manada ne zaman başladığını biliyormuyuz acaba!

Sömürgeci batı ülkelerine karşı bir denge arayışı içinde olan Sultan II. Abdülhamit, gözünü Asya’nın uzak köşelerine dikmişti. Bölgede önemli bir güç olmaya başlayan Japonlarla da dostane ilişkilerin kurulması gündemdeydi.

Her iki ülkede iyi ilişkilerin kurulmasına önem verdiği için, önce 1887’de Japon İmparatorunun amcası İstanbul’a gelmiş, ardından bu seyahate karşılık olarak da Ertuğrul Gemisi Japonya’ya gönderilmişti.

Tuğamiral Osman Paşa komutasında 54’ü subay 607 kişi 14 Temmuz 1889 yılında İstanbul’dan hareket etmiştir. Yol boyunca Bombay’a, Singapur’a ve Hong Kong’ a uğramışlardı.

1890 Mayısında Japonya’ya varan mürettabat, gerekli temaslar kurulduktan sonra Osmanlı Padişahının hediyelerini sunmuş ve faciayla bitecek geri dönüş yoluna başlamışdır.

Ertuğrul Fırkateyni, 15 Eylül 1890’da Yokohama’dan ayrıldıktan sonra fırtınaya yakalanır. Sürüklenen gemi Oşima Adasının güney ucunda Kaşinozaki burnunda kayalıklara çarpar.

Kazada Osman Paşa da dahil 538 denizcimiz şehit olmuştur. Yaralı kurtulan 69 kişiyi bölge halkı yardım eder. Kaza ancak iki gün sonra Japon hükümetine bildirilebildi. Ajanslar aracılığı ile tüm dünyaya duyurulan haber ile Osmanlı ülkesi büyük bir üzüntüye boğulur.

Kaza haberi ulaşınca yaralılara ilk yardımı bir Alman savaş gemisi yapmıştı. Kıyıya vuran şehitlerimiz defnedilmiş, yaralılar da Kobe’ye götürülmüştür. Yaralılar orada Japon İmparatorunun bizzat gönderdiği doktorlar tarafından tedavi edilmişdi.

Japonlar iyileşen yaralıları iki gemiyle İstanbul’a getirdiler.20 Ocak 1891 yılında İstanbul’ a gelen gemiler görkemli bir törenle karşılandılar. Japon mürettebat ile yakından ilgilenen Osmanlı padişahı, Japon komutanlara nişanlar takmıştır. Bir ay kadar İstanbul’da kalan Japonlar, gördükleri ilgiden memnun ülkelerine geri döndüler.

Bu acı olayın, iki toplumun birbirini tanıması ve ilişkilerin etkili olması bakımından olumlu bir etki yaptığını söyleyebiliriz. Tüm Ertuğrul Şehitleri'ni hürmetle ve saygıyla anıyoruz...

 
Toplam blog
: 152
: 10713
Kayıt tarihi
: 16.08.07
 
 

TARİH ÖĞRETMENİ MEB DENİZLİ  AĞRI AFYON  ..