Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Temmuz '15

 
Kategori
Bayramlar
 

ESKİ BAYRAM KUTLAMA ADETLERİ

ESKİ BAYRAM KUTLAMA ADETLERİ
 

Hayırlı Bayramlar (görsel netten)


ESKİ BAYRAM KUTLAMA ADETLERİ

 Çocukluğumuzdaki bayram kutlamalarını anımsıyorum. Çok küçüktüm 5 yaşındaydım. Arife günü Dedemin konağında yardımcılar vasıtası ile hazırlıklar yapılmaya başlanırdı. Su börekleri, kadayıf dolmaları, çeşitli etli yemekler, pirinç pilavı, yanına siyak kurutulmuş erikten yapılmış Erzurum’da kaysefe diye adlandırılan hoşaf ürü, kete ve çörekler, sütlaç, çeşitli tatlılar, tandırda pişmiş lavaş ekmekler vs. O gün evler temizlenir, yeni giyecekler, çeşit, çeşit şekerler alınır hazırlanırdı.

Bayram günü kalabalık olur diye dedem hepimizi faytona bindirir mezarlığa ölen büyüklerimizi ziyarete gider, orada tutulan bir din görevlisine kuran okutulur, paralar dağıtılırdı.

Bayram sabahı evin tüm erkekleri çocuklar dâhil sabah erken bayram namazına gidilirdi.

Erkekler Bayram namazından çıkana kadar evde Siniler kurulur etrafına minderler sıralanır ve sinilerin üzerine çeşitli bayram yemekleri sıralanırdı. Kalabalık bir aile olduğumuz için 3 tane ayrı 10 kişilik sini vardı. Dedem önceden muhakkak birkaç fakir aileyi bayram yemeğine davet ederdi. Erkekler eve girince bayramlaşma başlar önce Nine ve Dedelerimizin, sonra sıra ile büyüklerimizin elleri öpülürdü. Ellerimizde birer örgü torba olurdu onların içine büyüklerimiz ve komşularımızdan topladığımız para ve bayram şekerlerini koyardık.

Ailede bayramlaşma ve yemek büyük bir coşku ve neşe içinde yenirdi. Ailede bayramlaşma bittikten sonra komşu ve yakın akraba ziyaretine gidilirdi. Rahmetli fakirlere verdiği yardımı şimdiki gibi göstererek değil de gizli verirdi. Sofrasına oturtturduğu fakire misafir muamelesi yapardı.

Şimdi bayram olmadan yollara düşülüyor imkânı olanlar tatil yörelerine koşuyorlar.

Eski bayramları çok özlüyorum çok. Nur içinde yatsınlar büyüklerimiz güzel bayram anıları bıraktılar bize.

Yaklaşan Ramazan Bayramımız dolayısı ile tüm arkadaş, dost, akraba ve Müslümanların Bayramını kutluyor, bu bayramın ülkemizi selamete aydınlığa çıkartmasını Allahtan diliyorum. Selam ve saygılarımla.

NAHİDE ÇELEBİ

 

 
Toplam blog
: 1977
: 1045
Kayıt tarihi
: 25.11.08
 
 

Erzurum doğumlu, Ankara'da yaşıyor. D.T.C.F mezunu, emekli lise öğretmeni, evli, 2 çocuklu. "İsya..