Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '11

 
Kategori
Futbol
 

Esas stoperler

Esas stoperler
 

Futbolun evrensel ilkeleri içerisinde kalecileri saymazsak, hata yaptıklarında en fazla eleştiri oklarına maruz kalan oyunculardır stoperler. Kalecilerimiz ve stoperlerimiz hata yaptıklarında, eylemin sonlanışı büyük ihtimalle gol ile sonuçlandığı içindir onların yalnız adam oluşları. Herhangi bir yayın organında ve mecmuada, onlara ait görüntüler ya da videolar hep üzüntülü ve bir o kadar da hüzün dolu kareler içerisinde resmedilir. 

Yazının detaylarına girmeden önce ‘stoper’ kelimesinin sözlük anlamına bir göz atmak gerekir kanaatindeyim: Stoper, durduran kimse veya şey’e denir. Bu bağlamda gün geçtikçe daha da hızlanan günümüz futbolunda, görevi en zor olan kimselerdir stoper diye adlandırdığımız defans oyuncularımız. 

‘Durduran kimse veya şey!’ 

Öncelikle ‘durduran kimse’ bölümünü biraz açmak isterim; yani esas stoperlerimizi, yani Türk futbolunda birçok kimsenin “bizden çıkmaz!” diyerek adlandırdığı kişiler.. 

Aslında sanılanın aksine son yıllarda epey kalifiye defans oyuncuları çıkartmıştır Türk futbolu. Hepsi stoper olmamak üzere defans oyuncularımızdan kısa bir liste yapacak olursak: 

1)Bülent Korkmaz: Cevad Prekazi’nin “gördüğüm en yeteneksiz futbolcu” dediği ama “yürekten oynadığı için çok başarılı olmaya başardı” diye tanımladığı tek kolu sarılı Kopenhag kahramanıdır O, hatırlatalım.. 

2)Servet Çetin: Reikaard’ın ileri top çıkaramadığı için takımdan kestiği ama Galatasaray’ın son şampiyonluğunda ileri çıkarak birçok defa gol atan, takımın ruhunu sembolize ettiği söylenmiş ve görülmüş, ayak tabanına kafa sokan oyuncudur O, hatırlatalım.. 

3)Gökhan Gönül: Bir yandan “Arda Turan, Türk futbolunun çıkardığı son ve tek yıldızdır” diye yorumlar yapılırken, sırf sağ-back olduğu için ne denli bir yıldız olduğu birçok kez unutulan paslanmaz demirdir O, hatırlatalım.. 

4)Egemen Korkmaz: Bonservisi elinde kulüp kulüp gezdikten sonra, Trabzonspor’da kendisine bir yer edinebilen, akabinde sağlamlığıyla diğer büyük kulüplerin “Biz nasıl bir hata yaptık?” diyerek hayıflandığı duvardır O, hatırlatalım. 

5)Giray Kaçar: Gençlerbirliği Oftaş’ta yıldızlaşan, Trabzonspor ile mukavele imzaladıktan sonra Rigobert Song’dan formayı kapmış, futbolculuğunun yanında: siyah kuşak tekvandocu, lisanslı yüzücü, atlet ve kupa kaldırmış bir hentbolcudur O, hatırlatalım.. 

6)Ali Tandoğan: Beşiktaş’a yıllarca hizmet ettikten sonra, Bursaspor’da asistleriyle dikkat çekmiş ve bir de şampiyonluk yaşamış, aslında sanılanın aksine o kadar da yaşlanmamış olan bir defans oyuncusudur O, hatırlatalım.. 

7)Ömer Erdoğan: Gurbet ellerde futbola başlayan ve Galatasaray’a geldikten sonra Frank de Boer ve Bülent Korkmaz'ın gölgesinde kalıp, Bursaspor’daki başarısından sonra futbol kariyerinin sonlarına yaklaşmış olmasına rağmen Türk Milli takımına girmeyi başarmış, kafası hep sarılı olan defans oyuncusudur O, hatırlatalım.. 

8)İbrahim Üzülmez: Beşiktaş taraftarları tarafından “Katır” olarak ad takılan ama hep sevilmeye layık görülen, yıllarca orta yapamamakla suçlanmış, bazı futbolcular yatların üzerlerinde sevgilileriyle objektiflere yakalanırken bir röportaj sırasında yüzme öğrenmeye çalıştığını sıfır kompleks ile dile getirebilen ve birçok kimse tarafından aslında mevkisinin en iyisi olduğu itiraf edilemeyen ‘git gel’ İbo’dur O, hatırlatalım.. 

Hangi yayın organı olursa olsun, hep ikili mücadeleler sırasında ya da üzgün surat ifadeleriyle resmedilmiş yalnız ama vefalı futbolcularımızdan sadece bazılarıdır onlar. Çizgiden top çıkarttıklarında kahramanımız olan; fakat geri pas verdiklerinde abartısız söylüyorum: “birçok hadsizin sövdüğü” oyuncularımızdır onlar. Aslında defans ve üstelik de stoper oyuncusu olmak bir ikilem gibidir. “Yerimde mi kalsam yoksa birazda ileriye destek versem mi” diyerek akılları bir gidip bir gelen kimselerdir stoper mevkii sahipleri. Yani total futbolunun içerisinde, işleri totale vurulduğunda en zor olanlardır onlar. 

İlk bölümde ‘durduran kimse’ kısmını anlattıktan sonra biraz da ‘durduran şey’ kavramını açmak isterim. 

‘Durduran şeyler’, saha dışındaki stoperlerimizdir; yani ben, sen, sizler ve medya organlarımızdır. 

Kısacası hepimiz.. Adı üstünde; ‘ŞEYLER’ 

Çünkü kalecilerimizi ve hatta stoperlerimizi karşımıza alıpta, bir geri pas atıldığında, kaleci tarafından bir hatalı gol yenildiğinde, adam kaçırdığında ve hatta adam adama markaj yapamadığında eleştirmeyi bir marifet bilip, belden aşağı vuranlarız bizler.. Öyle olmadığımızı her platformda iddia edebilecek potansiyele sahip olupta, aslında öyle olanlarız bizler.. 

Çünkü sahip çıkmasını bilmediğimiz halde, “SAHİPLER” gibi davrananlarız bizler; yani Türk futbolunu esas durduran şeyler, BİZLER.. 

Sağlıcakla. 

Bir Fenerbahçe taraftarı.. 

 
Toplam blog
: 41
: 600
Kayıt tarihi
: 17.05.10
 
 

Merhabalar. Ben Emre Karatas. 28 yasinda bir İngilizce Öğretmeniyim. İyi bir futbol izleyicisiyim ve..