Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Haziran '07

 
Kategori
Anılar
 

Eski ev eski sevda

Eski ev eski sevda
 

Dört taş basamak alır sizi, kapıya kadar götürür. Kapının hemen solunda küçük bir balkon... Balkonun hemen iki ucunda beton sütün...

Üst kattaki kapalı bölüme destek veriyor. Balkona açılan ufak pencereler, demir parmaklıkla korunmuş. Camlar toz toprak içinde. Perdeler kirden sim siyah kesilmiş. Gerçi her yanda geçmişin izleri kendini toz, toprak ve kirle örtmüş durumda ama bu durum perdelerde daha belirgin.

Gecen yıllar tahta kapıları karatmış. Camları matlaştırmış. Sıvaları yer yer dökmüş olsa da, eski ev dayanıyor tüm bu zorlamalara. Eski evler böyledir, vefalı birer dost, cefakeş arkadaştırlar. Eski evler onca yıkıma, eza ve cefaya karşın sizi terk etmezler. Yorgun tahta kapı sonuna kadar açılır sizi içeri buyur eder. Girersiniz ağır adımlarla, sağda ve solda odalar karşılar sizi.

Yine yorgun tahta kapılar. Yine matlaşmış camlar. Yine eski zamanlarda kalan annenizin sesi, babanızın yorgun öksürüğü. Bir köşede kız kardeşiniz, bir minder üstünde dantel işlemekte yumak yumak. Yüksek tavanlı salonu geçin, daha ufak bir kapıdan arka bahçeye varın. Dört bir yanı yüksek duvarlarla çevrili arka bahçe. Ortasında ufak bir fıskiye vardır bu bahçenin. Köşede, bir zamanlar dallarında salıncak kurduğunuz eski bir ağaç.

Yerler beton döşelidir. Duvara iki karış kala beton biter, toprak başlar. O ufacık toprak parçasına anneniz çiçek ekmiştir. Sıcak yaz akşamlarında ağacın dibinde küçük bir masada yemek yediğiniz günler gelir aklınıza. Eski bir radyodan dinlediğiniz şarkılar düşer yâdınıza. Kafanızı havaya kaldırdığınızda kayan yıldızları hatırlarsınız. Ya da yan evdeki ud eşliğinde geçilen fasıllara eşlik ettiğinizi düşünürsünüz. Eski evler insanı hiç hayal kırıklığına uğratmaz. Hep aynı sevecenlikle bağrına basar sizi. Tıpkı şu an olduğu gibi. Onu hayal kırıklığına siz uğratırsınız. Siz terk eder gidersiniz, o sizi bırakmasa bile, siz gidersiniz. Vefasız olan sizsinizdir, o değil. Bir şeyleri siz unutursunuz, o her şeyi hatırlayıp, korur. Eski evler, eski sevdalar gibidir (eski evler ve şehirler adlı yazımızdan). Yıllar üstüne kül atmaz, aksine ateşi daima derinlerdedir. Bir bahaneye bakar canlanmak için

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..