Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Kasım '17

 
Kategori
Mizah
 

Erzurum Şivesi ile Kullanılan Kelimeler ve Bir Fıkra

Erzurum Şivesi ile Kullanılan Kelimeler ve Bir Fıkra
 

Doğum yerim Erzurum ama 6 yaşında ayrıldık. Rahmetli anne ve babamdan şiveyi çok iyi öğrendim ve fıkralarını gayet güzel anlatırım. Aşağıda şive ile anlatılan bir fıkra bulacaksınız bakalım beğenecek misiniz? Önce size şive ile kullanılan kelimeleri veriyorum.

Oğlak(gıdik), Köpek (gudik) , Kedi (pisik) Hindi (culuh), civciv(cücük), Fasülye (lobya), Mantı (hingel), Telis(çuval), Hala, (bibi), Teyze (eze), tulum (tuluh), patates( kartol) , Un Çorbası (herle),Dantel(tentene) , Beddua (gargış), Samanlık(merek), sergen (terek), çaydanlık(çaynik), Demin(bayah), kova(külek), havlu(peşkir), Dilsiz(lal), Görmeyen (kor), Banyo yapmak (çimmek), Mızıkçı(çığız),Geçen yıl(bıldır), Yolluk(cecim), Koyun(davar), Çamaşır(esvap), Rüzgâr(ülüzgar),Manda (camış), Divan(seki), Bayat(kerti). Abla(Aba)  , uzun boylu ( dıreş)  , amca, (emi),köpek yavrusu(enik) , erkek(ergişi ) , teyze(eze)  ,kısa boylu (gollik)  , görümce(görüm)  , kambur(guzzik)  ,sosyetik(tanko) , dam(baca ) , kova( bedire ) , şiş(cağ ) ,  tezek yığını(galah ) , bilezik (halhal) , bebek oyuncağı(hemecik.

Erzurumlu hemşerimiz askere gider okuma yazma bilmeyenleri kursa tabi tutarlar.

Kkursun sonunda sınav yapılır erler sıra ile sınava girip çıkarlar. Sıra hemşehrimize gelir, heyecanla sınav odasına girer. Tahtada büyük bir karton üzerinde resimler; resimlerin altında yazılar vardır. Resim olarak: Köpek, kedi, civciv atın yavrusu, hindi mayolu kadın ve mayolu adam, altlarında isimleri yazıyor.

Sınav Hocası Komutan sorar: Oğlum Hasan okuma yazmayı öğrendin mi?

Hasan: “He komutanım su gibi.

Komutan: "Öyle ise baştan itibaren resimlerin altındaki yazıları oku”.

Hasan en baştan okumaya başlar Köpeğe bakar ve gudik, kedi pisik, civciv cücük, atın yavrusu kurik, hindi culuk, mayolu kadın orosbi gari, mayolu adam gavat deyince komutan sinirlenir ve Hasan’a bir tokat patlatır ve: “Ahlaksız sen benimle alay mı ediyorsun" der. Hasan şaşkınlıkla : “Komutanım neye vurirsan ahan bah daha yazir” der.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..