Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Ocak '09

 
Kategori
Tarih
 

Erzurum Kongresi'nin kapanış konuşması

Erzurum Kongresi'nin kapanış konuşması
 

- Atatürk'ün başlatmış olduğu bağımsızlık savaşında, Erzurum Kongre'sinin önemi büyüktür. Genel savaş neticesinde imzalanan ateşkes antlaşması ile Osmanlı Devleti silahını bırakmıştır.(30 Ekim 1918)

- Bunun neticesinde İtilaf Devletlerinin askerleri saltanatın payıtahtı ve halifeliğin merkezi İstanbul'u işgal etmişlerdir. 650 Yıldan beri bağımsız bir devlet kurmuş olan ve üç kıta'da hüküm sürmüş bir ulus tarihin sayfalarında kaybolup gitmek üzeredir.

- İşte Milli Mücadeleye bayrak olan Kongre'nin Erzurum'da toplanması tesadüf eseri değildir; Mondoros Mütarekesi'nden sonra müdfaa şuurunun en keskin bir şekilde meydana çıktığı bölgelerden biri Erzurum olmuştur. Çünkü bu bölgede büyük Ermenistan Devletinin kurulması söz konusudur.

- Erzurum Kongre'si neticesinde Mustafa Kemal, Temsilciler Meclisine gireceklerin listesini hazırlayıp, bir üye tarafından Kongre'ye sunulmasını sağlıyor ve bu liste onaylanıyor.

- Temsilciler Kurulu şu kişilerden oluşmuştur.

Mustafa Kemal : Eski 3.Ordu Müfettişi
Rauf Bey: Eski Bahriye Nazırı
Raif Efendi : Eski Erzurum Milletvekili
İzzet Bey : Eski Trabzon Milletvekili
Servet Bey : Eski Trabzon Milletvekili
Şeyh Fevzi Efendi: Erzincan Nakşi Şeyhi
Bekir Sami Bey: Eski Beyrut Valisi
Sadullah Efendi : Eski Bitlis Milletvekili
Hacı Musa Bey : Mutki Aşiret Başkanı

- Kısaca Erzurum Kongresi'ni hatırladıktan sonra, Mustafa Kemal'in kapanış konuşmasıyle, bağımsızlık savaşını hukuksal olarakta başlatan Erzurum Kongresi'ni Kapamıştır:

'' Sayın Baylar,
Ulusumuzun kurtuluş umuduyle çırpındığı en coşkulu bir zamanda fedakar sayın kurulunuz her türlü zahmetlere katlanarak burada, Erzurum'da toplandı. Duygulu ve soylu bir ruh ve pek yerinde bir inançla yurt ve ulusumuzun kurtuluşu ile ilgili kararlar aldı. Özellikle bütün dünyaya karşı ulusumuzun varlığını ve birliğini gösterdi. Tarih bu kongremizi, kuşkusuz, çok az görülebilen en büyük bir eser olarak yazacaktır. Saygıdeğer kurulunuzun ve soylu arkadaşlarımın hakkımda
gösterdiği içten sevgi ve güvene burada açıkça teşekkür etmeyi bir borç bilirim. Bu kurtarıcı toplantımız son bulurken istekleri gerçekleştiren Yüce Tanrı'dan doğru yolu göstermede yardımlarını ve Şanlı Peygamberimizin fetihler dolu ruhundan şefaat yakarısıyla yurt ve ulusumuza, devletimize sonsuzluğa dek iyi gelecekler dilerim.''

- Mustafa Kemal'in konuşmasından sonra Müftü Hasan Efendi bir dua okuyup, başarılar diliyor.
Tarih, 7 Ağustos 1919.

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..