Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Mayıs '19

 
Kategori
Gündelik Yaşam
 

Eski Diye Uygulama Eski Olmaz

Din töre ne bileyim eskiden beri süregelen şeylerde  bir uygulama var. O her neyse(din, töre, kültür vs.) aradan binlerce yıl geçse bile ne zaman çıktıysa o güne göre uygulanıyor, yaşanıyor; Mars’a gitsek abdest almaya takunya ile gideceğiz!

Ya arkadaş devir değişiyor. Peygamber Medine’ye deveyle gitti siz de deveyle gidin o zaman.

Öz değişmesin araç, yöntem, uygulama değişir; 100 yıl önce düğünlerde silah atılırmış, o zamanlar dağ başında bir köy, kalabalık değil, bir şey olmaz ki olmamıştır da; ama bugün atma uygun değil. Yoksa bunları dinin törenin kültürün her neyse işte içinde mi sanıyorlar? Şöyle/böyle yapmazsak gereğini yapmamış oluruz mu diyorlar?

Bazıları giyimde yaşamda o günlere gidiyorlar ya toplumda farklılıklar oluşuyor; diyelim sakallı cüppeli Allah kabul etsin namazında niyazında. Böyle olmayan da namazında niyazında, sakallı cüppeli değil diye daha az inanıyor sanıyoruz.

Koruma amacı da güdülüyor olabilir çünkü belki yöntem konuyu etkiler(değiştirir, bozar) diye düşünülüyor. Bunların her neyse yaşaması isteniliyorsa yeni nesillere aktarılması lazım da nasıl olacak böyle. Bu tavır yayılmasını, yaygınlaşmasını da engelliyor. Töre, din, kültür ve değerler illa eskide kalmak zorunda mı? Onlar bu çağa gelemiyorlarsa biz onların ortaya çıktığı çağlara gidelim.

 

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..