Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Ocak '18

 
Kategori
Dünya
 

Eşarbını Ağaca Bağlayıp Nutuk Çeken İranlı Kadın

Eşarbını Ağaca Bağlayıp Nutuk Çeken İranlı Kadın
 

İran gösterileri, 2017 Aralık ayının son Perşembe gününde başladı. İran’ın ikinci büyük şehri Meşhed’de ufak bir grubun başlattığı protesto zaman geçtikçe İran’da dalga dalga yayıldı.

Kapalı rejim gereği haber ajansları sağlıklı bilgi alamasalar da İran’daki olayların büyüklüğü göz önünde.

Gösterilerde yaşamını yitiren ve yaralı sayısı zaman geçtikçe artıyor. Kesin bir rakam verilemiyor. Ölü sayısı otuz civarında olduğu tahmin edilmekte.

Protesto gösterileri hakkında farklı yorumlar yapılıyor. Bunlar arasında ekonominin kötüye gidişi, sosyal yaşamda ve özgürlük alanlarında kısıtlamalar sayılıyor.

Tahran Üniversitesinde küçük bir gurubun başlattığı eylem, fiyat pahalılığını, işsizliği ve yolsuzlukları protesto gösterilerine dönüşerek kapsamı genişledi.

İki bin beş yüz yıllık geçmişi olan ve geleneklerine bağlı İran‘da son olaylar neye ve nasıl evrilecek, rejimin kendi içinde hesaplaşması mı, tahmin etmek güç.

 Gösteriler amacına ulaşsın ya da ulaşmasın, “Arap Baharı içinde sırada İran var” söylemi tuttu görünüyor.  Bu yönden baktığımızda, gösterilere, Amerika, Suudi Arabistan, İngiltere açıklamalarıyla açıktan destek veriyorlar.

Ruhani, göstericilere, “Gösteri yapmak, hükümetin uygulamalarını eleştirmek yasal sınırlar içinde kalmak ve vurup kırmamak kaydıyla hakkınız” diye açıklama yapsa da göstericiler hız kesmedi.

İran olayları dar yorumlarla  izah edilmesi güç. İran’ın Suriye, Irak, Lübnan,Yemen politikası eleştiriler arasında, “Suriye’yi bırak, kendi vatandaşına bak.” Anlamında sloganlar atılıyor.

Bu çağda İran’daki sosyal yaşam başlı başına bir konu.  Kadınların baş örtüsü büyük mesele. Gösterilerde kadınlar da yerlerini almış durumdalar. Fotoğraftan gördüğümüz kadın, başörtüsünü ağaca bağlamış, kalabalığa nutuk çekiyor.

Her şeyden önce İran olaylarından çıkarılacak dersler var.

Demokrasinin iyi işlediği, yargının tarafsız ve bağımsız çalıştığı, kutuplaştırmaların, yolsuzlukların olmadığı, gelir dağılımının adaletli olduğu  ülkelerde toplumsal şiddet olayları görülmüyor.  Aksi durumda olan biten göz önünde.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..