Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '07

 
Kategori
Futbol
 

Ertuğrul Sağlam ve Adil Sinem

Ertuğrul Sağlam ve Adil Sinem
 

Ankaraspor-Beşiktaş maçının iki başkahramanı vardı. Bu kahramanlardan biri karşılaşmada görevli yardımcı hakemlerden Adil Sinem, diğeri ise Beşiktaş Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam’dı. İsterseniz sondan başlayalım ve maçın sonucuna direkt etki eden o pozisyonu inceleyelim. Maçta dakikalar 90+4’ü gösterirken sol kanattan Tello’nun ortasına yükselen Nobre ne kaleciye ne de topa dokunabiliyor, buna karşılık Ankaraspor kalecisi Senecky tuttuğu topu kale çizgisinden içeri bırakıveriyor. Orta hakem Vedat Yüksel’in golü vermeye niyetlenmesi sonrası sevinçle birbirlerine koşan Beşiktaşlı futbolcular, yardımcı hakem Adil Sinem’in “Ben gördüm, elle müdahale var” şeklindeki uyarısı üzerine yutkunmak zorunda kalıyorlar. Maç bitiminde Ertuğrul Sağlam’ın da dile getirdiği gibi “Bir elle müdahaleyi görmemek mazeret olabilir ancak olmayan bir el nasıl varmış gibi görünebilir?” orası muamma. Her ne kadar pozisyonla ilgili olarak pek çok kişi -haklı olarak- Nobre’nin topa elini uzatması ve eski sabıkalarını gündeme getirip hakemin yanılmış olabileceğini ileri sürse de haftanın pozisyonu olmaya aday bu pozisyondan bir takım kokular da yükselmiyor değil.

Öncelikle geçen haftaki analizimize dönecek olursak, 0–0 eşitlikle biten Kayserispor karşılaşması sonrası, maçın hakemi Kuddusi Müftüoğlu’nun zaman zaman maçı çığırından çıkaran ters kararlarını gündeme getirmiş ve Müftüoğlu’nun FIFA listesine girişini sorgulamıştık. Bu karşılaşmadan hemen sonra Ankaraspor ile de 0–0 berabere kalan Beşiktaş bu kez yardımcı hakem Adil Sinem’in hatalı kararı ile iki puan bıraktı. Tabi Beşiktaş 3 puanı hak etti mi diye soracak olursak işin o boyutu tamamen farklı. Beşiktaş bugünkü içler acısı futbolunu incelemeyi yazımızın sonuna bırakalım ve ana konumuza geri dönelim. Denilebilir ki bu iki hakemin ne ortak noktası var. İsterseniz bir flashback yapalım ve filmi geri sararak hafızalarımızı tazeleyelim. İlk durağımız geçen sezon olsun. Fenerbahçe ligin büyük bir bölümünde hakemlerden şikâyetçidir. Sarı-lacivertlilerin verilmesi gereken bir yığın penaltı kararı hakemlerce görmezden gelinir. Sonunda camia isyan eder hataların dökümü tek tek çıkarılır. Neticede, Kuddusi Müftüoğlu Fenerbahçe’nin deplasmandaki Ankaspor ve Sakaryaspor maçlarında, Adil Sinem ise yine deplasmandaki Kayserispor ve Denizlispor maçlarında bariz hatalar yapmıştır. Biraz daha geri gidilecek olursa, 30 Nisan 2005 Cumartesi günü oynanan ve ardından 40 bin Trabzonsporlu taraftarın yürüyüş yaptığı o meşhur maça gelinir. Maçın hakem triosu Cem Papila, Adil Sinem ve Koray Gencerler’dir. Maçta yapılan hatalar yine hepimizin malumu.

Elbette ki, istenildiği takdirde arşivin tozlu raflarından bu gibi örnekler çoğaltılabilir. Mesela, şampiyonluk düğümünün çözüldüğü bir Denizlispor-Fenerbahçe maçı vardır ki, 16 dakika uzamasıyla ve sahaya atılan yabancı maddelerle uzun süre gündemi meşgul eder. Bu maçın hakem triosu da Selçuk Dereli, Adil Sinem ve Ekrem Kan’dır. Ve asıl soru: Türkiye’de gündeme oturan ve futbol kamuoyunu ayağa kaldıran pek çok maçta aynı isimlerin görülmesi tesadüf müdür? Cevap evet ise, T.F.F. bu tesadüfler hakkında ne düşünmektedir?

Maç analizlerinde hakemlere yer vermeyi sevmeyen biri olarak iki haftadır ütülediğimiz kafalar için okurlardan özür dileyerek kısaca maça değinelim. Maçta 73 dakika Türkiye’nin Malta karşısında ve Macaristan maçının ilk yarısında oynadığı taktikle sahada yer alan Beşiktaş doğaldır ki, istediği neticeyi elde edemedi. Buradan Teknik Direktör Ertuğrul Sağlam’a hatırlatmak istediğimiz hafta içi oynanacak Marsilya maçının provası ASKİ Stadında Ankaraspor’a karşı olmaz. Aslında bu tertip Marsilya karşısında da tutmaz. Ertuğrul Hoca, aynen Fatih Terim’in düştüğü hata gibi iki ön libero ve iki forvetle oynama hatasına düştüğü her maç böyle pozisyon fukaralığı yaşar. İki kere iki dört. Beşiktaş ne zaman ki, 4–1–3–2 ye döndü o zaman rakip kalede görünmeye başladı. Sağlıklı işleyen bir forvet hattı ve orta saha için Ricardinho ya da Delgado’dan birinin forvet gerisinde görevlendirilmesi elzem görünüyor. Aksi takdirde Beşiktaş, her hafta gol diye taraftarını inletiyor.

Son bir not, Ankaraspor karşısında gördüğümüz kadarıyla Diatta bu Beşiktaş savunmasında rahatlıkla oynar. Pozisyon almakta ve tandem oynamakta bir sıkıntısı yok, üstelik ayağı hem Toraman’dan hem de Gökhan Zan’dan daha yumuşak ve teknik.
 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..