Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Haziran '16

 
Kategori
Güncel
 

Erzurum Yeşilyayla Şehitlik Anıtı

Erzurum Yeşilyayla Şehitlik Anıtı
 

Yeşilya Şehitlik Anıtı Görseli


Erzurum’da Ermeni vahşetinin sergilendiği köylerden olan ve bugünkü adıyla Yeşilyayla olarak bilinen Arzutu’nun, hakkında Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde en fazla soykırım belgesine sahip yerleşim yeri olduğu biliniyor. Tarihsel geçmişi oldukça gerilere dayanan Dumlu dağlarının eteğinde kalan Yeşil Yayla’da Ermeni çeteleri tarafından sadece bu köyde katledilen masum insanların sayısının 140’tır. 1915 yılında çıkarılan Tehcir Yasası ile 1918’de Erzurum’dan geri çekilen Ermeniler, Ilıca, Karaz, Ümidim hattından Dumlu’ya doğru ilerlerken, bu güzergahta bulunan Arzutu Köyü’nde de katliamlar gerçekleştirmişler. Köy halkını “merek” adı verilen kapalı bir mekanda toplayarak, çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 140’a yakın masum insanı yakarak katletmişlerdir. Erzurum’un kurtuluşuyla birlikte köy sakinlerinden olan Şöhret Hanım, Arzutu’daki acımasız katliamı ilgili tüm makamlara bildirmiş, bunun üzerine İstanbul’dan özel olarak Erzurum’a gönderilen bir grup memur, köyde incelemelerde bulunarak, katliama ilişkin tüm bilgileri tek tek kaydetmiştir. O dönemde 65 yaşında olan Dumluoğulları’ndan Durak Ağa, Ermenilerin katlettiği Arzutu sakinlerini, babalarının isimleriyle birlikte görevli memurlara yazılı olarak teslim ederken, acımasızca işlenen cinayetler, söz konusu beyanlarla tarihin sayfalarına geçirilmiştir.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde 170 sıra numarasıyla kaydedilen “Soykırım Belgesi”nde, Arzutu (Yeşilyayla) köyünde yakılarak katledilen Erzurumluların isimlerine yer verilirken, bu beyanlardan yola çıkılarak, söz konusu bölgede kazı da yapılmıştı. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu’nun başkanlığında Arzutu’da yürütülen kazı çalışmalarında, 1918 yılında katledilen köy halkının kalıntılarına ulaşılmış ve kazıların ardından köyde bir Şehitlik Anıtı yaptırılmıştı. Bu köyde yapılan şehitlik anıtının öyküsünü paylaşmak istiyorum sizinle;

“1989 yılından İzmir İstihkam Okulunda 209 dönem yedek subay (asteğmen) temel eğitimi aldıktan sonra, kura çekilmesi sonucu Erzurum İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığına kontrol Mühendisi olarak atanmıştım. Dönemin İnşaat Emlak Dairesi Başkanı Elk. Müh. Albay Hasan Ünsal’dı. Bu dönemde kazılar sonucunda Ermeniler tarafından katledilen Yeşilyayla köylülerin toplu olarak mezarı bulunmuştu. Ve Daire Başkanımızın emri ile ben ve mimar arkadaşım Piyade asteğmen Engin Saner öldürülen Türkler adına aynı köyde bir anıt yapımı ile görevlendirilmiştik. Mimar arkadaşımın tasarım çalışmalarına cılızda olsa benim de katkım oldu. Proje çizildi ve ihaleye çıktık, İhaleyi şimdi Ankara’da bulunan Cömert Grup adı altında faaliyet gösteren Mimar Üner Cömert almıştı. Köy merkezinde yüksek kotlu helezonik brüt beton kaide yapılması oldukça zordu, ama gerçekten Üner Cömert çok nitelikli bir iş çıkarmış anıtı istediğimiz şekilde şartname doğrultusunda başarı ile tamamlamıştı. Hatırladığım kadarı ile Askeri kural gereği bu tür anıtlarda proje ve kontrollük hizmet verenlerin isimleri yazılırdı, ben ve Mimar arkadaşımın isimleri anıta asılmıştı. Açılışını zamanın Cumhurbaşkanı Turgut Özal yapacaktı sonra ne oldu bilmiyorum ama açılışa yakın tarihte program değişmiş Erzurum Valisi ve 9.Kolordu Komutanının katılımı ile anıt açılmıştı. Mart 1918’de Ermeniler tarafından katledilen Yeşilyayla köylülerinin ve askerlerin anısına bundan tam 26 yıl önce 1990 yılında MSB Erzurum İnşaat Emlak Başkanlığı tarafından yaptırılan anıta proje tasarım ve uygulamada kontrol olarak katkım olmuştu.”

Öte yandan bugünkü adıyla Yeşilyayla olarak bilinen köyde yaptırılan Şehitlik Anıtı’nın benzerlerinin dünyada sadece Ürdün ve Almanya’da bulunduğu bilinmektedir.

Soykırım iddialarına karşılık verecek bununla ilgili strateji ve politikalar üretecek devlettir. Ancak Osmanlı Arşivi’nde, emperyalistler tarafından kışkırtılan Ermenilerin hunharca gerçekleştirdikleri katliamlara ilişkin belgelerle doludur. Türklere “soykırım” iftirası atanlar, önce Osmanlı Arşivi’ne bir göz atmalıdırlar. 

Dünyada katledilen, zülüm gören tüm ırklara ait insanların acılarını içtenlikle paylaşıyorum. Özellikle Kendi coğrafyamızda, öz vatanımızda acımasız bir şekilde katledilen tüm yurttaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Nizamettin BİBER

http://www.sehitliklerimiz.com/wp-content/uploads/2015/10/Erzurum_Yesilyayla21.jpg

http://www.erzurumyenigun.com/imagestore/diger/dokuman-8eu1lmnpqvytmp9oz8cs.jpg

http://www.erzurumyenigun.com/imagestore/diger/dokuman-tkje7qfr8ekfks6brstr.jpg

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..