Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '07

 
Kategori
Bilgisayar
 

Eski dizüstünü kablosuz olarak internete bağlama..!

Eski dizüstünü kablosuz olarak internete bağlama..!
 

Benim gibi içinde öyle birden fazla çekirdeğin olmadığı (Core veya Core Duo işlemcisi olmayan) ve en azından bir Centrino platformuna bile sahip olmayan bir dizüstüne sahipseniz, dizüstünüzde kablosuz ağa doğrudan bağlanmak için gerekli bir altyapı yok demektir. Bu durumda yapılacak 2 şeyle dizüstünüzü kablosuz ağa bağlamanız mümkün:

1- Her eski dizüstünde olan PCMCIA (yenilerde PCMCIA Express adıyla daha küçük yuvalara geçildi) adıyla anılan genelde dizüstünün yan tarafında bulunan genişleme yuvasına bu forma uygun bir kablosuz haberleşme kartı almak,
2-Pek az kişinin bildiği mini PCI denen başka bir genişleme yuvasına uygun bir kablosuz haberleşme kartı almak.

PCMCIA yuvası genelde dizüstülerin yan tarafında bir plastik kapakla kapatılan, herhangi bir kartın sökülüp takılması çok kolay olan yuvadır. Bu yuvaya kablosuz haberleşme kartından, TV kartına kadar pek çok farklı kart takılarak değişik amaçlar için kullanılabilir.

Daha az bilinmekle beraber aynı durum mini PCI adı verilen dizüstünün modeline göre ya alt tarafında bir kapak altına gizlenmiş veya üst kısımda klavyenin altına konumlanmış bu yuvaya da bu forma uygun kartlar takarak da elde edilebilir. Tabii burada dikkat edilmesi gereken hangi yuvaya kart alınacaksa ona uygun formda kartlar satın almaktır. PCMCIA uyumlu kartlar daha kolay bulunmakla beraber mini PCI kartlara her yerde rastlamak pek mümkün değildir.

Tekrar dönelim benim dizüstüne, benim ilk gözağrım olan Dell Inspiron 5150' de sadece iki adet USB var ve bunlar da maalesef arka tarafta. Yani ulaşmak biraz zor ve ayrıca sayı olarak da yetersiz. Bu durumda yapılacak en akılcı şey daha önceki yazılarımda da anlattığım gibi PCMCIA yuvaya takılan bir USB port çıkışları veren bir kart almak. Bu kartlar üzerinde 2 adet USB yuva oluyor ve bunu PCMCIA yuvaya taktığınızda bilgisayarın yan tarafında 2 adet USB yuvaya sahip olmuş oluyorsunuz.

Ancak işte bu noktada benim için diğer bir problem kendini gösteriyor. Bu yuvada benim PCMCIA kablosuz kartım var. O halde ya bilgisayarı böyle kullanmaya devam edeceğim ya da yukarıdaki 2 no' lu çözümü devreye alacağım. Bu tür kartları her yerde bulmak sorun olduğu için en güzel yol www.gittigidiyor.com ' dan b işi halletmek.

Bu site üzerinden 35 TL vererek 54MB/s hızını yani 802.11a/b/g' yi destekleyen bir adet mini PCI kablosuz haberleşme kartına sahip oluyorum. Üretici Dell bu yuvanın bu amaçla kullanılabileceğini bildiği için anten kabloları bile hazır etmiş. Yaptığım tek şey kartı hafif açı vererek yuvaya yerleştirmek ve aşağı bastırarak yerine oturtmak oldu. Ardından anten kablosunu da şekildekine benzer şekilde uygun yerlere takınca işlem sona ermiş oldu.

Artık benimde iki arkada iki yanda (PCMCIA USB kart üzerinde) olmak üzere 4 adet USB portum var.

Eğer sizin de benzer bir sıkıntınız varsa aklınızda bulunsun.

Hoşcakalın.
 
Toplam blog
: 410
: 3283
Kayıt tarihi
: 13.04.06
 
 

Bilgisayar, elektronik, internet alanındaki son gelişmeler. Tüketici elektroniğindeki trendler. Otom..