Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Eylül '08

 
Kategori
İftar Sofraları
 

Erzurum'da İftar Sofralarının Vazgeçilmez Menüsü!

Erzurum'da İftar Sofralarının Vazgeçilmez Menüsü!
 

resim: net'ten..


Bizim Erzurum’un iftar sofraları bir başka…

Kendi içinde aslında hiç başka değil.

İftar daveti aldığımız anda, gideceğimiz iftar evinde menüde ne olduğunu hiç merak etmeyiz… Bizim evde ne var ise her evde o vardır… Çeşit olarak zengin sofra kültürümüze rağmen, Ramazan’da zengin fakir hemen her davette iftar sofralarındaki menü aynıdır

İftar su, zeytin veya hurma ile açılır.

Yumurtalı, susamlı mis kokulu pideler sofrada dilim dilim yerlerini alır…

Ardından gendime, yoğurt ve aşotu ile yapılan “ayran aşı” içilir…

Sonra servis tabaklarına özenle yerleştirilmiş “etli pilav”, birkaç “sarma” ve tereyağıyla yapılmış bir iki dilim “su böreği”

Her servis tabağının yanında da küçük taslarda buz gibi hoşaflar… En çok da “üzüm hoşafı” ikram edilmektedir.

Bu arada ortada, yine “etli kuru fasulye” veya nohut yemeği ile yöresel yemeğimiz “yumurtalı kıyma” vardır. Herkes, midesine ve kalbine güvenebildiği kadar servis tabaklarına ortadaki bu leziz yemeklerden alır.

Son olarak da “kadayıf dolması”, tatlı olarak ziyafeti tamamlar… Son zamanlarda burma kadayıf ve ekmek kadayıfı, kadayıf dolmasının tahtını sallamaktadır… Ramazan'da Erzurum'da tonlarca kadayıf tüketilmektedir.

İçecek olarak da öncelik, Erzurum’un soğuk ve billur çeşmelerinin tatlı suyunundur. Hele ki Paşapınar, Cennet, Dabakhane ve Şabakhane çeşmelerinin suyu… Sonra bol köpüklü ayran ve son zamanlarda maalesef asitli içecekler…

Haa bir de hemen her sofrada misafir vardır!

İcap ettiğim davetlerin (öğrenci, veli, eş dost ve akrabaların davetleri) abartısız hepsinde aynı menüyle karşılaşmaktan gına geldi.

Hiç farklılık yok mu? Tabii ki var: Yukarıda verdiğim sabit menünün yanında haşlamalar, biber veya kabak dolmalar, pastırmalar, tavuk kızartmalar, lavaş ekmek arası yaprak dönerler vs.

Erzurum’da katıldığım davetlerden birini unutamam! O da, Osmaniyeli bir arkadaşın davetiydi. Adını bilmediğim bol sebzeli yemekler… Sevsem de sevmesem de, en azından "tebdili yemek" midemi sevindirmişti…

Doğu'da etsiz yemek makbul değildir. Yayla havasından olsa gerek, Erzurum'da sebze tüketimi, sebzeli yemek alışkanlığı çok çok az; etli yemekler ve hayvansal gıdalar çok fazla...

Yoksulların da sofrası, (maddi ve manevi dayanışma ayı Ramazan’ın bereketinden olsa gerek) normal zamanlara göre daha zengindir.

Orucunuz ve ibadetleriniz makbul olsun efendim.

Afiyet olsun!

 
Toplam blog
: 143
: 2341
Kayıt tarihi
: 22.08.07
 
 

Bu âlem içinde aileme zaman ayırmak, gezmek, okumak, fotoğraf çekmek, resim çizmek ve iş hayatı h..