Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Ocak '08

 
Kategori
Spor
 

Erzurum Universiade 2011

Erzurum Universiade 2011
 

Profilime bakanlar ve beni tanıyanlar bilirler; şuan, üniversite son sınıf öğrencisiyim. Üniversite dönem arası tatile girdi. Ben de bu tatilde, ilk olarak ailemin ikamet ettiği Erzurum’a geldim.

Ailemin evinde internet bağlantısı olmadığı için, internet ortamından uzak kaldım diyebilirim. Ne zaman internetten uzak kalsam, işte o zaman internetin ne kadar büyük bir nimet olduğunu daha iyi anlıyorum. Çünkü elinizin altında internet varsa, dünya sadece bir “tık” uzağınızda oluyor.

Erzurum’da ne yazılır? Buradan ne gibi haberler çıkar diye düşünüyorum iki gündür. —40 derecelere varan soğuğu mu yazsam? İnsanlarımızı mı? Yoksa Erzurum anılarını mı? Tabii ki hiçbirini değil. Şu an Erzurum büyük bir organizasyona ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor: Universiade 2011.

Universiade, dünya üniversitelerarası kış ve yaz olimpiyatlarına verilen isimdir. 2005 yılında İzmir, üniversitelerarası yaz olimpiyatlarına ev sahipliği yapmıştı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen üniversite öğrencisi gençler, bu organizasyonla, çeşitli spor dallarında yarışmışlardı. Atletizmden basketbola, yüzmeden futbola kadar birçok branşta…

Tabii ki yaz olimpiyatları ile kış olimpiyatlarının arasında, özellikle yapılacak olan spor müsabakaları açısından çeşitli farklılıklar oluyor. Kış olimpiyatlarında buz hokeyi, Alp disiplini, hız pateni, artistik paten gibi çeşitli branşlarda, birçok üniversite öğrencisi yarışıyorlar.

Erzurum… Doğu’nun Paris’i… Eğer Doğu Anadolu Bölgesini gördüyseniz ve özellikle Erzurum’u biliyorsanız, neden Paris benzetmesi yapıldığını daha iyi anlarsınız. Diğer doğu illeri ile karşılaştırıldığında Erzurum, birçok bakımdan o illerden daha gelişmiştir. Şehir merkezi bakımından, yaşam imkanları bakımından, doğunun diğer illeriyle karşılaştırıldığında, Erzurum’u daha iyi değerlendirebilirsiniz. Fakat Erzurum’u İstanbul, Ankara, İzmir ya da Bursa vs. illeriyle karşılaştırırsanız, işte o zaman Erzurum’un ne kadar geri kalmış bir il olduğunu da rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Erzurum’un, mevcut şartlar altında en büyük avantajı, Palandöken Dağı’nın varlığı dolayısıyla kış sporları merkezi olmasıdır. Kış mevsiminin uzun sürmesi dolayısıyla Erzurum, kış aylarında turist akınına uğruyor. Erzurum’a hem yerli, hem de yabancı çok sayıda turist geliyor. Palandöken Dağı’nda kış sporları için gelişmiş tesislerin ve lüks otellerin bulunması da, turistlerin ziyaretlerinin önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Fakat yöre esnafı, spor için tesislere gelen turistlerin şehir merkezine inmemelerinden şikayetçi durumda. Yani esnaf, şehre gelen turistin, kendileri ve şehir için faydalı olmadığını, yalnızca tesisler için fayda sağladığını iddia ediyorlar.

2011 yılında yapılacak olan üniversitelerarası kış olimpiyatları daha şimdiden şehrin çehresini değiştirmeye başladı. Organizasyona ev sahipliği yapmak için hazırlanan Erzurum’da, şehir içinde ve Palandöken Dağı’nda çalışmalar git gide hızlanıyor. Palandöken Dağı’nda mevcut üç tane turistik otel bulunmaktadır: Dedeman Otel, Polat Renaissance Otel ve Palan Otel. Bu otellerin kapasitesi, tabii ki olimpiyatlar için yetersiz ve bundan dolayı hem dağdaki tesislerin olduğu bölgeye, hem de şehir merkezine turistik otellerin yapılması gerekiyor. Ayrıca şehir merkezinin çeşitli yerlerine kapalı spor salonları inşaatları da devam etmektedir.

Kış olimpiyatları için şehre gelecekler, sadece öğrenciler değil. Dünyanın dört bir yanından basın mensupları, izleyiciler, spor adamları… Yani binlerce insan, 2011 yılının kış mevsiminde Erzurum’a gelecek. Artık Erzurum insanına düşen de, ne kadar misafirperver bir halk olduğunu dünyaya göstermek.

Aslında önemli olan, sadece olimpiyatların başarıyla tamamlanması değil; bundan ziyade şehre gelecek insanların huzur içerisinde olimpiyatlarını izlemesini sağlamak ve Erzurum’dan mutlu bir şekilde ayrılmalarını başarabilmektir. Bu organizasyon çok iyi değerlendirilmelidir. Sadece bir ay sürecek olan bir organizasyon olarak görülmemelidir. Tanıtımı çok iyi yapılmalıdır. 2011’den sonraki yıllarda da, yapılacak olan tesislerin tam kapasiteyle kullanılması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır.

2011 yılına kadar, bu organizasyon dolayısıyla yapılacak altyapı çalışmaları, Erzurum insanına iş imkanı sağlayacaktır. Ayrıca bu dönemde hem hükümetin, hem de özel şirketlerin Erzurum’a yaptıkları ve yapacakları yatırımlar da Erzurum’un çehresini daha da değiştirecektir. Daha şimdiden şehir merkezinde bulunan birçok gecekondu tarzı evler yıkıldı. Şehrin en büyük caddesi olan Cumhuriyet Caddesinde İl Özel İdaresine ait olan köhne binalar yıkıldı; yerlerine daha modern binalar yapılacak.

Kanımca Erzurum’un başına talih kuşu konmuştur. Fakat Erzurum’un yöneticileri ve insanları, bu şansı iyi kullanabilecekler mi? İşte önemli olan konu budur. Yapılacak yatırımlar, olimpiyatlardan sonra kaderine mi terk edilecek? Yoksa o yatırımların Erzurum’a faydalarının devam etmesi sağlanabilecek mi? Olimpiyat için şehre gelen turistlerin, olimpiyatların ardından yeniden Erzurum’a gelmeleri sağlanabilecek mi? Bu tür şanslar, insanın yüzüne hayatta bir kez güler. Şehir olarak değerlendirirsek de, bu tür olimpiyatlar belki asırda bir kez yapılabilir bir şehirde. Onun için bu şans çok iyi kullanılmalıdır. Erzurum’un geleceğini, yapılacak olan bu olimpiyat büyük ölçüde belirleyecektir.

 
Toplam blog
: 44
: 1133
Kayıt tarihi
: 10.12.07
 
 

Karadeniz Teknik Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü 4. sınıf öğrencisiyim. Kitap okumayı, yazı yaz..