Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Kasım '11

 
Kategori
Güncel
 

Eşit işe eşit ücret mümkün mü?

Eşit işe eşit ücret mümkün mü?
 

www.memurum.biz/2009/10/kadin-memur-sayisinda...


Bildiğiniz gibi Kanun Hükmünde Kararname Rahmetli Özal’ın sıkça baş vurduğu bir yöntemdi. Devletin hantal yapısını güne uyarlamak adına hızlı hareket etmenin başka bir yolu Kanun hükmünde Kararname çıkarmak.

Hükümet, yetkinin son gününde 6 KHK çıkardı..

Deyim yerinde ise devleti yeniden yapılandırdı.

Reform niteliğinde kararlar almak ve süratle uygulamaya koymak modern devlet yönetiminin bir gereğidir.

Rahmetli Özal’ın bu konuda bürokrasi ile yaptığı mücadeleyi bilmeyenimiz yok. Daha çok ekonomik kararlar alarak başlattığı reform hareketleri  10 yıl ara verdikten sonra bu hükümetle devam ediyor.

Kaybolan zaman hepimizi etkilemiş ülkemizin gelişmesini engellemiştir.

Yetkinin son gününde de olsa Hükümetin bu konuda attığı adım önemlidir.

Konum Eşit İşe Eşit ücret olduğu için diğerlerine değinmeyeceğim.

Eşit işe eşit ücret mümkün mü sorusunun cevabını bulmaya çalışacağım.

Devlet memurlarının yıllardır yakındıkları bir konu.

Aynı birimde aynı benzer işi yapanların farklı ücret aldığı bir yapıdan orada adaleti sağlayan bir yapıya geçmek kolay  değildir.

Etrafımda bulunan kurumlarda çalışanlardan edindiğim intibalar bu işin çok çetrefilli, karmakarışı bir konu olduğunu, kolay kolay çözülemeyeceğini yani moda mod benzer işleri yapanların eşit ücret almalarını sağlayacak düzenlemelerin bir çırpıda halledilemeyeceği göstermektedir.

Devletin yüksek katlarından başlayarak hoşnutsuzlukların baş göstereceğini peşinen söyleyebilirim.

Zannedersem tarafsızca değerlendirmeye alınan başarı ve liyakati da kapsayan yönetmelik, tüzük vs düzenlemelerle ilerleyen zamanlarda bu dalgalanma bir miktar önlenebilir.

Yanı başımızda bizden daha çok özgürlükçü serbest piyasa ekonomisini özümsemiş ama bizden daha fazla memurla yönetilen AB ülkeleri gerçeğini göz ardı etmemeliyiz.

Özleştirme adı altında devlet memurluğunu tamamen değil ama kimsen de olsa yozlaştırmaya gitmek modern devletin bir davranışı olmamalıdır.

Onlar bu işi nasıl halletmişler.

Aynı unvan ve aynı kadroda olanların farklı ücret almasının önüne geçmek, aynı unvan ve aynı kadroda olan memurlar, müsteşarlar, müsteşar yardımcıları, genel müdürler, genel müdür yardımcıları, daire başkanları, il müdürleri ve uzmanlar arasında yaşanan maaş farklarının ortadan kaldırılması bu uygulamayı tabana kadar yaymak kolay bir olay değildir.

Bazı kimselere hiç ikramiye verilmezken sekiz ikramiye alan kuruluşları biliyoruz. Çünkü devletin hala Bankaları var. Özel bankaların verdiği ücretlere bu şekilde uyarlanmıştı ücretler ama sorun o kadarla bitmiyor ki…

Uygulamayı gördükten sonra eksilerini artılarını tartışmak zannedersem en iyi yoldur.

Sevgi ve saygılarımla….

 
Toplam blog
: 449
: 609
Kayıt tarihi
: 24.06.08
 
 

Rizede yayınlanan ilk renkli gazete ViraHaberin kurucusuyum 5 sene baş yazarlığını yaptım. İLESAM..