Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mart '07

 
Kategori
Kent Yaşamı
 

Eski Bursa reklamları

Eski Bursa reklamları
 

Biz de araştırmalarımızda Bursa güzelliklerini ararken içinden reklâmlar geçen bir hana uğradık.

İçinde dünyanın bin bir güzellikleri bulunan Bursa hanlarından samimiyet, dürüstlük, içtenlik dökülen samimi reklâmlar çıktı karşımıza. Dili o kadar sade ve içten, adresler tarih şahidi ve müşterilerine kapılarını sonun kadar açan bir duygusallık. Öyle ki ev telefonlarını verebilecek kadar cesur, hizmetin garantisini verebilecek kadar iddialı, bunun yanında dilinden ballar akan cümleler. Günümüze baktığımızda daha kısa ve “tüketim yap başkası önemli değil” derken dil ve kültürden yoksun yabancı hayranlığı göze çarpmaktadır.

Örneğin “temiz ve kalorili bir gıda alarak acele doymak isterseniz muhakkak Alamünit Yiyimevine uğrayınız. Günün her saatinde soğuk ve sıcak sandoviç, süt, göz önünde yapılan mevsim meyva suları çok nefistir” reklâmında olduğu gibi gayet açık ve net bir Anadolu insanının izlerini görürsünüz. Öyle ki işyerlerini tanıtırken diğer işyeri sahipleri ile arasındaki samimiyet de gözden kaçmamaktadır.

Bugün birçoğu yerlerinden ayrılmış, bir kısmı büyüyüp genişlerken birçoğu da maalesef kaybolup gitmişlerdir. Özellikle üçüncü kuşak yönetmekte ve büyük birer firma olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Fakat ikinci kuşak olanlarda eski sevgi ve saygı görülürken yeni kuşaklar her şeyi madde olarak görmektedir. Bu da toplum olarak değiştiğimizi değişirken de geçmişte yaşadığımız güzellikleri kaybettiğimizi görmekteyiz. Uzun zaman boyunca düşündüğüm bu çalışmaya özellikle ikinci kuşak ve çevresi çok destek olmuştur. Bunları bir kitap haline getirmeyi ve Bursa kültüründe apayrı yeri olan bu firmaların geçmişten geleceğe kültür hayatımıza kattıkları ve yaşattıklarını hatırlatmak olacaktır.

Şöyle düşünün ki Mudanya Bursa trenindesiniz ve her bir vagonda bursa reklâmları size gülümsüyor. Dışarıda yeşil bursa manzarası ve bir Anadolu türküsü ile tarihin derinliklerine dalıp gidiyorsunuz. Tanıdık bir dost veya yemek yediğiniz bir lokanta, sevdiğinize bir ipek tülbent aldığınız dükkânlar, bir banka veya soğuk bir kış gününde kaldığınız bir Bursa oteli ve daha niceleri. İçinden bir tarih ve kültürün yaşatıldığı tren yolculuğuna dalabilirsiniz.

 
Toplam blog
: 18
: 1942
Kayıt tarihi
: 23.07.06
 
 

1972 Bursa Büyükorhan Durhasan Köyünde doğdum. İlkokulu köyde Ortaokulu Orhaneli'de liseyi Bursa'da ..