Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '07

 
Kategori
Siyaset
 

Eski düşmanlar yine dost olur mu?

Eski düşmanlar yine dost olur mu?
 

Bu yazımda son iki seçim döneminde aktif siyasete girebilen, bir önceki seçim döneminde %19 gibi bir oy oranı ile seçime giren MHP’den bahsedeceğiz. Bir önceki seçim sonrasında 1970-1980 li yıllarda sağ sol kavgalarının iki aktörü MHP ile DSP iktidarını izledik. Yaklaşık 4 yıllık koalisyon hükümetinde hiçbir ciddi sıkıntı yaşamayan iki parti bu erken seçim kararı ile baraj altında kaldılar.

Bu seçimlerde anketlere baktığımızda meclise 3 – 4 partinin gireceği görünüyor. AK Partinin yine birinci parti olarak göründüğü anketlerde şöyle bir ihtimal de yok değil. Ya AK Parti tek başına iktidara gelecek kadar oy alamazsa kiminle koalisyon yapacak diye düşünüyorum. Seçenekleri değerlendirdiğim zaman şu an da bütün partilerin tamamı AK Parti üzerinden siyaset yapıyor. İlk seçenek ana muhalefet partisi CHP’den başlayalım isterseniz. CHP 4, 5 yıllık AK Parti hükümeti zamanında hemen hemen yapılan tüm icraatlara red oyu vermiştir. Baykal ve Erdoğan arasındaki münakaşalar hiç de yenilip yutulur gibi değildi. Genelde Erdoğan’ın şahsı üzerinde yapılan propagandalardan dolayı AKP + CHP koalisyonu hiç kimsenin aklına gelmiyor.

Meclise girecek ikinci aday parti olarak DP (Anavatan Partisi + Doğru Yol Partisi)’ye baktığımızda durum CHP’den farklı değil. Erkan MUMCU AKP’den istifa ettikten sonra eski partisine çok sert eleştiriler getirmiş bu eleştirilerine AKP’den de aynı sertlikte cevap verilmiştir. AKP’nin ciddi bir sıkıntı yaşamadığı tek lider herhalde DYP lideri Mehmet AĞAR. Mehmet AĞAR bir çok kez AKP iktidarına eleştiri getirmiş fakat bu eleştiriler dozunu aşmamıştır. Ağar da Erkan MUMCU ile birlikte hareket ettiği için bu seçenek de pek olası görünmüyor.

Konu bizim esas ilgi alanımız olan MHP’ye geldi. MHP Genel Başkanı Bahçeli partisinin tek başına seçime gireceğini ve bu seçimde AKP ile tarihi hesaplaşmayı tek başına yapacağını' belirtti. 2002 seçim döneminde TGRT televizyonunda bir programa katılan Bülent ARINÇ şu an için kendimize en yakın parti olarak MHP’yi görüyoruz demişti. Hatta açık açık eğer koalisyon durumumuz olursa ilk önce onlarla görüşürüz diyordu. Bizim merak ettiğimiz bu sertlikte bir siyaset anlayışıyla gelen MHP’nin seçimlerde tek başına gelemeyeceği aşikâr. Buna rağmen AKP’ye karşı böylesine sert bir üslup bana mantıklıca gelmiyor. Bu üslup ya muhalefet olmayı kendilerine amaç edindiğini ya da uzun yıllar kavgalara varacak düşmanlıklardan sonra DSP ile yapılan koalisyon benzeri bir organizasyon ortaya çıkacağını gösteriyor. AK Partinin DSP gibi böyle bir koalisyona olumlu bakıp bakmayacağı da belli değil.

Bir önceki dönemde koalisyon ortağı bulunduğu DSP’nin Genel Başkan Yardımcısı Rahşan ECEVİT tarafından bu koalisyonu içine sindiremediğini dile getirmişti. MHP bu açıklamaya rağmen çok ciddi bir tepki verememiş, mahkum rolünde kalarak DSP ile koalisyona devam etmiş ve özünde karşı oldukları AB politikalarına imza atmışlardır.

Bu seçimde de eğer milletimiz AK Partiyi tek başına iktidara getirmezse çok ilginç bir koalisyon çalışması izleyeceğiz gibi geliyor bize.

 
Toplam blog
: 24
: 493
Kayıt tarihi
: 15.03.07
 
 

1982 Bayburt doğumluyum. Bilgisayar Programcılığı Mezunuyum. Konya'da yaşıyorum ve şu anda özel bir ..